Üveglencsés ékszer kisokos 1. – ragasztó és papír kiválasztása

A különböző alakú, méretű, színű és típusú üveglencsés ékszer alapok egyszerűen nem akarnak népszerűségükből veszíteni. Ez persze nem véletlen, minden igényt kielégítő választékban kaphatóak és a lencsék alá bármilyen kép beragasztható.

Ami mindig visszatérő kérdés, hogy mégis mivel lehet a lencsét a képre ragasztani, illetve, hogy papír helyet még mi kerülhet az üveg alá. Tartsatok velünk és ismerkedjetek meg az üveglencsés ékszerekkel 🙂Kész ékszerek és foglalatok.

Papír

Az ékszerek elkészítéséhez többféle papírt is használhatunk. Van a gyári mintaív (más néven üveglencsés papír) ami valójában nem papír, hanem egy vékony műanyag lap. Előnye, hogy könnyű vele dolgozni. Hátránya, hogy drága, egy íven általában egy méret vagy tematikájú minta található és kevés helyen kapható. Másik lehetőség a scrapbook papírt ami ugyan albumkészítéshez való, de ha van ismerősünk aki ezzel foglalkozik a maradékot érdemes elkérni. Végül a harmadik variáció, hogy magunk nyomtatjuk ki a neten fellelhető mintás papírokat. Itt két opció közül választhatunk. Veszünk vastagabb fotópapírt és lézeres nyomtatóval rányomtatjuk a kívánt mintát. Ezzel könnyű dolgozni, érdemes ezt választani. Vagy sima fénymásolópapírra nyomtatunk, szintén lézeres nyomtatóval. Ez a megoldás is használható, csak ügyelni kell rá, hogy a papír ne ázzon, gyűrődjön és hullámosodjon meg nagyon a ragasztástól. Ha magunk nyomtatunk mindenképp lézernyomtatót használjunk, a tintasugaras elmosódhat, és sajnos a legtöbb ragasztó kioldja a papírból a tintát, elszínezi, elmossa vagy megtöri.

A ragasztás lépései (barkácsragasztóval)

  • Egy csepp ragasztó a papírra. Nyilván a lencse méretétől függően a csepp lehet kisebb vagy nagyobb, ezt több ékszer elkészítése után ráérzésre lehet tudni.
  • A cseppre helyezzük rá a megtisztított lencsét. Erre azért van szükség, hogy ne legyen poros, szöszös vagy ujjlenyomatos.
  • Erősen nyomjuk le a lencsét, hogy szétterüljön a ragasztó, kijöjjön a légbuborék és a felesleges kötőanyag, ha sokat nyomtunk a papírra.
  • 5-10 perc után megszárad annyira, hogy egy éles kis ollóval körbe lehet vágni a lencsét és a foglalatba ragasztható. 3 D lakk és ékszerragasztó esetén elég egy csepp az alap közepébe, barkácsragasztónál mindenképp a teljes foglalatot kenjük be vele!!!Üveglencsés ékszer készítésének lépései.

 

MIVEL RAGASSZUNK?

3D lakk

Ezt a terméket lehet használni gyári, scrapbook, és nyomtatott papírokhoz is. A végeredmény kifogástalan lesz és a papír szép fényesen fog csillogni a lakknak hála a lencse alatt. Ne felejtsük el, hogy ez nem ragasztó, csupán egy nagyon erős lakk. Eredetileg a scrapbook technikánál használják, a papíron a minták kiemeléséhez. Egyéb ékszerkészítési technikákhoz tehát nem alkalmas. Azoknak érdemes beszerezniük, akik kifejezetten csak üveglencsés ékszereket szeretnének készíteni. Egy- két darabhoz nem éri meg megvenni, az amúgy igen borsos áron kapható lakkot.

Barkácsragasztó

Remekül használható a gyári, nyomtatott és scrapbook papírokhoz is. Sűrűbb mint a 3 D lakk, a papír nem lesz fényes a lencse alatt, de szép eredményt lehet vele elérni. Könnyű használni, olcsó és a maradék, más hobbi technikákhoz is felhasználható. A foglalatba ragasztáshoz is megfelelő (ügyeljünk rá, hogy ebben az esetben az alapba ne csak egy csepp ragasztót nyomjunk, a teljes felületet kenjük be vele), ugyanakkor ha van ékszerragasztónk akkor inkább azt használjuk.

Ékszerragasztó

Extra erős és fantasztikus ragasztó, de sajnos csak a gyári, illetve a vastagabb fotópapírra nyomtatott papíroknál lehet vele kifogástalan eredményt elérni. Minden más papírnál foltosan szárad meg, kioldja a festéket a papírból vagy megszínezi.

Szalvéta ragasztó/ szalvéta lakk

Nincs más otthon, ajándékot kell készíteni és nincs idő megfelelő ragasztót venni? Egyszeri alkalommal nyugodtan készítsük el az ékszert szalvéta ragasztóval vagy lakkal. Nem lesz hibátlan a kész darab, és mindkét verziónál ecsettel kell dolgozni ami némileg plusz macera. Ügyelni kell rá, hogy ne legyen csíkos a végeredmény, különben száradás után meglátszódik, nem lesz szép. A ragasztót jó vastag rétegben vigyük fel, ellenkező esetben a lencse rövid időn belül lepottyan miután megszáradt. Nem kell megijedni a ragasztó amíg meg nem szárad fehérre színezi a papírt. A lakk kissé lassan szárad, minimum fél órát érdemes várni a lencse körbevágása előtt. A szalvéta ragasztó és a lakk is csak az általunk nyomtatott vagy fénymásolt papíroknál, és csak a vékonyabb papírhoz jó. A gyárihoz és scrapbook papírhoz mindkettő túl gyenge. Arról se feledkezzünk meg, hogy bár a lencsét felragaszthatjuk velük a papírra, a foglalatba ragasztáshoz viszont már egyik sem alkalmas. Ha sikerül is, nem lesz tartós, tehát mindenképp ékszer vagy barkácsragasztót használjunk erre a célra. Ha mégis szalvéta ragasztóval vagy lakkal ragasztanánk be a lencsét az alapba akkor ne felejtsük el, hogy ragasztás előtt, az üveglencsés alap belső részét (ahová a lencsét ragasztjuk) fehér akrilfestékkel le kell alapozni, majd lakkozni!!!

Ha nem papír kerül a lencse alá.

Természetesen papír helyett sok más anyagot is felhasználhatunk. Textil, bőr, műbőr, parafa vagy falevél, esetleg csillámpor. Ezekhez ékszerragasztót használjunk, nem is érdemes mással próbálkozni. A művelet ugyan az mint a papírnál, egy csepp az anyag közepére, rá a lencse majd egy kis száradás után lehet ragasztani a foglalatba. Igazán különleges darabok születnek így, érdemes kipróbálni.A lencse alá para és műbőr anyagot is tehetünk.

Lencse helyett…

Válogathatunk a különböző műgyanta kabosonok, ásványok, gombok,kövek stb… között. Amire az átlátszó műgyanta kabosonnál érdemes odafigyelni, hogy fessük le az alapot fehér festékkel, lakkozzuk és után lehet ragasztani. A másik opció, hogy fehér papírra ragasztjuk és úgy mehet a foglalatba. Erre azért van szükség, hogy a kabosonban lévő pl. virág mindenképp látszódjon. Ezt mutatjuk be, a lenti képen is. A jobb oldali fotón fehér papírt ragasztottunk a virágmintás műgyanta lencse alá. A végeredmény szebb és tisztább, ne felejtsétek hát el ezt az apró kis trükköt. A lencse helyére műgyanta kaboson is kerülhet.

Amit soha ne használj: pillanatragasztó, mert ezzel tönkreteszed a papírt, lencsét és az alapot is.

 

Egy kis összefoglaló, hogy melyik papírra mivel érdemes a lencsét ráragasztani 🙂

Kedvet kaptál? Webáruházunkban szuper különleges alapokat és műgyanta kabosonokat találsz. Érdemes mintás üveglencséink és üveglencsés papírjaink között is szétnézni, ha valaki gyors sikerélményre vágyik 😉  Pinterest oldalunkon pedig összegyűjtöttünk nektek néhány nyomtatható mintaívet 😉Műgyantás kabosonok üveglencsés ékszer foglalatban.