Füstfólia te csodás

A füstfólia, vagy más néven fémfüst/ fémfólia a kreatív hobbisok egyik kedvenc alapanyaga. Aranyozásként is emlegetik ezt a technikát, ami a fémmel való díszítést jelenti. Sokan nem is tudják, hogy bizony már ékszerdekorálásra is használható. Miit is érdemes tudni erről a fantasztikus anyagról? Kétféle kiszerelésben kapható a piacon. 14×14 vagy 10×10 cm-es lapokban vagy 1-2 g fémfüst pehely dobozban. Utóbbi a lapokból megmaradt törmelék. Kicsit érdekesebb, márványos hatást lehet vele elérni, és könnyebb eldolgozni egyenetlen felületen. Rusztikusabb hatást kölcsönöz és a használata is jóval könnyebb. A füstfólia egy rendkívül leheletvékonyra megnyújtott fém. Annyira vékony, hogy akár az érintéstől el is elszakadhat (ezért nehezebb dolgozni a lapokkal). A súlya egy- egy lapnak, vagy egy doboznyi pehelynek pedig csupán 0,5-2 g.

A füstfóliát bármire rárakhatjuk. És amikor azt írjuk bármire azt szó szerint értjük… Ékszerbetonból, öntőporból készült ékszerekre, üvegre és fémre is felhelyezhető:)

Füstfólia különböző anyagokon.

ÍGY HASZNÁLD A FÓLIÁT

Amire biztosan szükséged lesz:
füstfólia/ fémfüst pehely
– aranyozó ragasztó
– ecset
– díszítendő tárgy

1. Mi most egy ékszerbetonból kiöntött medált fogunk díszíteni. Mindenképp ügyeljünk rá, hogy a munkafelület legyen letakarva. Amikor a fóliával dolgozzuk akkor plusz egy lapot tegyünk alá. Erre azért van szükség, hogy a megmaradt darabokat könnyedén vissza tudjuk szórni a dobozába. A díszítendő felületet egy ecsettel poroljuk le és tiszta ronggyal vagy papírtörlővel töröljük át. Ezzel portalanítottuk és zsírtalanítottuk a felületet, könnyebben fog rátapadni a ragasztó és arra a fólia.

2. Nyomjunk ki egy kis aranyozó ragasztót valahova ahonnan majd felvehetjük ecsettel a kívánt mennyiséget. Puha végű ecsettel kenjük fel a ragasztót a kívánt területre. Ezt a részt ha pontosan szeretnénk dolgozni, érdemes körberagasztani. Legjobb a papír alapú ragasztószalag használata.

3. Ha alaposan átkentük a kívánt területet (két rétegben) akkor tegyük félre a díszítendő tárgyat. A füstfólia ragasztónál mindig meg kell várni, hogy teljesen megszáradjon, soha nem szabad a felkenés után rögtön rárakni a fóliát. A száradási ideje a ragasztónak 30 perc DE!!! legjobb ha legalább 1-2 órát várunk. A képeken jól látszik, hogy száradás előtt fehéres színű a ragasztó, de miután megszáradt áttetsző lesz. A körberagasztást hagyjuk rajta, az csak a legvégén kerül le a medálról.

4. Amikor megszáradt a ragasztó egy tiszta ecsettel dolgozzuk bele a ragasztóba a füstfólia darabokat. Ha mindenhova került, akkor sepregető mozdulattal szedjük le a felesleget. Ahova felkentük a ragasztót, a fólia ott fog megtapadni.

5. Szedjük le a ragasztószalagot, ecsettel menjünk át még néhányszor a fólián. Ekkor érdemes durva sörtéjű ecsetet használni, hogy a kiálló fólia darabkák lejöjjenek/ beleragadjanak a még szabad ragasztós részbe. Aki esetleg fél az oxidálódástól az használjon füstfóliára való speciális lakkot.

Fémfüst pehely felragasztása ékszerbetonra.

6. Ahogy a képeken is látszik a végeredmény kissé kopottas/rusztikus, ezért ha valaki tökéletesen szabályos csíkokat szeretne használjon kétoldalas ragasztószalagot. Egyszerűen csak le kell vágni a kívánt hosszt és felragasztani az adott felületre (fontos, hogy csak sík felületen használható). Ezután vigyük fel rá az aranyfüstöt, pont mint a ragasztónál.

Egyenes csíkoknál használjuk kétoldalas ragasztószalagot.

TIPP: Nem muszáj ragasztani a füstfóliát, tölthető üvegbe rakva is remekül mutat. Modellező anyagokból készült ékszereknél ha betont vagy öntőport használunk akkor az öntés előtt helyezzük a szilikon formába. Műgyanta esetén a pelyheket a gyantába is beleszórhatjuk!

Fémfüsttel töltött üveg ékszerek.

Aranyozáshoz készítenél beton vagy kerámia ékszert? Egyik sem nehéz, beton ékszer készítés lépései ide kattintva érhetőek el, a kerámia por használatát pedig ide kattintva lehet megnézni. Érdemes minket facebook és instagram oldalainkon is követni!