Alkatrész suli 1. – SZERELŐKARIKA

Nem tudod melyik alkatrész mire való, vagy hogyan használd? Akkor neked való az alkatrész suli, ahol minden részben bemutatunk egy- egy alkatrészt.

Alkatrész suli 1 rész – SZERELŐKARIKA

Azt hiszem nem túlzás azt mondani, hogy szerelőkarika nélkül szinte egy ékszer sem létezhet. Elengedhetetlen a fülbevaló elemek összekapcsolásához, de a nyakláncra vagy karkötőre ha kapcsot tennénk, szintén ehhez az ékszeralkatrészhez nyúlunk. Minden fontosabb színben (ezüst, arany, bronz, rose gold stb…) és méretben beszerezhetőek. Jó tudni, hogy a méretük párosával növekszik, azaz 4,6,8,10 stb… és a megadott méret mindig az átmérő milliméterben (mm). 4 mm-nél kisebbet senki ne keressen, nem kapni.

Két típust különböztetünk meg a szimpla és dupla szerelőkarikát. Előbbi népszerűbb, utóbbi jóval biztonságosabb, de nehézkes kinyitása miatt sokan nem szeretik.

Visszatérő kérdés, hogy hogyan lehet szépen megnyitni a karikát? Hogyan lesz szép kerek a nyitás- zárás után is. Az alábbi képen látható, hogy a szerelőkarikát oldalra kell megnyitni. Sokan tévesen ketté nyitják, de sajnos ez a megoldás a zárásnál azt eredményezi, hogy eldeformálódik és nem lesz kerek a karikánk.

Nézzük lépésenként a szimpla karika szabályos nyitását:
1. Két fogót használunk (vagy egy fogót és egy szerelőkarika nyitó gyűrűt). Az egyikkel fogjuk a szerelőkarikát.
2. A másik fogóval is ráfogunk a karikára és ahol a két vége találkozik, megnyitjuk. Ellentétes irányba, az egyik fogóval fel, a másikkal lefelé.
3. Akasszuk rá a másik karikát, fülbevaló alapot, nyaklánc végét stb…
4. Ismét vegyük elő a másik fogót és ugyan úgy ahogy kinyitottunk csak most visszafelé, zárjuk össze a szerelőkarikát. Akkor tökéletes ha a két vége összeér.

Dupla karika nyitását speciális, dupla karika nyitó fogóval tudjuk könnyedén megtenni. Nem érdemes mással próbálkozni, csak ezzel a speciális fogóval fogjuk gyorsan és könnyedén megnyitni a dupla karikákat.

Nézzük lépésenként a dupla szerelőkarika szabályos és egyszerű nyitását:
1. Szintén két fogóval dolgozunk, az egyikkel megfogjuk a dupla karikát. Ügyeljünk rá, hogy ne ott fogjunk rá ahol meg lehet nyitni.
2. A dupla karika nyitó fogóval a szerelőkarika szélét megnyomjuk. Ezáltal a fogó megnyitja a karika végét.
3. Akasszuk rá a másik karikát, fülbevaló alapot, nyaklánc végét stb…
4. Húzzuk a karika közepébe amit ráakasztottunk, a fogót elengedhetjük.

 

Kövess minket facebook és instagram oldalainkon!