Szerszám ismertető: PRECÍZIÓS KÉZI FÚRÓ

Elsőre talán furcsának tűnhet, hogy az ékszerkészítési szerszámok között helyett kapott egy kézi fúró. Azonban sok olyan helyzet adódik amikor igenis ezt az eszközt szükséges elővennünk. Ha egy fa alapra lyukat szeretnénk fúrni, gyurmába, műgyantába stb… medál alapot vagy csavaros kampót szúrnánk miután megszilárdult a modellező anyag. Akkor mindenképp erre a precíz és kis méretű fúrószárakkal rendelkező szerszámra lesz szükségünk.

 

Fúrószár csere

Ehhez a típusú kézi fúróhoz 10 különböző méretű fúrószár tartozik. Ezeknek a cseréje nagyon egyszerű. Ha a fúró fejét az óramutató járásával megegyező irányba tekerjük, akkor a fej végében lévő satuba, bele tudjuk fogatni a különböző vastagságú fúrószárakat. A fejet addig tekerjük míg a fúrószárat erősen körbe nem fogja a satu rész. Azért, hogy a fúrószárat ne ferdén rögzítsük, mindenképp az alábbi két lépés szerint járjunk el: 1. A fejet először a fúrószár nélkül állítsuk be kb arra a szélességre, hogy még kényelmesen beleférjen. 2. az egyik kezünkkel támasszuk ki a fúrót és az ujjainkkal tekerjük a fejet, míg a másikkal megtartjuk a fúrószárat, hogy biztosan középre kerüljön.

 

Precíziós kézi furó, furószár csere közben.

 

Hogyan fúrjunk?

Függőlegesen használjuk, az egyik kezünkkel nyomjuk lefelé a fúrót, a másikkal tekerjük a vázat az óramutató járásával megegyező irányba. Ha nagyon vékony, vagy keményebb anyagot szeretnénk fúrni, mindenképp tegyünk alá valamilyen alapot, pl egy darab fát.

 

Kézi fúró használata.

 

Mit fúrhatunk?

Szinte mindent, kipróbáltuk és sikeresen átfúrtuk ezzel a precíziós kézi fúróval a műgyantát, süthető gyurmát, fát, levegőn száradó gyurmát, de még az ékszerbetonból és raysin öntőporból készült medált is. Tökéletesen használható parafához, terményekhez, bőrhöz stb…. Beton és öntőporból készített ékszere esetén mindig a hátoldalán (az az oldal amelyik felénk néz a szilikon formában) kezdjük el a fúrást.

 

Anyagok, amiket a kézi fúró segítségével megfúrhatunk.

 

+1 TIPP

A fúró alját ha kihúzzuk, bele tehetünk egy, vagy több fúrószárat, ha magunkkal vinnénk. Ügyeljünk rá, hogy ebben az esetben a fejet csavarjuk teljesen be (a satu részek érjenek össze) nehogy kicsússzon rajta a közepébe rejtett fúrószár.

 

A fúró alja.

 

Az alábbi videóban remekül bemutatják az általunk leírt fúrószár cserét, és kézi fúró használat. Rövid és lényegre törő, érdemes megnézni!

 

 

Szeretnél legújabb cikkeinkről, új áru érkezéséről, elkészítési útmutatóinkról értesülni? Akkor mindenképp kövess facebook és instagram oldalainkon 😉