Alkatrész suli 18. rész – LÁNCOK

Láncokat használhatunk nyaklánc alapként, karkötőhöz, lógós fülbevalóhoz de akár táskadíszekhez is, sőt….. Bele sem gondolunk mennyi lehetőség rejlik egy láncban és hirtelen biztos senkinek nem jut eszébe, hogy hány fajtája van, mennyi -féle szem forma található a piacon.

 

A sima mezei lánc ami lehet lapított kerekded, csavart szemű, rovátkás vagy kerek szemű, golyós stb… Ezeket különböző kiszerelésekben (cm, m, adott egység) lehet kapni kapoccsal felszerelve vagy anélkül. A legtöbb nyaklánchoz, karkötőhöz vagy fülbevalóhoz ezt szokás használni hiszen egyszerűek, könnyen méretre igazíthatóak. A szemet megnyitva hozzá tehetünk vagy elvehetünk belőle. Ugyan úgy kell fogó segítségével megnyitni a láncszemet mint a szerelőkarikánál. Ha esetleg valaki nem tudja a megfelelő nyitási eljárást mindenképp nézze meg ide kattintva. Továbbá ide soroljuk még azokat a darabokat amik a legtöbbször 30-50 cm hosszúak, már van rajtuk kapocs és nem szeretnénk a méretükön változtatni. Általában ezek a láncok fél mm vagy még kisebb szemből állnak, vagy a kígyólánc amit előszeretettel kapoccsal árulnak, kimérve elég kevés helyen kapható.

 

Csavart szemű, kerekded és golyós lánc.

 

Alumínium láncok amiket leginkább arany és ezüst színben kapni. Ovális vagy csavart szeműek és elsősorban táska fülnek vagy övnek alkalmasak, esetleg jelmezekhez kiegészítőnek. Könnyűek és amíg nem érünk hozzájuk tökéletes és erős lánc hatásuk van, ráadásul olcsó is.

 

Alumínium lánc, leginkább táskákhoz.

 

Strasszos láncok amik az utóbbi időben a gyöngyhímzők nagy kedvence lett. A láncon apró foglalatok vannak, ebben helyezkednek el az üveg vagy műanyag strasszkövek. A foglaltok közötti részt szokták az anyaghoz hozzávarrni (pirossal bekarikázott rész). Méterben kapható a szivárvány minden színében, kisebb vagy nagyobb szemű strasszos láncok. Rengeteg lehetőséget rejt magában, különleges ékszerek készíthetőek ezzel a típusú lánccal.

 

Strasszos lánc.

 

A divat láncok nem egységes méretű szemből állnak. Különböző méretű szemek, köztesek de akár gyöngy is lehet ebben a típusú láncban. Nyaklánc, öv vagy akár kisebb táskánál fül is készülhet ebből a típusú láncból. Manapság igen kevés helyen kapni, kezd egyre inkább kimenni a divatból.

***TIPP***

Magunk is készíthetünk ilyen típusú láncot. Válasszunk ki bármilyen sima láncot és köztest. Ezeket szerelőkarikával rögzítsük össze és már készen is vagyunk.

*****

Webáruházunkban többféle kapoccsal ellátott lánc található arany, ezüst, bronz és az igen közkedvelt rose gold színekben. Pinterest oldalunkon pedig összegyűjtöttünk néhány igazán pazar láncos ékszer ötletet. Itt a fesztivál szezon, egyet- kettőt érdemes elkészíteni 😉