Szerszám ismertető: CSÍPŐFOGÓ ÉS HARAPÓFOGÓ

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mégis mi a különbség a csípőfogó és harapófogó között? Van egyáltalán? A szerszám ismertető legújabb részében bemutatjuk ezt a két fogót, többé nem lesz probléma eldönteni melyikhez és mikor nyúljunk 😉

Oldalvágó csípőfogó

A nevéből könnyedén kitalálható, hogy a fogó fejénél oldalt helyezkedik el az a része amivel el lehet csípni a drótot, sodronyt stb… Ahogy a képen is látszik, helyezzük a drót azon részéhez amit lecsípnénk, majd határozott mozdulattal nyomjuk össze a fogót. Ideális választás kezdőknek mert a használata könnyű és az általános dolgokat mint pl ékszerdrót, szerelőpálca, sodrony elcsípi.

 

Csípőfogó kinézete és használata.

 

A csípőfogóból is van több fajta, a fej kialakítását, markolatát tekintve. A hagyományos és a profi csípőfogó közötti különbség, hogy míg a hagyományosnak kicsit kerekebb a feje, addig a profinak lapos. Az élénél is megfigyelhető, hogy a profi laposabb és ez a drót elvágásánál/ csípésénél bizony fontos szempont. A kerekebb fejű csípőfogó hegyesen csíp, a lapos pedig egyenesen, azaz laposan. A végeredmény a profi fogóval szebb, ráadásul a nehezebben hozzáférhető részeknél is lehet vele dolgozni, lecsípni a drótot.

 

Csipőfogók közötti különbség.

 

Harapófogó

A harapófogó vége egy harapó részben végződik amivel a keményebb drótot, sodronyt is tökéletesen el lehet csípni. Előnye a csípőfogóval szemben, hogy az acél és vas drótot pl. memóriadrót, is el tudja vágni. Hátránya, hogy hegyesen csípi el a drótot, ugyanakkor a nehezebben hozzáférhető részeknél is lehet vele dolgozni, könnyedén lecsípi a drótot.

 

Harapófogó kinézete és használata.

 

Érdemes elolvasni korábbi szerszám ismertető részeinket is. Ha kifejezetten a fogók érdekelnek, akkor a kombinált fogó és a dupla karika nyitó fogó részt érdemes megkeresni 😉 Facebook és instagram oldalainkat követve mindig időben lehet értesülni az új termékekről, leírásokról stb…