Cirkónia ismertető, minden amit tudni érdemes

A cirkónia gyöngyök egyre népszerűbbek az ékszerkészítés világában. Mindennek az oka a kövek káprázatos csillogásában, finom eleganciájában rejlik.

Fontos megjegyezni, hogy a cirkónia nem összekeverendő a cirkonnal. Mi a különbség?

A cirkon egy ásvány, barna színű és gyémánt fényű.

A cirkónia valójában a cirkóniumból előállított szintetikus drágakő, azaz egy mesterséges kőről beszélünk. Ennek ellenére miért terjedt el? Mert a cirkónia könnyen és szépen csiszolható, gyönyörűen csillog és ezáltal helyettesíthető a gyémánttal. Ugyanakkor olcsó, tehát remek alternatívája a gyémántnak. Így az ebből készült ékszerek vagy gyöngyök megfizethető árukból kifolyólag több emberhez jutnak el. A cirkóniából szinte az összes színárnyalat előállítható, de persze van ami nehézkes mint pl.: kék és piros. Ezért az ilyen színű cirkónia ékszerek ára magasabb. Előfordul, hogy tévesen cirkónium kristálynak nevezik, de fontos tudni, hogy az egy másik kémiai elem.

A cirkónia tehát egy ember által előállított tökéletes kő. Zárványoktól mentes, remekül csiszolható, sokszor ragyogóbb mint a gyémánt és ennek ellenére olcsóbb is. Ezeknek a gyöngyöknek az alapja fém, amibe különböző méretű és színű, csiszolt cirkónia gyöngyök vannak rögzítve. A hagyományos formák mellett manapság rengeteg különleges és mókás alakú gyöngy kapható, minden igényt kielégítő választék kerül forgalomba. Ennek köszönhetően nem csupán a nők, hanem már a férfiak körében is elterjedt az ilyen ékszerek viselése.

 

Cirkónia gyöngyökből készült ékszerek.

 

A hagyományos golyó, kocka vagy téglalap alakú gyöngyökből készülhet nyaklánc, karkötő de akár fülbevaló is. A többi, nem megszokott forma kialakítása miatt leginkább karkötőbe fűzve igazán mutatós, esetleg rövidebb nyakláncokba. Fontos még a gyöngyök lévő lyuk mérete. Több olyan típus is van ahol a nagyobb lyuk lehetővé teszi, hogy a gyöngyöt vastagabb bőrhöz vagy zsinórhoz pl. paracord zsinórhoz lehessen használni.

 

Ékszerek, cirkónia gyöngyök felhasználásával.

 

A kiválasztott gyöngynél vegyük figyelembe a formát, a színét és a lyuk méretét. Általában egy ékszerbe 1-3 ilyen típusú gyöngyöt szokás felhasználni. Fém és ásványgyöngyöket érdemes mellé választani, vagy csak bőrrel és zsinórral kombinálni. A végeredmény minden esetben egyszerű, de a cirkónia csillogásának köszönhetően mutatós lesz.

Ékszer készítés előtt érdemes átolvasni ásvány ismertetőnket, hogy a megfelelő gyöngyökkel legyen összefűzve egy- egy cirkónia gyöngy. Facebook követőink pedig soha nem maradnak le újdonságainkról, friss híreinkről stb… 😉