Alkatrész suli 21. rész – FŰZŐSZÁLAK

A megfelelő fűzőszál kiválasztása nagyon is fontos ha tartós, szép esésű ékszert szeretnénk készíteni. Nem mindegy milyen alapanyaggal és alkatrésszel kombináljuk az egyes fűzőszálakat. Fűzőszálnak azt nevezzük amire gyöngyöket/ medálokat és lezárásnál alkatrészeket fűzve ékszert készítünk.

 

GYÖNGYFŰZŐ CÉRNA

Elsősorban apró gyöngyökből fűzött ékszerekhez szokás használni, ha könnyű lágy esésű ékszert szeretnénk készíteni. Többféle minőségű kapható, komolyabb fűzésekhez a viaszoltat érdemes használni mert vékonysága ellenére erős és nem foszlik a vége. Manapság a szivárvány minden színében kapni, így ha a gyöngyök között ki is látszik nem annyira feltűnő és esztétikusabb látványt nyújt. Sokféle márka kapható, de a legjobb a miyuki cérna aminek bár igen borsos az ára de a minősége annyira kimagasló, hogy nincs ami vetekedne vele. A vastagabb hagyományos cérnákat az egyszerű egysoros tekla vagy igazgyöngy ékszerekhez érdemes használni. A vékonyabb viaszolt cérnákat a gyöngyszövéshez, peyote, brick stb… technikáknál vegyük elő.

 

Különböző gyöngyfűző cérnák.

 

HORGOLÓCÉRNA

Igen erős cérna, kifejezetten gyöngyhorgoláshoz. Nem pöndörödik vagy esik szét szálaira ami horgolásnál nagyon fontos. Sokan egyébként vastagabb fűzéshez való cérnát használnak horgolásnál, mások kifejezetten a horgoló cérnára eszküsznek. Egyre mindenképp figyeljünk, a jó minőségre és, hogy megfelelő vastagságot válasszunk. A név után a szám jelöli a vastagságot, minél nagyobb a szám annál vékonyabb a cérna. 

 

Horgolócérnák gyöngyökhöz.

 

DAMIL

Gyöngyből fűzött ékszerek készítésekor szokás használni, leginkább akkor ha  nehezebb gyöngyökkel dolgozunk vagy ha azt szeretnénk, hogy jó tartása legyen az ékszernek. Damil rengeteg vastagságban kapható, ha apró gyöngyöket fűznénk rá akkor maradjunk a 0,15 vagy 0,18 mm-es vastagságnál. 

 

damil és gumis damil.

 

GUMIS DAMIL

Egyszerűen és gyorsan készíthető gumis damil segítségével elsősorban karkötő. Csak fel kell rá fűzni a gyöngyöket majd összecsomózni a két végén. Kapocs nélkül használható, a gyors ékszer készítés mellett ez a másik nagy előnye. Sokan tévesen kapcsot szerelne rá, de teljesen felesleges. A másik amit mellőzzünk, hogy megragasztjuk a csomót. A gumis damilt a ragasztó megkeményíti és emiatt hamarabb elhasználódik az anyag.

 

SODRONY

Vékony drótok összesodorva egy vastagabb szállá. Így önmagában de műanyag tokba húzva is árulják, a második népszerűbb mert még tartósabb és könnyebb vele dolgozni. A sodronyt olyankor érdemes használni ha erős, fix tartású ékszert szeretnénk készíteni. Kifejezetten fűzni nem lehet vele de nyakláncok vagy karkötők elemei rákerülhetnek. A végeit csomófogóval lezárhatjuk. Annak használatáról itt írtunk korábban.

 

Különböző bőr és műbőr szálak/ zsinórok, viaszolt pamut vagy selyem zsinór, sujtás zsinór. A vékonyabb zsinórokat makramé vagy shamballa ékszerek készítéséhez, csomózási technikákhoz lehet használni. A bőrökre nagyobb gyöngyöket téve divatos karkötő vagy nyaklánc készíthető, a sujtás zsinór felhasználásával pedig az egyre népszerűbb sujtás ékszer készíthető el. Ezek a fűzőszálak a fentiekkel ellentétben kilátszódnak, nem takarjuk el őket a gyöngyökkel, sőt sok esetben csak kevés gyönggyel szokás kombinálni őket.