Négy egyszerű karkötő, hasított bőrből

Korábbi cikkünkben már megmutattuk, hogyan tudtok lógós fülbevalót készíteni hasított bőrből. Most nézzük milyen karkötőket lehet elkészíteni, ebből a sokoldalúan felhasználható anyagból.

Az elsőnél két hasított szálra lesz szükségünk és a karkötő hosszától függően 10 – 15 db szerelőkarikára. Bőven elég egy darab zsinórt ketté vágni, karikákból a 6 mm átmérőjű az ideális. A bőrszálak egyik végét, szalagvégbe vagy ragasztható kapocsba fogjuk össze. A felső szálat mindig a karikába szemből bújtassuk be, majd a mellette lévőnél hátulról jöjjön a szál. Az alsóba először hátulról kell vezetni a bőrszálat és a következőbe szemből. Ez így egy egységet ad, ezek a karikák szorosan kövessék egymást. Egy – egy ilyen egység között körülbelül 1 cm távolságot hagyjunk. Ha elegendő egységet készítettünk, akkor a karkötő másik végét is fogassuk bele a végzáróba, vagy ragasszuk kapocsba. A teljes hosszra helyezhetünk ilyen díszítést, de akár hagyhatunk a szélén pár centi üres részt. Nyaklánc is készíthető mellé és máris egy letisztul ékszerszettel gazdagodtunk. Hasított bőr szerelőkarikával dekorálva.

Második karkötőnk is pofon egyszerű. Fogjunk három hasított bőrszálat és két köztest. A bal oldali köztes van alul, a jobb fölötte. Az első szállal hátulról indulunk, a keresztmetszetbe előröl vezetjük be, majd a jobb oldali karikából hátulról előre jövünk ki. A második hasított bőrszálat pont ellentétesen kell végigvezetni mint az elsőt, a harmadikat pedig ugyan úgy mint az elsőt. Amire még figyeljünk oda, hogy a legelső szál kerül középre, a második és harmadik pedig a szélekre. Ugye milyen könnyű? Ha hosszabbra hagyjuk chokernek is kiváló 😉Hasított bőrszák köztesek közé bújtatva.

Hurkolással készítjük el a következő ékszert. Az egyik oldalon dupla szállal, a másikon szimplával dolgozunk. Ha kész csak húzzuk meg és a bőrszálak végeire tegyünk kapcsot. Érdemes több színkombinációt is megcsinálni és 4-5 karkötőt egyszerre hordani. Hasított bőrszál hurok díszítéssel.

Legutolsó ötletünk egy egyszerű csomózásos technikával készült. Fogjunk össze 3 szálat. A középső színe teljesen lényegtelen, ezt ugyanis nem lehet majd látni. Fogjuk meg az egyik szélső hasított bőrt és előröl hátulra hurkoljuk körbe a középső szálunkat, majd húzzuk meg. Ismételjük meg még egyszer ugyan ezzel a szállal az előző lépést. Most a másik oldalon lévő bőrrel készítsünk csomót ugyan úgy mint az előbb az első szállal. Természetesen ezt is kétszer kell megcsinálnunk. Csupán ezt a két lépést kell a két oldalon lévő bőrszállal addig ismételni, míg a kívánt hosszt el nem érjük. A végét vágjuk egyforma méretre és mehet rá a szalagvég, illetve a kapocs. Hasított bőr karkötő.

Kedvet kaptál valamelyikhez? Webáruházunkban minden alapanyagot megtalálsz az itt bemutatott ékszerek elkészítéséhez 🙂