Füstfólia te csodás

Füstfólia pehely, ragasztó és lakk.

 A fém, vagy közismertebb nevén füstfólia, a kreatív hobbisok egyik kedvenc alapanyaga. Aranyozásként is emlegetik ezt a technikát, ami a fémmel való díszítést jelenti. Sokan nem is tudják, hogy bizony már ékszerdekorálásra is használható. Ez alapvetően az ékszerbetonnak köszönhető, amihez mindenképp csak ajánlani tudjuk. Lássuk mit is érdemes tudni róla? Kétféle kiszerelésben kapható a piacon. 14 x 14 cm lapokban és 2 g pehely dobozban. Utóbbi a lapokból megmaradt törmelék. Kicsit érdekesebb, márványos hatást lehet vele elérni, és könnyebb eldolgozni egyenetlen felületen. A füstfólia egy rendkívül leheletvékonyra megnyújtott fém. És amikor azt mondjuk, hogy vékonyra nyújtott, az azt jelenti, hogy érintéstől simán el is tud szakadni. A súlya 4 – 5 db lapnak vagy egy doboznyi pehelynek pedig csupán 2 g.

Amire az aranyozás során szükségünk lesz: füstfólia pehely, aranyozó ragasztó, aranyozó lakk és ecsetek vagy szivacsecset és papírtörlő. Mindenképp ügyeljünk rá, hogy a munkafelület legyen letakarva. Amikor a fóliával dolgozzuk akkor plusz egy lapot tegyünk a tégely és a díszített felület alá. Erre azért van szükség, hogy a megmaradt darabokat könnyedén vissza tudjuk szórni a dobozába. Ne pazaroljuk, ezek a kis darabok bizony kincset érnek, és később bármikor kellhetnek. Az előkészületek után neki is állhatunk a munkának. A már elkészített és megtisztított, esetleg finom csiszolópapírral megcsiszolt beton medálunkat tegyük magunk elé. Ecsettel vagy szivaccsal vigyük fel a kívánt területre a ragasztót. Jó tudni, hogy ecsettel inkább azok dolgozzanak akik magabiztosan tudják használni. Miért is mondjuk ezt? A sörték csíkot hagyhatnak maguk után, ezáltal a ragasztó is csíkosan kerül fel a betonra és csíkosan szárad meg. Az erre rákerülő fólia, vékonysága miatt szintén csíkos lesz. Alapvetően a fémfüst pehelynél ez nem annyira látszódik, de ha valaki nem akar kockáztatni, inkább a szivacsot válassza. (tiszta mosogatószivacsból levágott darab is tökéletesen megfelel erre a célra). Akik gyakorlottan bánnak az ecsettel azoknak nem kell ettől tartani. Ha kezdőként mégis az ecsethez nyúlna valaki, annak azt javasoljuk, hogy többször menjen át a ragasztón és ne csak egy irányból fessen.

Aranyozó ragasztóval tudjuk felvinni a kívánt felületre a fóliát. Ne lepődjön meg senki, eléggé ragacsos, és a felvitel után fél órát hagyni kell száradni. Száradás után átlátszó lesz, ekkor mehet rá a füstfólia. Nem szabad türelmetlenkedni, várjuk ki az előírt időt. Amíg szárad a ragasztó bőven van idő a munkaeszközöket elmosni, a munkapultot letakarítani. Miután megszáradt, egy száraz ecsettel óvatosan simítsuk a ragasztós felületre a fóliát. A maradékot szintén az ecsettel söprögessük le a medálról. Ha mindenhol jól befedte a füstfólia a ragasztó réteget, akkor jöhet a lakk. Csak a fóliával borított részt kell lelakkozni, vékony rétegben, azt viszont ajánlott. Erre azért van szükség, hogy megvédje a füstfóliát az oxidációtól és így nem színeződik el.

Csíkok a betonon

Ugyanazokra az anyagokra lesz szükség mint az alap leírásnál, plusz cellux 😉 Tépjünk le két darabot, párhuzamosan ragasszuk fel a medálra. A kettő közé mehet a ragasztó. Még mielőtt megszáradna a ragasztó, mindenképp távolítsuk el a celluxot. Utána ugyanis félő, hogy a celluxal együtt az is feljön. Előfordulhat, hogy bármennyire is igyekszünk, a cellux alá befolyik a ragasztó. Papírtörlővel gyorsan töröljük le, vagy hagyjuk ahogy van. Igaz így nem lesz egyenes a vonal, de nagyon szép rusztikus külsőt kölcsönöz a girbe- gurba fémes csík. Ha tehát megszáradt a ragasztó, puha ecset segítségével rásimíthatjuk a fóliát és utána kenhetünk rá egy rétegben lakkot. Aki ennél kényelmesebb megoldást szeretne annak a kétoldalas ragasztószalag használatát javasoljuk. Csak egyszerűen le kell vágni néhány csíkot és a betonra ragasztani. Erre tökéletesen rátapad a fólia, szép egyenes csík lesz a végeredmény.

Csíkok a betonon.

Füstfólia a fél betonon

Szintén ugyanazokra lesz szükségünk mint a csíkozásnál. Letépünk egy darab celluxot és a betont tetszőlegesen megfelezve vele, ráragasztjuk. Mehet a ragasztás, fóliázás és lakkozás, ahogy fentebb is.

Füstfólia a fél betonon.

Díszes szél

Igazán elegáns külsőt kölcsönöz beton medálunknak, ha csak a szélét keretezzük füstfóliával. Nagyon könnyű dolgunk van, körbe kell festeni ragasztóval a szélét, száradás után pedig a szokásos módszerrel fóliázunk és lakkozunk. Ez a verzió úgy is fantasztikusan néz ki ha kicsit a széle mellé, a medál lap részére is kenünk ragasztót. Ezáltal kopottas hatást érünk el. Érdemes mindkét verziót kipróbálni.

Díszes szél.

Vegyes felvágott

Ki mondta, hogy a kész alapra csak egyféle színű füstfóliát vihetünk fel? Készítsünk a betonra több csíkot, és mindegyiket más fóliával borítsuk. Vagy keverjük össze a pelyheket és dolgozzunk úgy vele. Utóbbi esetben fokozni tudjuk a márványos kinézetet, és egy még különlegesebb ékszer lesz a végeredmény. Megesik, hogy bár többször átkentük a betont, mégsem tapad meg rajta a ragasztó, és így a füstfólia sem. A betonon ezt kifejezetten jól mutat, nem kell rögtön a kukába dobni, bátran hordjuk így is az ékszert.

Szabad kézzel

Aki kellő bátorságot érez az fogjon egy vékonyabb ecsetet és a ragasztóval fessen valami szép mintát. Kezdőknek pöttyözést vagy egyszerűbb szaggatott vonalakat ajánlunk. Sablonnal is dolgozhatunk ha másképp nem megy, így garantált a tökéletes minta.

Ha megszáradt a lakk, felszerelékezhetjük a medálokat. Egy szál bőr vagy pamutzsinór is szolgálhat nyaklánc alapként, de a fémes csillogás mellé a lánc mutatósabb. A kisebb medálok nem húzzák le a fület, így fülbevalónak pont ideálisak. Ne felejtsük el, ha nincs lyuk az alapon, a ragasztható medáltartót érdemes használni, amit utólag ékszerragasztóval tudunk ráragasztani.

Füstfóliával dekorált ékszerbeton.

Ugye, hogy nem is olyan nehéz? Próbáld ki te is. Még több ötlet pinterest oldalunkon található. Januári cikkünkből pedig majd további beton dekorációkat is megtanulhattok. Webáruházunkban minden alapanyag beszerezhető ha minél előbb, belevágnál ebbe a technikába.

 

Vélemény, hozzászólás?