Hogyan válasszuk ki a gyöngyöket a készülő ékszerhez

Online üzletből gyöngyöt rendelni mindig nehéz kérdés. De pár apró trükk és máris megtervezhetjük előre, hogyan is nézzen ki a karkötő és így nem szükséges feleslegesen több alapanyagot venni, illetve a végeredmény is hibátlan lesz.

 

SZÍN

Nyilván egy fotó soha nem adja 100%-ig, hogy valójában milyen a színe az adott gyöngynek, de azért megközelítőleg hasonlít. Erre rásegíthetünk még egy kicsit ha felvesszük a fényerőt a monitoron vagy kijelzőn. Rengeteget javít és jobban visszaadja, hogy mire is számíthatunk ha kézhez kapjuk a gyöngyöket.

 

Ásványgyöngyök, színek...

 

MIT MIVEL PÁROSÍTSUNK?

Aki már készített ékszert annak könnyebb dolga van, bátrabban nyúl az anyagokhoz, a kezdők viszont bizonytalanok, hogy mégis mivel érdemes egy színt, anyagot vagy formát párosítani. Ha nem akarunk mellényúlni a fekete és fehér színű gyöngyök mellé bármit választhatunk. Lehet váltogatni is két különböző színt vagy 2-3 kék, zöld, sárga stb… gyöngy közé fűzni egy- egy szem fehéret vagy feketét. Szintén elronthatatlan ha színátmenetesre készítjük az adott darabot vagy végig egy színt használunk és egy igen elütőből csupán egy darabot fűzünk be a többi közé. Jó megoldás ha csak egyféle színt használunk de fém közteseket fűzünk az ásványok közé. Akár minden szem közé kerülhet, de itt is remek variáció a minden második vagy harmadik közé berakott fém gyöngy. Ezek általában arany és ezüst színűek így tulajdonképpen gondolkodnunk sem kell, párosíthatjuk bármilyen színű gyönggyel. Csodásan néz ki a fényes mattal, vagy a csiszolt szintén mattal keverve. Nem kell túlzásba esni, csak pár szemmel dobjuk fel, ettől lesz igazán különleges.

 

Gyöngy párosítás.

 

MÉRET

A köztes gyöngyöket ha fém mindig úgy válasszuk ki, hogy ugyan akkora méretű, vagy kisebb legyen mint amik közé fűzzük, ezzel tökéletesen keretezve a nagyobb szemű gyöngyöket. Amennyiben a főbb gyöngyök közé ásvány vagy egyéb anyagból készült pl. betű gyöngy kerül, akár nagyobb méretű is lehet. A gyöngyök kiválasztásakor nézzük meg a termék leírásában a megadott méretet.

 

MENNYI GYÖNGYRE LESZ SZÜKSÉG?

Igen ez itt a fő kérdés. Mégis honnan tudjam, hogy hány darab gyöngyre lesz szükség karkötőnél vagy nyakláncnál. Az alábbi lépések szerint dolgozzunk.

– Le kell mérni a csukló kerületét a csuklócsont felett (tenyérhez közelebb eső részen). Egy kényelmes laza méretre lesz szükség, ne húzzuk meg szorosra a mérőszalagot. Ha már van egy tökéletes karkötőnk akkor mérjük le a gyöngyök szélességét és számoljuk meg hány szemből áll.
– A lemért méretet váltsuk át milliméterbe.
– Válogassuk össze a gyöngyöket, ügyeljünk rá, hogy ha nem csak golyó alakú gyöngyöket választunk azoknak mindig ellenőrizzük a szélességét.
– A végeredmény nem pont ugyan olyan hosszú legyen, hagyjunk rá 2-3 millimétert, hogy legyen egy kis játéka a karkötőnek.
FONTOS amennyiben nem gumis damilra dolgozunk a végzáró elem és kapocs hosszát is vegyük figyelembe hiszen annyival kevesebb gyöngyre lesz szükségünk.

– Nyaklánc esetén fogjunk egy zsinórt is tükör előtt mérjük a nyakunk köré a nekünk tetsző hosszban.
– A lemért méretet váltsuk át milliméterbe.
– Válogassuk össze a gyöngyöket, közteseket, végzáró elemeket és kapcsot az előre lemért hossz szerint.
– Lánc lévén könnyebb dolgunk van hiszen ha rövid akkor pár szem szerelőkarikával vagy lánchosszabbítóval hosszabbíthatjuk, ha kicsit hosszabb lett akkor meg kényelmesebb a végeredmény. Nem csúszik vagy esik le rólunk, nem zavaró ha minimálisan eltér.

 

Csukló méret, gyöngy méret.

 

Tanácsot mindig lehet és érdemes is kérni, illetve online nézelődni, inspirációkat gyűjteni a vásárlás előtt 😉  Ásvány gyöngyeink testi és lelki hatásairól korábban már írtunk, itt lehet elolvasni. A még mindig bizonytalanoknak pedig pinterest oldalunkon összeszedtünk pár remek ötletet 😉