Szilikon forma kisokos

Újabb adag különleges szilikon forma érkezett webáruházunkba, amiből gyönyörű ékszerek vagy dísztárgyak készíthetőek. A szilikont előszeretettel használjuk építőiparban, gyógyászatban, elektronikában és természetesen a kreatív területen is. Ennek köszönhetően igen széles méret és minta választékban kaphatóak a szilikon formák.

Amit érdemes tudni a szilikonról, hogy:

Rendkívül rugalmas és nyúlékony.
– Jó a hő és hideg állósága.
– Tulajdonságait széles hőmérsékleti tartományon belül is megőrzi.
– Nagy vegytisztaságú.
– Magas az ellenálló képessége.

Első használat előtt és minden használat után:

Mivel a szilikon formák többször újra használhatóak 😉

– Mossuk el alaposan, langyos, mosószeres vízzel a formát.
– Ne töröljük szárazza, hagyjuk, hogy a levegőn száradjon meg.
– Ha megszáradt tegyük egy tiszta tároló dobozba.

 

A szilikon forma rugalmas.

Soha:

– Ne érintkezzen a forma nyílt lánggal.
– Szúró/ vágó szerszámmal nem vágjunk a formában.
– Mosogatásnál nem szabad dörzsi vagy fém szivacsot használni.
– Ne tegyük mosogatógépbe, mert az csökkenti az élettartamát.
– Tisztításnál ne használjunk maró hatású anyagot.
– Körömmel ne piszkáljuk mert nyomot hagyhat benne.
– Ne erőltessük ki belőle a kész darabot.
– Ne zsúfoljuk bele a szilikon formát egy kis dobozba. Legyen megfelelő nagyságú a tároló dobozunk, hogy ne sérüljön meg a forma.

 

Ha készen áll a szilikon forma a használatra:

– Ajánlott használat előtt is egy gyors elmosás, hogy biztosan tiszta, por és zsírmentes legyen.
– Mindig stabil, vízszintes felületen öntsük a szilikonba a modellező anyagot.
– A legtöbb alapnak sík, nagy felületű az alja, ami stabilitást biztosít arra, hogy a beleöntött anyag egyenletesen terüljön el benne. Azonban vannak olyan formák pl.: cső ami eldőlhet miközben beleöntjük a gyantát vagy betont. Ezeket érdemes az öntés és száradás ideje alatt rögzíteni. Egy darabka kétoldalas ragasztó, bu- tack stb… segítségével ragasszuk hozzá egy magas falú edényhez, amit a biztonság kedvéjért akár meg is tölthetjük sóvak, rizzsel stb… így a forma biztos nem fog elmozdulni, a munkát biztonságosan végezhetjük és az eredmény is szép lesz.
– Érdemes gumikesztyűt használni, akkor is ha a beleöntött anyag nem káros. A kesztyű megakadályozza, hogy poros koszos, zsíros, ujjlenyomatos legyen a szilikon forma.

Különböző szilikon formák.

És, hogy mire figyeljünk a formából kivételnél?

 

– Óvatosan fordítsuk ki a kész mintadarabot, főleg ha apró, filigrán részekből áll.
– Ne tépjük, ne vágjuk meg a szilikon formát.
– Ha egy formából nem tudjuk kiszedni könnyen a megszáradt darabot, soha ne erőltessük. Inkább próbáljuk ki az alábbi két módszer közül az egyiket. Egy edénybe öntsünk forró vizet, majd helyezzük bele a szilikont. Várjunk egy kicsit, utána fordítsuk ki a formából a mintadarabot. Vagy forró víz helyett, tegyük rövid időre a hűtőbe a szilikon formát. Az eredmény szintén az, hogy könnyedén kiszedhetjük a készre száradt darabot.
– A hosszúkás medáloknál sokszor nehezebb a kivétel, kivéve ha pár csepp babaolajat csepegtetünk a formába, majd a peremet kicsit arrébb húzzuk, hogy lefolyjon a forma aljára az olaj. Kézzel rásegíthetünk, mozgassuk kívülről a formát, hogy biztosan mindenhova elérjen az olaj. Ennek köszönhetően szépen kicsusszan belőle a kész termék. Ha nincs babaolaj, mosogatószerrel kevert vizet is használhatunk.

 

**Jó tudni**

Létezik formaleválasztó folyadék, ami ugyan a szilikon formákhoz felesleges, de aki biztosra akar menni nyugodtan használhatja mert ezáltal még könnyebben ki tudja szedni a formából a megszáradt gyantát. És még a forma, a szilikon anyagot is védi az esetleges károsodástól/ sérüléstől.

***

Februárban több különleges szilikon forma érkezett webáruházunkba. Már a tavaszra gondolna virág öntőformák és tojás is kaphatóak nálunk. A fülbevaló szerelmesei pedig mostantól kisebb lógós, vagy bedugós fülbevalókat is készíthetnek ha új formáinkat választják.

 

3 fa alap is található kínálatunkban, amik műgyantával párosítva igazán csodálatosan mutatnak. Továbbá 6 különböző színben műgyanta golyócskák is érkeztek, amik a gyantába szórva, még izgalmasabbá tesznek egy- egy műgyanta ékszert.

Érdemes minket pinterest, facebook és instagram oldalunkon is követni 😉

 

Szilikon forma újdonságok.