Fa alapok a természet kedvelőinek

Ezek a különleges fa alapok csodálatos ékszerek készítésére alkalmasak és bár első ránézésre lehet nem úgy tűnik, de rengeteg lehetőség rejlik bennük. Itthon még nem annyira elterjedt ez az alap, így garantált az elismerő és irigykedő pillantás egy- egy ilyen ékszerben 😉Fa alapból ékszerek.

Először is, amit jó tudni, hogy ugyan úgy lencsézhető mint a fém alapok. Érdemes elolvasni korábbi cikkünket a témában. Tehát kerülhet bele általatok nyomtatott papír, mintás üveglencse vagy műgyanta kaboson. Mi most utóbbiakkal fogunk dolgozni, és ékszerragasztót használunk a ragasztásukhoz. Ezzel a legegyszerűbb, leggyorsabb és legtisztább munkát végezni. Jelenleg a fa alapok három különböző méretben és kétféle színben kaphatóak webáruházunkban. 12, 15 és 25 mm lencse/ kaboson ragasztható az alapokba. Az alapok lakkozva vannak, ennek köszönhetően időjárásállóak, nem sérülnek olyan könnyedén. Ha valaki lefesteni vagy fémfüsttel dolgozna rá akkor előtte mindenképp meg kell csiszolni a fát, különben nem tapad meg rajta megfelelően a festék vagy a fémfüst ragasztója.

 

Fülbevaló

A kisebb méretű fa alapokra ékszerragasztóval ráragaszthatjuk a bedugós fülbevaló alapot. Akinek nincs kilyukasztva a füle klipsz alapot használjon. A fát fordítsuk meg, a hátuljára nyomjunk egy csepp ragasztót, majd arra erősen a fülbevaló alapot. Ha kellőképp megszáradt, az elejébe mehet a lencse. Ezt a sorrendet ajánlott betartani, ellenkező esetben ha már beragasztottuk a lencsét nem tud vízszintesen megállni az alapunk és sokkal nehezebb a hátuljára ráragasztani a bedugós alapot. Elcsúszhat, megsérülhet, így mindig a fülbevaló alkatrész ráragasztásával kezdjük. Fa alap klipsz alappal.

Aki mégis nagy alapot szeretne a bedugós alappal kombinálni annak az alábbi megoldást javasoljuk. Ne a fa közepére hanem a szélére legyen a fülbevaló alap ragasztva. Miért? Mert így jobban mutat a fülön és elegánsabban néz ki. Próbáljátok ki, a siker garantált 😉 Fa alap ragasztható fülbevaló alappal.

Lógós fülbevaló esetén már nem ennyire könnyű a dolgunk. Csavaros kampót kell a fába csavarni. Egy éles tűvel fúrjuk elő a kampónak a lukat a fába. Ez a lépés azért szükséges mert ez a típusú ékszeralkatrész nem alkalmas arra, hogy a kemény fába csak úgy bele tudjuk csavarni. A lyukat készíthetjük hústűvel, varrótűvel, vagy akár körzővel, nem kell semmi extrára gondolni. Aki olyan szerencsés, hogy van mini precíziós fúrója az bátran vegye elő. Ha ezzel megvagyunk jó erősen kezdjük el belecsavarni a kampót a fába. Megeshet, hogy nehézkes kézzel ráfogni, ebben az esetben laposfogóval érdemes ráfogni. Ügyeljünk rá, hogy ne menetiránnyal szemben kezdjük el csavarni, különben sose megy bele 🙂 Ami szintén nagyon fontos, hogy ha érezzük, hogy a kampót már nehéz csavarni, akkor ne tekerjük tovább a fába. Lehet, hogy emiatt nem lesz teljesen becsavarva, de ne erőltessük tovább, különben beletörhet, vagy letörhet a csavar szemes része. Ezt a fajta alkatrészt nem kell beragasztani, így is tökéletesen tartós lesz, aggodalomra tehát semmi ok. Miután ezzel is megvagyunk, már csak a megfelelő kabosont kell a fa alap közepébe ragasztani, majd a kampóhoz hozzászerelhető a golyós, vagy a francia fülbevaló alap. Utóbbival különlegesebb lesz a végeredmény és elhagyni is nehezebb a kész remekművet.

Csavaros kampó fába szerelése.

CSAVAROS KAMPÓ FÁBA APPLIKÁLÁSA :
– éles tárgyal lyukat fúrunk a kampónak
– menetiránnyal megegyező irányba elkezdjük becsavarni a kampót
– addig csavarjuk amíg az anyag engedi, erőltetni nem szabad mert beletörhet a kampó
– kész is, a szemes csavar végéhez hozzárögzíthető a fülbevalóalap (nyaklánc esetén a lánc, bőrszál stb..)

 

Gyűrű

Ugyan úgy mint a bedugós fülbevaló alapoknál, a fa alapra ragasztjuk a gyűrű alapot. Egy csepp ragasztó a fa közepére, majd arra nyomjuk rá a gyűrű tányéros részét. Ezután már csak azt kell eldöntenünk, hogy a fa közepébe mi kerüljön. Ugye milyen gyors és egyszerű? Ennél a verziónál is van egy nem mindennapi darabunk. A rugós karikájú gyűrű alap biztos nem jön szembe az utcán, és a fával még jobban mutat, remek párosítás.

Fa alap gyűrűre ragasztva.

 

Nyaklánc

Itt több megoldás közül is választhatunk:
– Ahogy a fülbevaló készítésnél már leírtuk, ugyan azokkal a lépésekkel a csavaros kampót csavarozzuk az alapba
– A modellezőanyagoknál használható medáltartót egy előre fúrt lyukba beragaszthatjuk. Fontos, hogy amit a fába ragasztunk kis pöcök, annak megfelelő hosszúságú lukat fúrjunk a fába. Ezt a típust ugyanis mindenképp ragasztani kell, természetesen ékszerragasztóval. Mivel van kupak szerű teteje, ezért az alja nem lóghat ki a fából, úgy nem lesz szép a végeredményt. Ezt tehát csak akkor érdemes használni, ha megfelelő mélységű lukat tudunk a fába fúrni.
– A fa hátuljához ékszerragasztóval hozzáragasztjuk a ragasztható medáltartót. Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja, hogy a nyakunkba kerüljön a kiválasztott fa alap. Aki nem szeretne bíbelődni , ezt a lehetőséget válassza. Fa medál, ragasztható medáltartóval.

A medáltartóba/ akasztóba fűzhetünk láncot, fonott bőrzsinórt vagy hasított bőrszálat, esetleg viaszolt pamutzsinórt. Mindegyik más ás más lesz a végeredmény, mindenki megtalálhatja a maga számítását.

 

Karkötő

A már jól ismert módszerrel kerüljön bele a csavaros kampó a fa alapba, viszont itt egy helyett kettőre lesz majd szükségünk, egymással szemben. Amint az egyiket becsavartuk a fába, vegyünk elő egy vonalzót. Ennek a segítségével be tudjuk jelölni a másik kampó helyét, ami pont az elsővel szemben lesz. Kész? Mehet is az akasztókba a bőrszál, aminek a végét ragasztható mágneskapocsba ragasszuk bele.

Másik lehetőség, hogy a teljes karkötőt ezekből a szuper alapokból készítjük el, váltogatva a méreteket és a színeket.

És van még egy remek ötletünk, lapos bőrzsinórra, ékszerragasztóval ráragasztható a fa alap. Mi a képen látható karkötőhöz lószőr bőrszalagot használtunk. A végeit pedig ragasztható mágneskapocsba ragasztottuk. Ezt garantáltan nem fogjátok viszontlátni minden ember csuklóján 😉 Fa alap bőr karkötőre ragasztva.

 

Aki kedvet kapott látogasson el webáruházunkba ahol minden alapanyag beszerezhető ami a leírásban szerepel. Érdemes minket facebookon, instagrammon és pinterest oldalunkon is követi, inspirációk és ötletek minden nap.