Alkatrész suli 5. – GYŰRŰ ALAPOK

Gyűrű alapok

 

Legyen szó apró visszafogott, vagy hatalmas díszes darabokról, a gyűrű a legtöbb ékszerkészítő dobozában megtalálható. Na de tudjátok milyen alapok is találhatóak a piacon? Nem? Lássuk akkor mik közül válogathatunk 😉

Az első és legismertebb a RAGASZTHATÓ GYŰRŰ ALAP
Kisebb vagy nagyobb, sima és díszes felületű gyűrű, aminek az alap részére ékszerragasztóval bármilyen, nekünk tetsző dolog ráragasztható. A sima felületű mellett kapható alakú is amibe méretétől függően leginkább swarovski chaton vagy rivoli kerül.
A ragasztható alap a legnépszerűbb, ennek köszönhetően bárhol beszerezhető.

 

Ragasztható gyűrű alapok.

 

STRASSZOZHATÓ GYŰRŰ ALAP
Ez tulajdonképpen a ragaszthatón belül egy alkategória. Magára az alapra már nem lehet semmit ragasztani. Általában különböző alakú pl szív, pillangó stb… de persze vannak visszafogottabb darabok is. Apró strasszköveket lehet az üres részekbe beragasztani.

 

GYŰRŰ ALAP GYÖNGYHÖZ
Finom, visszafogott gyűrű aminek a közepén egy kiálló fém darab van (bekarikázott rész a képen). Erre lehet ráragasztani egy darab igazgyöngyöt, percelán vagy általunk készített gyöngyöt gyurmából/ műgyantából.. Itthon nem annyira ismert

 

Gyűrű alapok gyöngyökhöz.

 

SZITÁS GYŰRŰ ALAP
Más néven fűzhető gyűrű alapként is ismert. Az alap lyukas, így könnyedén hozzá vagy ráfűzhető gyöngy, flitter, strassz stb… Másik variációja ha az alapról leszedhető a szitás rész, ehhez még egyszerűbben hozzávarrható a gyöngy. Kis fülek vannak a másik felén (a képen a pirossal bekarikázott rész), azokat a szitás részre hajtva pofon egyszerűen összekapcsolható a két rész. A ragasztható alap után ez a második legelterjedtebb darab.

 

Szitás gyűrű alapok.

 

HURKOS GYŰRŰ ALAP
Lehet rajta egy vagy több hurok amihez szintén fűzéssel de inkább szerelőpálcával szokás gyöngyöket rögzíteni. Az így kapott gyűrű egy igazán bohókás darab lesz.

 

Hurkos gyűrű alapok.

 

FOGLALATOS GYŰRŰ ALAP
Négy darab kis fül található az alap szélén (bekarikázott rész a képen) amit rá kell hajtani a kőre vagy strasszra amit, bele helyezünk. Nem túl kedvelt, mivel a fül kőre való hajtása közben a kő elcsúszhat, nehéz visszaigazítani vagy a helyén tartani amíg mind a négy fület rá nem hajtjuk.

 

Foglalatos gyűrű alapok.

 

Ha valaki különlegesebbre vágyik, érdemes nézelődni, vannak kifejezetten olyan alapok amik elég mélyek ahhoz, hogy süthető gyurmát vagy gyantát öntsünk bele. Kapni kaucsuk vagy fa alapot is, de van már kifejezetten apró, műanyagból készült gyűrű gyerekeknek.

Műanyag gyűrű alapok gerekeknek.

 

** TIPP **

Amire mindig figyeljünk, hogy állítható legyen az alap, bár szerencsére kevés olyan található a piacon amelyik nem ilyen. A dizájn legyen bármennyire is csábító, ügyeljünk rá, hogy használható is legyen az adott gyűrű. Hiába szép ha könnyen elhagyható, inkább spóroljuk meg magunknak a bosszúságot. Gyűrűs kézzel ne nyúljunk bele a zsebünkbe, mert rövid idő alatt tönkremegy, illetve soha ne mossunk kezet benne. Elszínezi a szappan és a víz, plusz nagyon gyorsan elfárad az anyag és eltörik.

 

Gyűrűre fel! Webáruházunkban számos ragasztható alap közül lehet válogatni. De aki többre vágyik az ékszerdrótból is elkészítheti a neki tetsző gyűrűt. Ehhez összegyűjtöttünk néhány ötletet, pinterest oldalunkon elérhetőek 😉