Alkatrész suli 3. – KAPCSOK

Az ékszerkészítés elképzelhetetlen kapcsok nélkül, hiszen ez az alkatrész szükséges a karkötők és nyakláncok zárásához.

 

ALKATRÉSZ SULI – KAPCSOK

 

A rengeteg kapocs között persze könnyű elveszni, és az ember csak saját tapasztalatai alapján jön rá, hogy melyik típust mihez érdemes felhasználni. Kivéve ha valaki velünk tart. Az alkatrész suli mai részéből ugyanis kiderül, hogy melyik kapocs alkalmas karkötőkhöz, és melyik nyakláncokhoz.

 

Delfin kapocs

Az egyik legismertebb és legelterjedtebb kapocs. Másik nem túl ismert neve: homár kapocs. Manapság különböző méretben és alakban is kapható. Elsősorban nyakláncokhoz ideális, de az alábbi kis trükkel karkötőként is könnyű a fel-levétele.

Delfin kapocsnak számít a kinézetre ugyan ilyen kialakítású forgófejes kapocs. Ennek a lényege ahogy a képen is látszik, hogy az alsó karika rész 360° fokban körbe fordul, így a nyaklánc vagy karkötő amire felkerül nem csavarodik meg.

Delfin kapcsok

 

Kerek kapocs

Ugyan úgy lehet használni mint a delfin kapcsot, csupán annyi a különbség a kettő között, hogy ez kerek alakú. Másik ismert neve a rugós kapocs. Szintén inkább nyakláncokhoz alkalmas.

Kerek kapcsok

 

Matróz zár

Rugós kapocs, neve csak magyarul matróz zár. A kerek alakú kapocs továbbgondolt változata. Kidolgozott, erős darab, leginkább nyakláncokkal érdemes párosítani.

Matróz zár

 

Csavarzáras kapocs

Nyakláncokhoz való henger vagy hordó alakú kapocs. Nagyon biztonságos, nehéz nyakláncokhoz ezért kifejezetten ajánlott. A legtöbb ilyen típusú kapocsnál van egy kis akasztó a végeken amihez szerelőkarikával hozzárögzíthető a lánc. Az akasztó 360° fokban körbe forog, ennek köszönhetően a nyaklánc nem csavarodik. Létezik olyan csavaros kapocs is amin nincs akasztó csak luk. Ebbe bele kell dugni a fűzőszál végét, majd mehet pár csomó a végére. Így nem csúszik ki a lukon, a csavarzáras kapocs belsejébe elrejthető a vég.

Csavarzáras kapcsok

 

Patentzáras kapocs

Tulajdonképpen ugyan úgy működik mint egy normál patent a ruhán, igaz kinézetre nem hasonlít. A lukas részbe a bütyköset úgymond bele patentoljuk, ennyi az egész. Elsősorban nyakláncokhoz, de megesik, hogy karkötőkhöz is használják.

Patentzáras kapcsok

 

Nyelves zár

Kifejezetten nyakláncokhoz való kapocs. Az egyik fele az úgynevezett nyelves részből áll, a másik egy sima vagy díszes tok, amibe a nyelvet be kell tolni. A nyelvet összenyomva kihúzható a tokból, így lehet kinyitni a kapcsot. Egy, két, három, négy soros láncok is hozzá köthetőek ehhez a kapocshoz. A tok a simától a gyönyörű kagylós vagy ásványokkal dísztett darabokig kapható.

Nyelves zár

 

Hal kapocs

Nevét halra emlékeztető formája miatt kapta. Rendkívül biztonságos, nyakláncokhoz használható kapocs. A hal formába a kampós részt előbb be kell akasztani, majd betolni. A kampó végén lévő bemélyedés beakad a hal alakú tok széleibe, ezáltal megakadályozva, hogy kicsússzon. A kampó végei összenyomva lehet kikapcsolni a zárat. A végeken több akasztó is lehet, így nem csak egy soros láncokhoz alkalmas.

Hal kapocs

 

Csőkapocs

Kettőtől tíz sorosig kapható ez a szuper, kifejezetten karkötőkhöz való kapocs. Két fajtája van, az egyik rugós és ettől szorul össze a kapocs, a másik mágnese azaz a cső részébe mágnes van beépítve. Utóbbit nem érdemes beszerezni mert bár elsőre biztonságosabbnak tűnik, de alapvetően nagyon gyenge mágnest szoktak a csövekbe beépíteni. Hamar elfárad az anyag és nincs más ami összetartaná, emiatt szétesik a kapocs, és könnyű elhagyni. Tehát csőkapocsból inkább a rugós, és ne a mágneses verziót válasszuk.

Cső kapocs, különbségek.

Sokan egyébként nem is tudják de nem csak az oldalán kis akasztós csőkapocs létezik. Létezik olyan variáció is aminek oldalán egy nagy széles rész található. Ehhez kiválóan hozzávarrható szalag, gyöngy szövött vagy fűzött karkötő.

Csőkapocs

 

Fűzhető mágnes kapocs

A végein kis akasztó található, ennek köszönhetően belefőzhető a karkötőkbe, vagy szerelőkarikával rögzíthető. Mágneskapcsot elsősorban karkötőknél szokás használni. Ez persze nem azt jelenti, hogy nyakláncnál nem lehet, de alapvetően nincs értelme, hiszen a lényege az, hogy megkönnyítse egy kézzel a karkötő fel és levételét. Ez a típus is kapható már többféle méretben és formában, de egyre mindig figyeljünk oda, hogy extra erős mágnes legyen benne. Ellenkező esetben felesleges használni, mert sajnos villámgyorsan elhagyható az ékszer.

Fűzhető mágnes kapcsok

T- kapocs

Két részből áll, az egyik fele T alakú, innen a neve is, a másik egy olyan rész aminek lukas a közepe, de a luk nincs annyira széles, hogy azon átdugva a T alakú részt ne akadjon fenn rajta. Tehát a T alapot oldalra fordítva belehúzzuk a lyukas részbe, amin fenn akad, ennyi az egész. Rengeteg különböző formában és színben kapható. Karkötőkhöz ideális, egy kézzel is könnyedén használható. Biztonságos, nem lehet elhagyni.

T - kapcsok

 

Kampós és ‘S’ kapocs

Könnyű használata miatt leginkább karkötőkhöz szokás használni, az S alakú népszerűbb nyakláncoknál. Dizájnos kinézete miatt a legegyszerűbb ékszereket is feldobja

Kampós kapcsok

 

Záróvég golyós lánchoz

Nem túl ismert záróvég, pedig ezzel az egyszerű kis zárral, igazán könnyedén össze lehet kapcsolni a golyós láncok végeit. A lánc végét a kapocs közepébe helyezzük, majd lehúzzuk a végén lévő összeszűkült részbe. A golyó fenn akad és ezzel az egyszerű mozdulattal biztonságosan össze is kapcsoltuk a láncot.

Záróvég golyós lánchoz.

 

Nézzük egy táblázatban, hogy melyik kapcsot mihez is érdemes leginkább használni.

 

Ezek tehát az alap kapcsok amiket fűzött, csomózott vagy drót ékszerekhez szoktak használni. Ezen felül rengeteg ragasztható kapocs is kapható bőr, műbőr, parafa ékszerekhez, nem is beszélve a speciális parafa zsinórhoz kialakított végekről.
Webáruházunkban ide kattintva érhetőek el a kapcsok, a bőrökhöz való ragasztható kapcsokért pedig ide érdemes kattintani. Ragasztható kapcsainkról egy kis összeállítás, pinterest oldalunkon található.