Alkatrész suli 2. – FÜLBEVALÓ ALAPOK

Fülbevaló alap

Ebben a részben bemutatjuk a legismertebb fülbevaló alkatrészeket. Mik az előnyei és hátrányai egy- egy ilyen alapnak? Ezt a kérdést biztos sokan feltettétek már vásárlás előtt. Nézzük hát, mit érdemes tudni a fülbevaló mániások kedvenc alkatrészeiről 😉

 

AKASZTÓS FÜLBEVALÓ ALAPOK

 

Golyós fülbevaló alap: Legelterjedtebb alap. Sokan összekeverik a lapítottal. Utóbbinak a beakasztós része lapos és az alján nincs golyó.
Előnye: Minden fülbevalóhoz illik, legtöbb helyen beszerezhető, egyszerű a használata.
Hátránya: Szép, de nem túl különleges a kinézete, sokan könnyedén elhagyják, és így oda a fél pár fülbevaló.
Használata: Fogóval az alsó kis szemet meg kell nyitni, és mehet is rá a fülbevaló. Természetesen szerelőkarikával is hozzá rögzíthető a kívánt medál, így lesz egy kis játékossága.

Golyós és lapos fülbevaló alapok közti különbségek.

 

Francia kapcsos fülbevaló alap: Ezt a kapcsos fülbevalót a nők évtizedek óta nagyon kedvelik, mert szépen kidolgozott, nem látszódik a zár és így kifejezetten a kész fülbevalón van a hangsúly. Másik közismert neve: patentzáras fülbevaló.
Előnye: A kapocs résznek köszönhetően biztonságos. Finom eleganciát kölcsönöz.
Hátránya: Szerelőkarika nélkül, a hagyományos darabokhoz nem rögzíthető a kívánt medál, vagy gyöngy. Ha elfárad az anyag, nem lehet bezárni.
Használata: Csak nyissuk le a hátsó „kapocs” részét, majd a fülünkbe dugva hajtsuk vissza. Az alaphoz a kiválasztott gyöngyöt/ medált, szerelőkarikával tudjuk hozzákapcsolni.

Francia kapcsos fülbevaló alapok.

 

Beakasztós fülbevaló alap: Szintén sokak nagy kedvence, a legtöbb helyen beszerezhető, kisebb vagy nagyobb méretben is kapni.
Előnye: Biztonságos, nem lehet elhagyni. A medált elég csak ráhúzni, nem szükséges karika.
Hátránya: Egy idő után eldeformálódhat. Túl egyszerű a kinézete, sok fülbevalóhoz emiatt nem illik.
Használata: Az egész egy drótból hajlított, csupán annyi a dolgunk, hogy a végét összenyomjuk, így a kampóból kiugrik a visszahajlított rész. A medált vagy gyöngyöt egyszerűen húzzuk az alapra, míg a kis bemélyedésbe nem ér (bekarikázott rész a képen).

Beakasztós fülbevaló alapok.

 

Hurkos fülbevaló alap: Népszerűsége és elterjedése vetekszik a golyós alappal. Rengeteg -féle formában, megtalálható a piacon.
Előnye:Különböző méretű, mintájú és formájú változatban kapható pl: toldható, medáltartós stb.. Általában az eleje és hátsó része egyhosszúságú, és bár elsőre nem úgy tűnik, de biztonságos, nehéz elhagyni.
Hátránya: Dizájnos kinézete miatt, gyakran nem használható hozzá fülbevaló hátulja, a legtöbbre ugyanis nem lehet ráhúzni.
Használata: Típustól függ, a toldhatóhoz szerelőkarikával vagy szerelőpálcával rögzíthetjük a megfelelő fülbevalónkat.

Hurkos fülbevaló alapok.

 

BEDUGÓS FÜLBEVALÓ ALAPOK

 

Ragasztható fülbevaló alap: Rengeteg méretben kapni, illetve van lapos, foglalatos és kúpos verziója is. Utóbbiba a szebbnél szebb swarovski rivoli és chaton kristályokat érdemes beragasztani.
Előnye: Egy csepp ékszerragasztóval bármi hozzá ragasztható. Széles választék, mindenki megtalálja a neki tetsző darabot.
Hátránya: Nem megfelelő ragasztóval könnyedén lepottyanhat róla a ráragasztott kő stb…. Nem annyira feltűnő, nem mindig észrevehető.
Használata: Nagyon egyszerű, ékszerragasztóval hozzá kell rögzíteni az alaphoz a kiválasztott követ, medált stb…

Ragasztható fülbevaló alapok.

 

Fűzhető fülbevaló alap: Másik igen ismert neve a szitás alap. Két típusa van: az egyiknél maga az alap lyukas, a másiknál a varrható rész külön van és ezt a foglalatos alaphoz utólag lehet rögzíteni.
Előnye: Igazán különleges fülbevaló készíthető, annak köszönhetően, hogy igazából bármit hozzá fűzhetünk/ varrhatunk az alaphoz. Létezik kisebb és nagyobb alap is.
Hátránya: Sajnos egy idő után előfordul, hogy a szita elvágja a damilt vagy cérnát, és emiatt leesik a ráfűzött gyöngy.
Használata: Csupán egy darabka damil/ cérna szükséges, amit rá szeretnénk varrni és a fantáziánk.

Szitás fülbevaló alap

Bedugós, toldható fülbevaló alap:
Előnye: Bár az alap maga bedugós, mégis készíthető belőle lógós fülbevaló. Biztonságos, nem lehet elhagyni.
Hátránya: Ahol toldható az alap, az legtöbb esetben még a cimpa résznél helyezkedik el. Sok esetben ez irritálhatja a bőrt, ahogy a karika vagy egyéb alkatrész ide- oda mozog.
Használata: Szerelőkarikával vagy szerelőpálcával rögzítsük az alaphoz a lógós fülbevalót.

Bedugós, toldható fülbevaló alapok.

 

KLIPSZ FÜLBEVALÓ ALAPOK

 

Ragasztható klipsz: A klipsztől sokan ódzkodnak, de szerencsére vannak a piacon modernebb darabok is. Természetesen a retro kedvelői is hozzájuthatnak kedvenc, hagyományos klipsz alapjukhoz.
Előnye: Nem kell bajlódni a felrakásával, ékszerragasztóval bármi hozzá ragasztható.
Hátránya: Túl nehéz dolgot nem érdemes ráragasztani, különben lehúzza a fülcimpát, de akár le is eshet. Ha elfárad az anyag, sajnos igen könnyedén elhagyható.
Használata: Ugyan úgy mint a bedugósnál, a megfelelő ékszerragasztóval hozzá kell rögzíteni az alaphoz a kiválasztott követ, medált stb…

Ragasztható klipsz.

Fűzhető klipsz: Szintén illetik a szitás alap névvel. Ugyan úgy mint a bedugósnál van, két típusban kapható.
Előnye: Kedvünk és ízlésünk szerint bármit rávarrhatunk/ hozzá fűzhetünk, és kilyukasztani sem kell a fülünket a hordásához.
Hátránya: Szintén igaz rá, hogy túl nehézre nem érdemes elkészíteni, mert lehúzza a fülcimpát, vagy leesik a súlya miatt. Amint elhasználódik az anyag, előfordulhat, hogy elhagyja az ember.
Használata: Damillal vagy cérnával varrjuk hozzá a kívánt gyöngyöket.

 

FÜLBEVALÓ HÁTULJA

 

Fülbevaló hátulja.

Fém stiftes:
Előnye: Könnyű használni.
Hátránya: Sajnos bedugós fülbevalóknál előfordul, hogy a tű rész amire ráhúznánk túl rövid, és ha a stift belsejében nincs szilikon, könnyen leesik.
Használata: Húzzuk rá az az alapra amit rögzíteni szeretnénk a fülünkön.

Pillangó: Nevét, pillangóra emlékeztető alakja miatt kapta.
Előnye: Könnyű használni.
Hátránya: Sok a selejtes darab közte, könnyű félredugni benne az alapot ami miatt rászorulhat.
Használata: Húzzuk rá az az alapra amit rögzíteni szeretnénk a fülünkön.

Szilikon: Közkedvelt az ékszerkészítők körében. Olcsó és mindenhol kapni.
Előnye: Kényelmes, minden alaphoz használható és nem okoz irritációt.
Hátránya: Egy idő után besárgul, megkeményedik és törik az anyag.
Használata: Húzzuk rá az az alapra amit rögzíteni szeretnénk a fülünkön.

 

Természetesen az itt felsorolt fülbevaló alapok csak a legszűkebb és leggyakrabban használt verziók. Ezen kívül még számos méretű és típusú karika és csepp forma található, a toldható lógós darabokról nem is beszélve. A különböző típusok variálásával a lehetőségek száma végtelen, talán épp ezért olyan közkedvelt az ékszerkészítés ezen formája.

Webáruházunkban számos közkedvelt fülbevaló alkatrész megtalálható. Ezen termékeink is darabra kaphatóak, így ha véletlenül elveszett a fél pár fülbevaló, könnyen lehet pótolni, nem szükséges egy komplett szettet megvenni. 

Érdemes minket facebook és intagram oldalunkon követni. Friss képek, információk és ötletek 😉