Alkatrész suli 7. – CSOMÓFOGÓ ÉS DRÓTVÉDŐ

Múlt héten a stopperrel és a stopper takaróval foglalkoztunk. Az e heti témánk ennek a folytatása lesz. A csomófogó és drótvédő két olyan végzáró amihez szinte elengedhetetlen a múlthéten megismert két alkatrész.

CSOMÓFOGÓ

A csomófogó, vagy másik kevésbé ismertebb nevén csomótakaró, úgy néz ki mint egy kettévágott üreges fém gyöngy. Feladata, hogy a karkötő vagy nyaklánc végén lévő csomót vagy stoppert magába zárva eltakarja és lezárja az ékszer végeit. Két típusa van, az oldalra és a lefelé nyíló csomófogó. Damilhoz és sodronyhoz szokás használni. A damil végére 3-4 csomót érdemes kötni amit a csomófogóban elrejthetünk. A sodrony végén nyomjunk össze egy stoppert. Ezt eltakarhatjuk stopper takaróval is, de a csomófogó esztétikusabb, hiszen ennél nem kell a stopperbe visszahurkolni a sodronyt. Maga az alkatrész alkalmas arra, hogy az ékszer végeit szépen lezárja és könnyedén rögzíthető hozzá szerelőkarika vagy kapocs.

Csomófogó típusok.

 

 

OLDALRA NYÍLÓ CSOMÓFOGÓ

Ahogy a neve is mutatja, oldalra nyílik. Mind a két felének az alján van egy kis bemélyedés, a fűzőszálat ebbe belefektetve nyomjuk össze az alkatrészt.
Damil esetén kössünk 3-4 csomót a végére. A felesleges hosszt a csomó fölött vágjuk le, majd fektessük a mélyedésbe, és nyomjuk rá a csomófogó másik felét egy lapos fogóval. Nincs szükség ragasztóra, az alkatrész tökéletesen tartani fog. Ahogy összenyomtuk rögtön látni, hogy a két mélyedés pontosan ugyan ott helyezkedik el az egyes oldalakon. Az alkatrész összenyomva egy fém gyöngy hatását kelti, a mélyedések tökéletesen összeérnek és egy szabályos lyukat alkotnak amiből a csomó nem tud kicsúszni, a fűzőszál viszont pont kifér belőle.
Sodrony esetén a végére tegyünk egy stopper, lapos fogóval nyomjuk össze. A stopperrel ellátott sodrony végét helyezzük a csomófogó mélyedésébe. A további művelet ugyan az mint a damilos verziónál.Lefelé nyíló csomófogó.

 

 

 

Az oldalra nyíló csomófogónál gyakran előforduló hiba, hogy a már majdnem összecsukott alkatrészből kicsúszik a fűzőszál. Ez azért van mert alapvetően egy kézzel kell tartani a csomófogóban a fűzőszálat úgy, hogy a másik kezünkben lévő fogóval könnyedén rá tudjunk fogni és össze tudjuk nyomni. Ez némi gyakorlást kíván, egy idő után ráérez az ember. Szorosan kell tartani az alkatrészt és a szálat, ez a titka és ez az amire mindenki másképp érez rá.
A másik megoldás ha inkább a lefelé nyíló csomófogót használjuk.

 

LEFELÉ NYÍLÓ CSOMÓFOGÓ

A kezdő ékszerkészítők jobban szeretik mert egyszerűbb a használata. Nagy különbség az oldalra nyílóval szemben, hogy ezt mindenképpen előre fel kell rakni. Míg az oldalra nyílónál elég elsőre a stoppert és a csomót megkötni, majd később is ráérünk rányomni az alkatrészt. Első ránézésre egy kis kagylóra hajaz aminek az alján egy luk található, ezen keresztül lehet felfűzni.

 

 

Oldalra nyíló csomófogó.

– Először fűzzük fel a csomófogót. Ügyeljünk rá, hogy a nyitott része a fűzőszál vége felé nézzen.
– Fűzzük fel egy stoppert (ne teljesen a legvégén legyen) is amit a sodrony végén lapos fogó segítségével nyomjunk össze.
– A csomófogót húzzuk fel egészen a stopperig, és szintén lapos fogóval nyomjuk össze.
– Ha kampós akkor kör alakba hajlítsuk meg és szerelőkarikával rögzíthetjük hozzá a kapcsot, ha akasztós akkor azon kívül, hogy szintén hozzárögzítjük a kapcsot már semmi dolgunk.
– Fűzzük fel a sodronyra a gyöngyöket és a másik végére szintén előbb a csomófogót kell felfűzni. Továbbra is figyeljünk oda, hogy a nyitott része nézzen a vége felé. Ezután jöhet a stopper amit toljunk bele a csomófogóba, nyomjuk össze fogóval és ha túl hosszú a sodrony akkor csípő fogóval csípjük le a maradékot. Ezután zárjuk össze az alkatrészt, és készen is vagyunk.

Damilnál ugyan ez a sorrend, csak stopper helyett elég csomót kötni a végeire. Damilhoz soha ne használjunk stoppert, mert elvághatja.

 

 

DRÓTVÉDŐ

Hazánkban annyira nem ismert a drótőrként is emlegetett alkatrész, pedig igen hasznos és egyszerű a használata. Patkó alakú aminek a két vége csőben végződik. A sodronyt ebbe belefűzve megvédhetjük a sérüléstől és így tartósabb marad.

 

Drótvédő

 

– Fűzzük fel a sodronyra a stopper.
– Dugjuk bele a sodrony végét a drótvédő egyik végébe, vezessük rajta végig majd húzzuk ki a másik végén.
– Bujtassuk át a sodronyt a stopperen és nyomjuk össze lapos fogóval. Összenyomás előtt húzzuk meg a sodronyt, hogy belefeküdjön a formába.
– Csípjük le a felesleges sodronyt. FIGYELEM!!! a hosszabbik sodronyhoz ne nyúljunk hozzá, arra szükség lesz az ékszer elkészítésénél.
– A drótvédőhöz szerelőkarikával hozzárögzíthető a megfelelő kapocs. Illetve tetszés szerint a stoppert el lehet takarni stopper takaróval.

 

Drótvédő használata.

 

A stopperrel, stopper takaróval, csomófogóval és drótvédővel bármilyen ékszernek a végére készíthetünk könnyedén esztétikus lezárást. Minden alkatrészből kapható a piacon kisebb és nagyobb méretű verzió is. Ne fejtsük el azonban, hogy megfelelő szerszám nélkül nem lesz szép a végeredmény. Használjunk mindig, kifejezetten ékszerkészítéshez való kisebb méretű fogókat, amikkel könnyedén hozzá tudunk férni az apró alkatrészekhez.

Érdemes minket facebook, instagram és pinterest oldalainkon is követni 😉