Szerszám ismertető – KOMBINÁLT FOGÓ

Ékszer készítési körökben gyakran előkerül a fogó mint szerszám. Persze van már belőle ezer és egy fajta és mind- mind másra jó. Nyilván az elején kezdőként senki nem szeretne egyszerre mindent megvenni, hiszen nem tudhatja, hogy mindenre szüksége lesz e. Érdemes tehát olyan szerszámot beszerezni amit esetleg a háztartásban is el lehet használni ha az ékszerkészítés mint hobbi mégsem jött be. Ugyanakkor az első lépésekhez is lehet használni és nem jelent nagy kiadást sem.

Bemutatjuk a KOMBINÁLT FOGÓT

A kombinált fogó ahogy a neve is mutatja több dologra is használható ezért egy kezdőnek nyilván szerencsésebb választás hiszen nem kell kapásból 2-3 különböző fogót beszereznie, bőven elég ezt az egyet.

Így érdemes használni:

1.
A fej belső része recés így könnyű vele fogni és tartani. Remekül ráfoghatunk vele az alkatrészekre, drótra míg összeillesztjük a különböző darabokat vagy pl megnyitjuk a karikát stb…

A kombinált fogóval könnyű megfogni az alkatrészeket.

2.
Összenyomáshoz is kiváló azonban itt már érdemes odafigyelni ugyanis a recék megsérthetik nyomásnál az ékszeralkatrész bevonatát, illetve eldeformálhatják a felületét. Ha például szalagvéget nyomnánk össze érdemes egy vékony lapot, textilt vagy törlőkendőt a fogó belső része és az alkatrész közé tenni. Ezzel megakadályozzuk az esetleges felszíni sérüléseket és deformáltságot. Az alsó két képen is jól látszik, hogy a jobb oldali szalagvég ami köré az összenyomáskor egy kis darab papírtörlőt tettünk mennyivel szabályosabb lett.

Így nyomjuk össze a szalagvéget, hogy ne sértse meg a fogó recés része az alkatrész felületét.

3.
A fej végénél található egy csípő/ vágó rész amivel az alkatrészekből pl a szerelőpálcából vagy drótból lecsippenthetünk így a kombinált fogó csípőfogóként is funkcionál.

A kombinált fogó csípő fogóként is használható.

4.
Szerencsére szemet hajlítani is tudunk ezzel a fogóval. A végeredmény ugyan nem lesz olyan tökéletesen szabályos mintha kúpos fogóval készítettük volna, de teljesen vállalható szóval ha valaki csak néha hajlítana szemet akkor bátran megteheti ezzel a fogóval is. Mielőtt bárki nekiállna érdemes ide kattintva elolvasni/ megnézni, hogy kúpos fogóval hogyan lehetséges a szabályos szem hajlítása. Kombinált fogóval az alábbi lépések szerint haladva tudunk szemet hajlítani:
Fogjuk meg a szerelőpálcát és a kúpos fogóval 90° fokban hajlítsuk meg a végétől kb másfél centire.

A hajlítástól kb fél centire, a fogó végével a hajlítás irányába szintén hajlítsunk rajta, de csak egy egészen picit.
Az utolsó hajlításhoz helyezzük oda a kombinált fogót és kezdjük el a 90° fokos hajlítás irányába tekerni a fogót.
Amikor teljesen odatekertünk már majdnem kész vagyunk, igazítsunk még rajta és csukjuk össze teljesen a szemet.
Jól látható, hogy a végeredmény nem olyan szép szabályos mint amikor kúpos fogóval dolgozik az ember, de alapvetően egy vállalható szemet lehet így is hajlítani/ készíteni 😉

Szem hajlítása drót végére.

Aki nem szeretne lemaradni a legújabb írásokról vagy hírekről, mindenképp kövessen minket facebook vagy instagram platformunkon 😉