Alkatrész suli 1. – SZERELŐKARIKA

Tartsatok velünk, mostantól minden szombaton. Kezdőknek vagy feledékenyeknek is érdemes elolvasni az….

Alkatrész suli 1 rész.

SZERELŐKARIKA

Azt hiszem nem túlzás azt mondani, hogy szerelőkarika nélkül szinte egy ékszer sem létezhet. Elengedhetetlen a fülbevaló elemek összekapcsolásához, de a nyakláncra vagy karkötőre ha kapcsot tennénk, szintén ehhez az ékszeralkatrészhez nyúlunk. Minden fontosabb színben (ezüst, arany, bronz, rose gold stb…) és méretben beszerezhetőek. Jó tudni, hogy a méretük párosával növekszik, azaz 4,6,8,10 stb… és a megadott méret mindig az átmérő milliméterben (mm). 4 mm-nél kisebbet senki ne keressen, nem kapni.

Két típust különböztetünk meg a szimpla és dupla szerelőkarikát. Előbbi népszerűbb, utóbbi nagyon biztonságos de nehézkes kinyitása miatt sokan nem szeretik. A szimpla karika egy kör alakú karika, aminek a két vége egy ponton összeér. A dupla karika kinézetre egy rövidebb kis spirálnak felel meg . A végei nem érnek össze.

Visszatérő kérdés, hogy hogyan lehet szépen megnyitni a karikát? Hogyan lesz szép kerek a nyitás- zárás után is. Az alábbi képen látható, hogy a szerelőkarikát oldalra kell megnyitni. Sokan tévesen ketté nyitják, de sajnos ez a megoldás a zárásnál azt eredményezi, hogy eldeformálódik és nem lesz kerek a karikánk.

Szerelőkarika helyes nyitása.

Nézzük lépésenként:
1. Két fogót használunk. Az egyikkel fogjuk a szerelőkarikát.
2. A másik fogóval is ráfogunk a karikára és ahol a két vége találkozik, megnyitjuk a karikát.
3. Az egyik fogóval tartjuk, a másikkal oldalra megnyitjuk a szerelőkarikát.
4. Akasszuk rá a másik karikát, fülbevaló alapot, nyaklánc végét stb…
5. Ismét vegyük elő a másik fogót és ugyan úgy ahogy kinyitottunk csak az ellenkező irányba hajlítsuk a karikát. Ezzel szépen összezárjuk, a két vége érjen össze.
6. Aki nagyon tart attól, hogy szétnyílik a karika, egy leheletnyi ékszerragasztót tegyen a végek találkozásához.

Szimpla szerelőkarika nyitása.

 

Dupla karika nyitását speciális, dupla karika nyitó fogóval tudjuk könnyedén megtenni. Ne próbálkozzunk mással, csak felesleges macera és bosszúság. A dupla szerelőkarikát az alábbi módon lehet a hozzávaló fogóval megnyitni.

Lépések:
1. Szintén két fogóval dolgozunk, az egyikkel megfogjuk a dupla karikát. Ügyeljünk rá, hogy ne ott fogjunk rá ahol meg lehet nyitni a karikát.
2. A dupla karika nyitó fogóval a szerelőkarika szélét megnyomjuk. Ezáltal a fogó megnyitja a karika végét.
3. Akasszuk rá a másik karikát, fülbevaló alapot, nyaklánc végét stb…
4. Húzzuk a karika közepébe amit ráakasztottunk, a fogót elengedhetjük.

Dupla szerelőkarika nyitása.

 

Ha valaki kedvet kapott a szerelőkarika nyitogatáshoz, kattintson pinterest oldalunkra. Összegyűjtöttünk néhány ékszer ötletet amihez kisebb és nagyobb szerelőkarikák mellett csak türelemre lesz szükség.