Alkatrész suli 9. – MEDÁLTARTÓ, MEDÁLVEZETŐ

A medáltartó vagy másik nevén medálvezető az esztétikus ékszerkészítés elengedhetetlen alkatrésze. Az alkatrész suli kilencedik részében, ezzel az alkatrésszel ismerkedhettek meg.

 

RAGASZTHATÓ MEDÁLTARTÓ

A ragasztható medáltartó tökéletes választás ha a medálon nincs lyuk. Utólag ékszerragasztóval lehet felragasztani. Több változata is van, hogy a legkülönbözőbb formájú kövekből, ásványokból stb… is medált tudjunk készíteni. A legismertebb az első képen látható, amelynek ragasztható felülete lapos, és mindig a medál hátuljára kell felragasztani ékszerragasztóval. A második képen a kifejezetten ásványokhoz való medáltartó vagy másik nevén kőfogó látható, melynek fülei szépen ráilleszkednek a kőre. Ragasztás előtt érdemes rápróbálni, a megfelelő szögbe igazítani a füleket. A harmadik medáltartó kevésbé ismert, elsősorban süthető gyurmához szokták használni, de igazából minden modellező anyaghoz tökéletes választás. Az alja egy vékony kis pöcök amit pl a gyurmába kell nyomni, a teteje egy egyszerű karika vagy egy díszesebb alap amibe vagy amihez a kívánt alkatrész hozzá szerelhető.

 

Ragasztható medáltartó.

 

CSAVAROS KAMPÓ

Kinézetre a szemes szerelőpálcára hasonlít, azonban jóval rövidebb és a vége csavaros. Ennek köszönhetően előszeretettel használják süthető gyurma ékszerekhez, műgyantához vagy parafa dugós kis üvegcsékhez. A csavarnak köszönhetően ragasztás nélkül is benne marad az anyagban.

 

Csavaros kampó.

 

BEAKASZTÓS MEDÁLTARTÓ

Egy vékony lemezből hajlított, egyszerű medáltartó. Csupán a hátulját be kell nyomni és ráakasztani a kívánt medált. Nem szükséges hozzá semmi, ilyen egyszerű a használata. Csak azokhoz a medálokhoz használható amin már eleve van lyuk. A hátránya viszont sajnos az, hogy az alja ahova a medál kerül nem elég széles, így sok medálhoz nem használható mert nem fér rá.

 

Beakasztós medáltartó.

 

MEDÁLTARTÓ

Rengeteg méretben és alakban kapható, de a lényege mindegyiknek ugyanaz. Van egy valamilyen alakú nagyobb lyukas rész. Ebbe kerül a lánc, bársony, bőr vagy szalag, tehát maga a nyaklánc alap. Az alapból kiáll egy kis akasztó, ehhez szerelőkarikával rögzíthető a medál. Csak azokhoz a medálokhoz használható amin már van lyuk. Közkedvelt alkatrész, a medálvezetők közül ez az egyik legismertebb és legtöbbet használt.

 

Medáltartó.

 

KARMOS MEDÁLTARTÓ

A másik igen ismert és kedvelt medálvezető, ez a karmos fajta. Ennek is igen egyszerű a használata, a karmos részt két ellentétes irányba nyissuk meg. Tegyük a karmok közé a medált, majd nyomjuk össze a medáltartót. Ezt a típust csak olyan medálokhoz lehet használni amin már van lyuk.

 

Karmos medáltartó.

 

Természetesen webáruházunkban megtalálható ez az alkatrész is 😉

Facebook oldalunkon minden nap friss ötletek, képek és hírek várnak titeket. Pinterest oldalunkon mazsolázva pedig rengeteg inspiráló képet találtok az alkotáshoz 😉