GYIK – A modellező anyagok és szilikon használatáról

Akik dolgoztak már valamilyen modellező anyaggal és használtak szilikon formát de valami balul sült el azok most mindenképp figyeljenek. Gyakran ismételt kérdésekre válaszolunk, hogy a következő alkalommal probléma nélkül sikerüljön elkészíteni a kívánt ékszert 😉

 

Nem akar kijönni a szilikon formából a mintadarab. Késsel, ollóval kiszedhetem belőle?
Éles tárggyal szigorúan tilos a szilikonformából kiszedni a kész darabokat. Ezzel ugyanis megsérthetjük a forma belső részét, hibás vagy szakadt lesz. Emiatt a későbbi öntéseknél a hiba a mintadarabba kerül, vagy ha elszakad a forma akkor sajnos már használni sem lehet.

A formából való kivétel közben kettétört a minta, miért?
Túl korán lett kivéve, még nem száradt meg eléggé. Persze előfordulhat az is, hogy tökéletesen száraz volt, csak ügyetlenül nyúltunk a mintadarabhoz és eltörtük.

Használjak formaleválasztó folyadékot?
Szilikon formáknál teljesen felesleges.

A kiöntött mintadarab nem lett teljes, hiányoznak belőle részek. Miért?
Öntés közben a formát óvatosan ütögessük az asztalhoz. Ezáltal a légbuborékok kijönnek az anyagból és a formában szépen elterül. Ennek köszönhetően mindenhova jut, nem lesz levegős és teljesen kitölti a formát. A kész darab hibátlan lesz.

 

Sérült mintadarab.

 

Melléfolyik a modellező anyag miközben a formába töltöm. Miért?
Nem megfelelő eszközhasználat. Nyilván egy pár centis formába még ha evőkanállal töltjük az anyagot, az is nagynak számít. Vegyük meg a szükséges felszerelést mert így a végeredmény szép lesz, a munka egyszerűbb és tisztább. Hosszú távon megéri beszerezni a szükséges eszközöket.

Muszáj letakarítani a formát használat után?
Ha a következő alkalommal is szép eredményt szeretnénk elérni akkor igen, muszáj. A ráragadt modellező anyag és szennyeződés tönkreteheti a következő készülő mintadarabunkat. Szerencsére a szilikon formák tisztítása nem olyan nagy macera. A rászáradt darabokat távolítsuk el, majd langyos mosószeres vízben mossuk át. Hagyjuk megszáradni és tegyük el a következő használatig pl. egy műanyag edénybe.

A megszáradt mintadarab felülete nem egyenletes, mégis miért?
Mindig vízszintes felületen dolgozzunk és nagyon fontos, hogy a száradási idő és vízszintes felületen történjen, különben elfolyhat a modellező anyag a formában és úgy is fog megszáradni. A másik amire figyeljünk oda, hogy öntés után ha úgy tűnik túl sok anyagot öntöttünk a formába, egy spatulával húzzuk le a felesleget.

Melléfolyt a műgyanta a formában, így száradt meg és a végeredmény csúnya lett. Dobjam ki?
Mindig próbáljuk megmenteni a kész darabot. Törjük vagy vágjuk le a kilógó darabokat, majd finom csiszolópapírral csiszoljuk le a szélét, esetleg polírozzuk.

 

Ékszerek készítése modellező anyagokból.

 

Ékszerbetont öntöttem a szilikon formába, már egy napja szárad de még mindig vizes és víz áll a tetején, miért?
Sajnos nem jó arányba lett elkeverve a betonpor a vízzel. A helyes arány 5 rész betonporhoz kell 1 rész vizet keverni. Ettől eltérni nem tanácsos, de ha valaki kevésnek érzi a vizet akkor se adjon hozzá túl sokat, ne folyjon a végeredmény úgy mint a víz mert akkor soha nem fog megszáradni. Ebben az esetben mossuk ki a formát és álljunk neki az öntésnek újra, de figyeljünk a helyes arányra.

Nem használtam gumikesztyűt műgyanta ékszer készítésekor és a bőrömre folyt. Mit tegyek?
Azonnali alapos kézmosás! Az érintett területet figyelni kell, bármilyen elváltozás esetén pedig orvoshoz fordulni. Mindig használjunk gumikesztyűt ha műgyantával dolgozunk, égési sérüléseket okozhat, nem érdemes kockáztatni.

Ékszerbetonnal/ öntőporral dolgoztam de nem használtam gumikesztyűt és a bőrömre folyt. Okozhat ez bármilyen problémát?
Nem, egyik anyag sem okoz irritációt vagy egyéb sérülést bőrrel érintkezve. Vízzel lemosható.

Betehetem a formát sütőbe, mikróba vagy mélyhűtőbe?
Csak és kizárólag akkor ha ilyen jelzés van a szilikon formában vagy ha a termék oldalán az adatok között ez jelezve van. Ellenkező esetben tönkremegy vagy megsérül a forma és ezáltal használhatatlan lesz.

Használhatom a formát csoki/marcipán/jég stb… öntéséhez és ékszerkészítéshez is?
Semmi esetre se. Inkább vegyünk a formából kettő darabot és az egyikből öntsük ki az ételekhez lévő dekorációt ehető alapanyagokból, a másikba pedig mehet a beton, műgyanta stb… Hiába az alapos elmosás, ne kockáztassuk egészségünket.

 

Szilikon formák és mintadarabok.

 

Kimaradt valami? Várjuk a további kérdéseket amire nagyon szívesen válaszolunk. E-mailben vagy facebook üzenetben lehet minket keresni 😉

Aki pedig ezek után szívesen nekiállna az ilyen típusú ékszerek/ dísztárgyak készítésének azok itt találják a különböző modellező anyagokat, a szilikon formákat pedig ide kattintva érheti el.