Beton ékszer készítése ékszerbetonból

BETONBÓL ÉKSZER?

Modern és letisztult formája miatt az ékszerbeton egyre népszerűbb, nem csak a fiatalok körében. Használata igen egyszerű, így bátran ajánlom olyan embereknek is, akik szeretnék kipróbálni az ékszerkészítést és gyors sikerélményre vágynak. Ha valaha öntöttél már gipszet, akkor nem kell aggódni, a beton ékszer készítés is probléma nélkül menni fog.

Amit érdemes tudni az ékszerbetonról, hogy ez nem az építkezésekről ismert típus, nem tartalmaz egészségre káros anyagokat. Ez a fajta egy finom, átszitált betonpor, medálok és apróbb kis figurák kiöntésére való.

Használat előtt mindenképp olvassuk el a leírást, a munkafelület pedig legyen letakarva. Műanyag, üveg vagy szilikon eszközöket érdemes használni, ezekről könnyedén lemosható a beton (abban az esetben ha még nem kötött meg), így nem kell minden alkalommal új keverőedényt és kanalat venni. Legjobb megoldás a szilikon, abból ugyanis megkötés után is eltávolítható a beton. Ha minden kész akkor csupán annyi a dolgunk, hogy 5 rész betonporhoz 1 rész vizet keverünk. A pontos méréshez használjunk mérőedényt vagy kanalat. Alaposan dolgozzuk el a port a vízben, ne maradjon benne csomós vagy buborékos rész. Abban az esetben ha több víz került bele nem kell kétségbe esni, az arányoknak megfelelően adagoljuk még hozzá betonport. A másik lehetőség, hogy nem kísérletezünk, beleöntjük a formába és hagyjuk, hogy szép lassan megszáradjon. Így is kiszárad, csak több idő kell hozzá, illetve valamivel törékenyebb lesz (szóval senki ne ejtse le) Ha esetleg kevesebb víz kerül az elegybe akkor viszont mindenképp tegyünk még hozzá egy keveset a porból, különben nem lehet csomómentessé keverni és a végeredmény sem lesz szép. Amikor a massza egységes akkor öntsük vagy kanalazzuk a szilikon formába (Mi az a szilikon forma, hogyan érdemes használni, tárolni stb…? Ide kattintva minden fontos információ megtudható!). Ne várjunk vele túl sokat, a betonmassza viszonylag hamar el kezd dermedni és utána már használhatatlan. A formába öntés után érdemes egy spatulával lehúzni a tetejét, hogy egyenes legyen. Tegyük félre egy vízszintes felületre, máskülönben ferdén szárad meg benne a beton. A szoba hőmérséklettől függően 4-5 óra de akár 10-12 is lehet a száradási ideje. Akinek nincs szilikon formája műanyagba is beleöntheti, de ebben az esetben előtte legyen kiolajozva a forma. Nem kell semmi speciálisra gondolni, napraforgóolaj is tökéletes erre a célra. Vékony rétegben kenjük ki a formát ami így is minimálisan sötétebbre fogja színezni a betont. Ezt a lépést nem szabad kihagyni, különben feleslegesen dolgoztunk mert vagy nem jön ki a megszáradt beton, vagy csak több darabban. Célszerű inkább a szilikonnál maradni, nincs plusz macera és biztosan könnyedén kijön belőle a készre száradt beton 😉

beton ékszer készítése.

Amikor teljesen megszáradt a beton és a formából is kiszedtünk elkezdhetjük a díszítését. Akril vagy krétafestékkel festhető, füstfóliával és ékszertetoválással is dekorálható. Ha valaki ennél többre vágyik megszínezheti még a formába öntés előtt a betont. Hogyan és mivel? Ide kattintva elérhető részletes leírásunk.

Rengeteg csodás beton ékszer fotó! Inspirációk pinterest oldalunkon elérhetőek 🙂