Raysin öntőpor: így készíts kerámia hatású ékszereket

A raysin öntőpor egy levegőn száradó, fehér színű, környezetbarát öntőpor. Beleönthető műanyag, gumi, latex vagy szilikon formákba. A használata gyerekjáték, szó szerint. Valóban annyira pofon egyszerű, hogy gyerekekkel is bátran nekiállhatunk ékszereket, vagy dísztárgyakat önteni belőle. A kiöntött mintadarabok önmagukban is csodálatos kerámia hatásúak, díszítve pedig még szebb hatás érhető el. Az alábbi leírásban bemutatjuk a raysin öntőpor használatát, illetve pigmentporral való színezését, füstfóliával való díszítését 🙂

 

Az öntőpor használatának lépései.

ELSŐ LÉPÉSEK
A munkát tiszta, letakart munkalapon kezdjük el. Készítsük elő papírtörlőt, műanyag vagy szilikon mérőedényt, spatulát vagy keverőpálcát. Adagoljuk ki a keverőedénybe a leírást szerint 1:3,5 arányban a vizet és az öntőport. Egy rész vízhez keverjük 3,5 rész raysint. Először a vizet tegyük az edénybe és utána a port, de alapvetően ha fordítva csináljuk sem történik semmi, nincs különbség. Legalább egy percig jó alaposan keverjük át, hogy a por megfelelően feloldódjon a vízben. Akkor jó ha könnyedén folyik de ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl híg. Aggodalomra semmi ok, mindenképp megszárad csak tovább tart és könnyebben törik a végeredmény.
Ha tehát megfelelő az állag akkor öntsük bele a formákba. Az aprólékosabb mintájú szilikonokba először egy kis adagot öntsük és oszlassuk szét a formában, hogy biztosan minden kis résbe jusson az anyagból. Jöhet még egy kis adag, majd még egy kevés míg tele nem lesz az öntőforma. Az öntések között ütögessük és rázogassuk át, hogy kijöjjön az összes buborék a masszából. Szintén nagyon fontos, hogy két öntés között keverjük át az öntőporos elegyet. Amíg áll leülepedhet és nem lesznek egyformák a kiöntött darabok.
Vízszintes felületen hagyjuk kb 30-45 percig száradni. Ezután kivehetőek a medálok a formából. Ezek a pici és vékony darabok pár óra alatt teljesen készre száradnak. Nyilván ha valaki nagyobb dolgot pl dísztárgyat vagy dekorációnak való vastagabb darabokat önt, az valóban jó pár nap mire kiszárad. De kisebb formáknál elegendő néhány óra. A formából kivéve érezhető, hogy nagyon hideg és nedves a felülete a mintadaraboknak. Ekkor még nem dekorálhatóak mert a festék vagy ragasztó nem tapad meg rajta megfelelően. Ha türelmesen kivárjuk azt a pár órát, utána megfelelő lesz a medálok felülete a további munkához.

 

Kész mintadarab száradás utáni kivétele, a szilikon formából.

 

FESTÉS
Ha teljesen megszáradtak a medálok az egyik legjobb és legegyszerűbb dekorálási lehetőség a festés. Előtte portalanítsuk a felületet egy ecsettel, hogy biztosan tiszta legyen. Érdemes papírtörlővel a portalanítás után áttörölni a medálokat. Ezzel portalanítottuk és zsírtalanítottuk a felületet, megfelelő tapadást biztosítva a festéknek. Már egy rétegben is nagyon szép fedést érhetünk el. Ne felejtsük el hobbi lakkal lekenni a festett részeket. Az ovális medálokat hímes tojás mintájúra fessük, hogy bohókás fülbevaló és nyaklánc lehessen belőlük. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt aranyos Húsvéti ajándék 🙂
A virágokat halvány vízfesték hatású festéssel varázsoljuk színesre. Kitűző alapra ragasztva ékszerragasztóval, csodás dísze lesz bármelyik kabátnak vagy blézernek. Természetesen gyűrű vagy medáltartóra ragasztva ékszer is készíthető belőle. Mindenképp ékszerragasztóval dolgozzunk, mert extra erős, átlátszóra szárad és nem teszi tönkre az alkatrészt, se az öntőporból készült medálokat.


Pigmentporral vagy pasztával még az öntés előtt megfesthető a por. Minél több pigmentet adunk hozzá, annál sötétebb, erőteljesebb színt érhetünk el. Alaposan, legalább két percig és gyorsan keverjük át a masszát, hogy biztosan feloldódjon a pigment. Abban az esetben ha nem oszlik el rendesen, a medálok csíkosak, vagy márvány hatásúak lesznek. A színes darabokat ugyan úgy megfesthetjük száradás után akril festékkel, mint a fehéreket.

 

Raysin öntőpor festése, pigmentporral.

 

DEKUPÁZS
Aki ennél is többre vágyik annak a dekupázsolást javasoljuk. A fehér medálokat alapozni már nem szükséges, de a por és zsírtalanításról semmiképp ne feledkezzünk meg. Puha ecsettel vigyük fel a felületre a dekupázs ragasztót, majd a szalvéta legfelső rétegét, vagy a dekupázs papírt. Ha megszáradt mindenképp lakozzuk. Végül szerelékezzük fel a kész műveket.

 

FÜSTFÓLIA
Füstfóliával is dolgozhatunk, öntés előtt és után is. Ecsettel egyengessük el a szilikon formába a nekünk tetsző színű füstfóliát. Kifejezetten jól mutat a vörösréz vagy arany színű, mert jobban kitűnik a fehérből, mint az ezüst. Miután elhelyeztük a fóliát, ráönthető az öntőporból kikevert massza, amit akár pigmenttel is megszínezhetünk, hogy még ütősebb legyen a végeredmény.
Ha valakinek ez nem szimpatikus az csak simán öntsön ki pár medált, majd a teljes száradás után dekorálja füstfóliával a darabokat. Előbb le kell kenni füstfólia ragasztóval, ezután ecsettel vigyük fel a ragasztós felületre a fóliát, és végül lakozzuk le, speciális füstfólia ragasztóval. A lakozást azoknál a medáloknál se felejtsük el amikbe a fólia az öntés előtt került. A lakk megakadályozza, hogy a füstfólia oxidálódás miatt elszíneződjön.

 

Öntőpor dekorálása füstfóliával.

 

Ezen kívül érdemes még kabosonnal vagy fém medálokkal, szalaggal díszíteni az egyes darabokat. A variációk száma végtelen 😉 Webáruházunban beszerezhető a raysin öntőpor, ami igen sokoldalúan felhasználható és díszíthető. Igazán különleges, letisztult szépségű ékszerek készíthetőek belőle. Újabb ötletekért és friss hírekért érdemes minket facebook vagy instagram oldalunkon követni 🙂

 

Raysin öntőporból készült ékszerek.