Beton színezése pigment porral!

beton színezése pigment porral!

A beton ékszerek bár önmagukban remekül mutatnak, sokan szeretnék időnként színesebbé varázsolni. Utólag akril vagy krétafestékkel lefesthető, no de mi van olyankor ha valaki kifejezetten a beton színét szeretné megváltoztatni és arra vágyik, hogy az egész beton színes legyen? A pigment por segítségével ez is lehetséges és többé nem vágyálom a beton színezése 🙂

 

Beton színezése pigment porral.

 

Azt azért fontos tudni, hogy a beton ékszer festése még pigment porral sem lesz tökéletes. A beton por sötét alap színét ugyanis megváltoztatni bár valamennyire meglehet, de igazán világos vagy épp fehér bármennyire is szeretnénk, soha nem lesz. A nálunk kapható pigment porokból is valamelyik megszínezi és van olyan, ami csak plusz effekt hatást biztosít a betonnak.

Az ékszerbeton festésénél nagyon fontos, hogy a porhoz keverjük hozzá a pigmentet, és az csak ezután a szokásos 5:1 arányban a vizet (hogyan öntünk beton ékszert? ide kattintva elérhető a leírás). A pigmentek leírásában mindig szerepel, hogy a kötőanyaghoz (jelen esetben a betonporhoz) mennyi pigmentet érdemes maximum keverni. Tehát ha azt írják, hogy 10% lehet a pigment és 90% a kötőanyag akkor 90g betonhoz maximum 10g pigmentet keverhetünk. Ennél kevesebb lehet, na de több? Mi történik akkor ha a megadott mennyiségnél többet használunk? A színek/ effektek egyértelműen intenzívebbek lesznek, azonban az anyag gyengébb minőségű lehet, könnyebben porlik, nehezebbek szárad meg, műgyanta esetén rugalmasabb lehet stb… Ezért igyekezzünk a megadott mennyiségeket betartani.

 

Beton színezése fedő hatású pigmenttel.

 

A pigment porok közül a gyöngyházzal, fémes hatásúval és neonnal tudjuk megszínezni a betont, ezek ugyanis fedő hatásúak. Azonban mivel nem víztiszta anyagról van szó, ezért elfedi a pigmentek csillogását és a színük egy részét. Ha intenzívebb színt szeretnénk elérni akkor használjuk a maximális mennyiséget ami az arányok szerint felhasználható. A sötétben világító pigmentet nem érdemes a betonnal összekeverni mert gátolja a feltöltődést és így az után világító hatását. A gyémánt csillogású és selyemfényű pigment szintén nem érvényesül összekeverve ezzel az anyaggal. Ezeket a típusú pigmenteket a szilikon formába vékonyan szórjuk szét (vagy egy kis fejű ecsettel oszlassuk el) majd óvatosan a már kikevert betonmasszát öntsük bele a formába. Száradás után kivéve jól látható, hogy a készre száradt medál tetején hozzátapadtak a beton felületéhez, ezáltal érdekesebbé varázsolva a kész ékszereket.

 

Különleges hatású pigmentek, betonnal kombinálva.

 

Az alábbi felső két fotón jól látszik, hogy a gyöngyház (1) és fémhatású (2) pigmentek milyen szépen és egységesen befestik és elfedik a betonpor eredeti színét. Mi ezeknél a mintadaraboknál 10 g betonhoz 0,1-0,3 g pigmentet használtunk fel. Tehát a maximálisan felhasználható 10% töredékét és így is szép eredményt értünk el. Az alsó két képen összehasonlítunk egy rosszul és jól elkészített beton ékszert a gyémánt csillogású (3) és sötétben világító (4) pigment porokkal elkészítve. Mind a két esetben a bal oldali mintadarabnál az ékszerbetonhoz lett keverve a pigment, a jobb oldalinál pedig a formába lett beleszórva. Látható, hogy ennél a két típusnál az utóbbi megoldással érdemes dolgozni, ha azt szeretnénk, hogy csillogjon vagy világítson a sötétben az adott darab.

 

Különböző típusú pigment porok ékszerbetonnal keverve.

 

JÓ TUDNI!
Pigment használata előtt takarjuk le a munkafelületet, használjunk egyszer használatos műanyag vagy szilikon eszközöket amit mosogatószeres vízben mossunk el, ezáltal biztosan megtisztítjuk a rátapadt pigmenttől. Ha van akkor használjunk mérleget, vagy mércés poharat a megfelelő arányok szerinti kikeveréshez. Használjunk maszkot és porálarcot színezés közben, szembe kerülve pedig bő vízzel mossuk ki!

Pinterest oldalunkon számos inspiráló fotó található beton ékszer készítésével kapcsolatban 🙂