Alkatrész suli 6. – STOPPER ÉS STOPPER TAKARÓ

Stopper és stopper takaró

Ha sokszor felmerült már benned a kérdés, hogy hogyan zárd le a nyaklánc vagy karkötő végeit, akkor ez a neked való rész 😉

A stopper egy aprócska fém alkatrész ami első ránézésre úgy néz ki mint egy gyöngy. A sodrony végére húzva laposfogóval össze kell nyomni. Az összenyomott stopper a sodrony végén marad, ezzel megakadályozva, hogy lepotyogjanak róla a gyöngyök. Kétféle stopper kapható, a kifejezetten gyöngy alakú és a hengeres ami inkább egy rövidebb szalmagyöngyre hasonlít. Előbbi ismertebb és itthon szinte mindenhol az kapható.

 

Stopperek.

 

!!! FIGYELEM !!!
Stoppert csak és kizárólag sodronnyal használjunk. A damilt és cérnát ugyanis elvágja, másra pedig aprócska mérete miatt nem lehet felfűzni.

 

Így készíts a stopper segítségével kampót:
– Húzd fel a stoppert a sodronyra.
– Hurkold vissza a sodronyt a stopperbe
– Fogóval húzd meg a sodrony hosszabbik végét, míg a hurok megfelelő nagyságú nem lesz.
– Nyomd össze laposfogóval, vagy stopper nyomó fogóval a stoppert.
– A rövidebbik szárát csípőfogóval csípd le, egészen a stopper mellett.
– A hurokhoz szerelőkarikával hozzá rögzíthető a kapocs.

A sodronyra ezek után fel lehet fűzni a gyöngyöket, majd a másik végére a fent leírtak alapján elkészíthető a hurok, és ezzel kész is az ékszer 🙂

 

Hurok készítése, stopperrel.

 

Mindez nagyon jó, csak sajnos nem túl szép. Szerencsére a gyártók gondolta erre is, és az úgynevezett stopper takaróval orvosolhatjuk, hogy esztétikus legyen a végeredmény. A stopper takaró egy nagyobb fém gyöngynek tűnik amiből kivágtak egy darabot. Egyszerűen csak helyezzük a stopperre és nyomjuk össze. A stopper takaró így egy helyes kis gyöngy hatását kelti, szépen mutat az ékszer végén. Sima és díszített változatban is kapható, hogy minden ékszerhez illeszkedjen.

A stopper takaróból a kisebb 3-4 mm nagyságúak megfelelőek a stopperhez és a gyöngy ékszerekhez. A nagyobb 5 mm-es már arra is ideális, hogy pl a viaszolt vagy selyem zsinórokon lévő csomókat eltakarjuk vele.

 

Stopper takaró.

 

*** TIPP ***

A speciális stopper nyomó fogó mind a stopperhez, mind a stopper takaróhoz kiváló választás. Bár drágább mint a sima fogók, hosszútávon visszahozza az árát. Még jobban összenyomja a stoppert mint a sima laposfogó. Ha valaki sok ékszert készít amiben stoppert használ, megéri beszerezni egyet.

 

Stopper összenyomó fogó.

 

Kövess minket facebookon, instagramon és pinteresten is 🙂

Korábbi alkatrész suli részek:
1. – Szerelőkarika
2. – Fülbevaló alapok
3. – Kapcsok
4. – Szerelőpálca
5. – Gyűrű alapok