Alkatrész suli 4. – SZERELŐPÁLCA

A mai tananyag nem más mint a …

SZERELŐPÁLCA

Két típust különböztetünk meg egymástól, a szemes és a talpas szerelőpálcát. Ahogy a képen is látszik a szemes pálca egyik vége egy szemben, a talpas pálca pedig egy lezáró talpban végződik.

 

Talpas és szemes szerelőpálca közti különbség.

 

Szemes szerelőpálca

Leginkább olyankor érdemes használni ha a pálca mindkét végéhez szeretnénk valamit hozzákötni pl. lánc vagy karkötő elemeként. Az egyik vége egyenes, erre rá lehet húzni a kívánt gyöngyöt, medált stb… a másik egy szabályosan visszahajlított szemből áll. Az egyenes végét kúpos fogó segítségével ugyan ilyen alakú szemre kell meghajlítani. Ez elsőre nagyon kevés embernek sikerül, sok gyakorlást igényel, de így is előfordulhat, hogy nem mindig lesz olyan mint a gyárilag meghajlított vége. A pálca sokféle hosszban kapható, érdemes inkább hosszabbat venni amiből csípőfogóval rövidíthetünk, mint rövidebbet amit sajnos nem lehet hosszabbítani.

 

Szemes szerelőpálca.

 

Talpas szerelőpálca

Akkor érdemes használni, ha valaminek a végére szeretnénk fellógatni egy gyöngyöt vagy medált pl. fülbevaló. Az egyenes végére fűzzük fel a nekünk tetsző gyöngyöt, a másik végén a talp rész megakadályozza, hogy lecsússzon. Ez szintén különböző hosszban és vastagságban kapható, így akár egészen apró gyöngyöket is ráhúzhatunk, ha kellően vékony darabot választunk. Egyenes végét ugyan úgy mint a szemes pálcánál vissza kell hajlítani, és máris összeköthető a fülbevaló alappal.

 

Talpas szerelőpálca.

 

Díszes végű szerelőpálca

Ez tulajdonképpen a talpas pálca szebbik változata. Az a különbség a kettő között, hogy míg a talpas mindig egy ugyan olyan sík talpban végződik, addig a díszes végén lehet egy kis gömb, vagy egyéb dísz (a gömb a leggyakoribb). Ennek köszönhetően az elkészült ékszer még esztétikusabb látványt nyújt, fülbevalóknál kifejezetten jól mutat, érdemes kipróbálni.

 

Díszes szerelőpálca.

 

**TIPP**
Szemes szerelőpálcát ékszerdrótból is készíthetünk. Vágjuk le a kívánt hosszt és először az egyik végére hajlítsuk a szemet majd a drótra felhúzva a gyöngyöket, a másik végét is zárjuk le. Ha egészen apró szemet hajlítunk az egyik végére, majd egy fémgyöngyöt húzunk rá, díszes pálcát is varázsolhatunk belőle.

 

Szerelőpálca végére szem hajlítás.
Mi most egy darab ékszerdróttal mutatjuk be.

1. Ha már van gyöngy a pálcán akkor attól pár milliméterre fogjuk meg a szerelőpálcát és kúpos fogóval 90° fokban hajlítsuk meg.
2. A hajlítástól kb fél centire, a fogó végével a hajlítás irányába szintén hajlítsunk rajta, de csak egy egészen picit.
3. Most csípjünk le a maradékot (ha van) az utolsó hajlításnál. Tehát ami e felett van, az felesleges és nincs rá szükség.
4. Az utolsó hajlításhoz helyezzük oda a fogót, ügyeljünk rá, hogy a kúpos fogó közepéhez kerüljön a pálca vége.
5. Kezdjük el a 90° fokos hajlítás irányába tekerni a fogót.
6. Amikor teljesen odatekertünk, már majdnem kész vagyunk. Lapos fogóval igazítsunk még rajta, csukjuk össze teljesen a szemet.
7. Kész a tökéletes szem 🙂

 

Hajlítás lépései.

 

Webáruházunkban beszerezhető a hajlításhoz kúpos fogó és ékszerdrót, ha valaki kedvet kapott a gyakorláshoz 😉 Pinterest oldalunkon megtalálható a hajlítás lépései és még egy- két ötlet.