Üveglencsés ékszer kisokos 3. – műgyantából lencse

Az üveglencsés papírokat alapvetően üveglencsés ékszerek készítésére használjuk. Egy csepp ragasztó a papírra, majd mehet rá a lencse. Ha kicsit megszáradt akkor körbevágjuk majd beragasztjuk az alapba. Kész is a csodás ékszer 😉

 

Üveglencsés ékszer készítése.

 

Na de mi van akkor ha ennél többre vágyunk? Ha például nincs nálunk lencse de szeretnénk ha az alapban tartós maradna a papír vagy egyedi műgyanta kabosonra vágyunk? Ebben az esetben is érdemes elővenni a mintás papírokat és természetesen a műgyantát.

 

I. ALAPBA ÖNTÉS

Anyagok/ eszközök:
– üveglencsés alap
– üveglencsés papír
– műgyanta
– cellux
ékszerragasztó

– éles kisolló
kesztyű, keverőpálca, kis edény

1. A papír mind a két oldalát celluxozzuk le. Ügyeljünk rá, hogy egyben elfedje a ragasztás a mintát és ne legyen buborékos.

2. Vágjuk körbe a lecelluxozott mintát.

3. Az alapot vékony rétegben ragasztózzuk be, majd nyomjuk bele a papírt. A széleknél egyengessük bele az alapba, például fogpiszkálóval.

4. Keverjünk ki egy adag műgyantát a leírásban megadott arányok szerint. Aki még nem dolgozott ezzel az anyaggal, mindenképp olvassa el

5. Az alapba mielőtt beleöntenénk a műgyantát mindenképp ellenőrizzük, hogy stabilan és vízszintesen áll. Előfordulhat, hogy az akasztó vagy az alap hátulján lévő minta miatt alá kell támasztani. Ezt a lépést semmiképp ne felejtsük el, különben a gyanta ferdén fog megkötni.

6. Keverőpálcával vagy spatulával kis adagokban egyengessük el az alapban a műgyantát.

7. Ha készre száradt meg is vagyunk, lencse nélküli üveglencsés ékszer. A gyanta átlátszó így a minta szépen kivehető, tartós és nem pottyan ki az alapból hiszen a műgyanta belekötött. Aki esetleg nem szereti ha a lencse kidomborodik mindenképp ezt a megoldást válassza, az alapba öntés esetén ugyanis a gyanta egyenes marad.

 

Üveglencsés papírra műgyanta öntése.

 

II. MŰGYANTA KABOSON KÉSZÍTÉSE

Anyagok/ eszközök:
– üveglencsés papír
– műgyanta
– cellux
– kaboson szilikon forma
– éles kisolló
– kesztyű, keverőpálca, kis edény
– üveglencsés alap
– ékszerragasztó

1. A papír mind a két oldalát celluxozzuk le. Ügyeljünk rá, hogy egyben elfedje a ragasztás a mintát és ne legyen buborékos.

2. Vágjuk körbe a lecelluxozott mintát.

3. Keverjünk ki egy adag műgyantát a leírásban megadott arányok szerint. Válasszuk ki a szilikon formák közül a kaboson alakút és öntsük bele a műgyantát. Legyen tele, de ne öntsük túl, ne folyjon ki belőle.

4. Vékony rétegben kenjük be a leragasztott papír mintás oldalát.

5. Helyezzük a papírt a kaboson forma tetejére. Ügyeljünk rá, hogy a kép ne felénk nézzen, hanem lefelé a műgyanta irányába.

6. Vízszinten helyen hagyjuk készre száradni.

7. Ha megszáradt teljesen akkor vegyük ki a formából a kabosonokat és ékszerragasztóval ragasszuk bele a megfelelő méretű üveglencsés alapba.

 

Műgyanta kaboson öntése.

 

Mit érdemes pontosan tudni az üveglencsés papírokról? 200g -os minőségi matt fotópapírra nyomtatott mintás papír, alapvetően üveglencsés technikához. A minták 300 dpi felbontásúak. A vegyes méretű papíron 6 míg a 25 mm-es papíron 12 féle minta található. A papírra az üveglencsét majd az egészet az alapba ékszer vagy barkácsragasztóval is beragaszthatjuk. Ha a fenti leírás alapján lecelluxozzuk akkor műgyantát is önthetünk rá, így még többféle és látványosabb ékszer készíthető a felhasználásukkal. Használatuk egyszerű és gyors, a végeredmény pedig tökéletes. Aki esetleg nem tudja hogyan lásson hozzá az üveglencsés ékszer elkészítéséhez, olvassa el korábbi írásunkat a témában. Jelenleg webáruházunkban 23 különböző mintájú vegyes és 4, 25 mm-es papír található. Magyarországon először nálunk szerezhető be ananászos- flamingós és lajháros- lámás mintájú. Ezek a bohókás minták most nagyon népszerűek, egy ilyen ékszer garantált siker gyerekek és felnőttek körében egyaránt 😉

 

Üveglencsés papírok.

 

Facebook és instagram oldalainkat követve senki nem marad le az új áru és cikkek érkezéséről 😉