Szerszám ismertető – ÉKSZERRAGASZTÓ

Bár egy ragasztó nem igen nevezhető szerszámnak, de mivel az ékszerragasztó sok esetben nélkülözhetetlen az ékszerek készítésekor ezért….

A SZERSZÁM ISMERTETŐ MÁSODIK RÉSZÉBEN BEMUTATJUK A FANTASZTIKUS ÉKSZERRAGASZTÓT !!!

Sok kezdő ékszerkészítő követi el azt a hibát, hogy úgy gondolja nem muszáj egy- egy ékszer készítéséhez minden eszközt megvenni. Minek az a fogó, a csipesz és ugyan mégis miért venném meg az ékszerragasztót ha van otthon pillanatragasztó? Ugyan olyan jó, nem költök ilyesmi. Pedig ha szép és esztétikus végeredményt szeretnénk elérni, ha gyorsan és egyszerűen kívánunk dolgozni akkor mindenképp jobban járunk ezeknek a beszerzésével. A nálunk kapható ékszerragasztó extra erős és ennek köszönhetően amit ezzel ragasztunk az strapabíró lesz, nem esik szét egy hét használat után.

 

Ékszerragasztó használat közben.

 

Hogyan használjuk?
Tisztítsuk meg a ragasztani kívánt felületet azaz portalanítsuk és zsírtalanítsuk. Töröljük tehát le egy tiszta ronggyal és ügyeljünk rá, hogy ha meg is fogjuk a kezünk legyen tiszta. Ezután a felület méretétől és a ráragasztandó alkatrész/medál stb… méretétől függően egy csepp ragasztót oszlassunk el mind a két részen. Általában egyébként elegendő csak az egyik alap felületét beragasztani de ha valaki biztosra szeretne menni mindkét részre nyomhat ékszerragasztót. Ezután erőteljesen nyomjuk össze a két oldalt, akár egy csipesszel össze is lehet fogatni. Ügyeljünk rá, hogy a ragasztandó rész ne tocsogjon a ragasztótól, nem szükséges a kötőanyagból túl sokat használni hiszen attól nem lesz hatékonyabb. Ha esetleg többet használtunk mint kellett volna akkor összenyomás után a széleken kipréselődött felesleges töröljük le. Erre azért van szükség mert ha a kifolyt ragasztó megszárad csúnya és vastag kérget képez, nem esztétikus.

Szükséges valamilyen plusz eszköz ragasztás közben?
Nem, de azért jó ha van nálunk csipesz az apróbb részek mozgatásához illetve papírtörlő ha melléfolyna a ragasztó.

Mennyi idő alatt szárad meg?
A teljes száradási idő 12 óra. Ez azt jelenti, hogy a megragasztott és összenyomott alapot érdemes egy jól szellőző vízszintes helyre tenni és ott 12 órán keresztül hagyni, hogy a ragasztó teljesen kiszáradjon. Ez alatt az idő alatt ne mozgassuk, ne ellenőrizzük és nem próbáljuk fel az ékszert.

Mi történik akkor ha nem várjuk ki a megadott száradási időt?
Lehet, hogy semmi de az esetek döntő többségében a száradási idő előtt széteshet vagy később hordás közben nem bírja az anyag és hamarabb szétesik. Ne legyünk tehát türelmetlenek, tartsuk be a megadott időt.

Okoz irritációt az ékszerragasztó, veszélyes lehet a használata?
Előfordulhat, hogy irritációt okoz. Épp ezért ügyeljünk rá, hogy a bőrünkhöz ne érjen vagy szembe kerüljön. Ha mégis akkor azonnal töröljünk le és alaposan mossuk meg az érintett területet, illetve ha szükséges forduljunk orvoshoz. A termék acentot tartalmaz és gyúlékony, nyílt láng használatét kerüljük el ragasztás közben

Mihez használható az ékszerragasztó?
Elsősorban fém alkatrészek ragasztására szolgál. Könnyedén ragasztható vele fém- fémhez, fém- üveghez, fém- fához, fém- bőrhöz, fém- műanyaghoz stb…

Ékszerragasztóval lehetséges betonra, kerámiára, süthető gyurmára, műgyantára ragasztani?
Lehetséges de nagy odafigyelést igényel, különben nem biztos, hogy sikerül. A modellezőanyagoknál szerencsésebb kötés előtt bele/rárakni a szerelékeket, hogy belekössön vagy saját anyagukkal később hozzáragasztani. Abban az esetben ha ez későn jutott eszünkbe, az alábbiak szerint járjunk el.
Ékszerbetonból készült ékszerek: alaposan ecsettel portalanítsuk és utána egy áttörléssel zsírtalanítsuk a felületet. Fogpiszkálóval/ spatulával stb… kenjünk szét a kötőanyagot a ragasztandó felületen majd a ráragasztani kívánt alkatrészt (szintén alapos por és zsírtalanítás után) ugyan így ragasztózzuk be és alaposan nyomjuk össze. Érdemes csipesszel összefogatni vagy súlyt tenni rá. Mindenképp szükséges kivárni a 12 órás száradási időt.
Kerámiaporból készült ékszerek: Ugyan az az eljárás mint a betonporból készült ékszereknél.
Süthető gyurmából készült ékszerek: Sötét előtt mindenképp nyomjuk bele a gyurmába az alkatrészeket és azzal együtt süssük ki. Utána húzzuk ki belőle és egy csepp ékszerragasztóval ragasszuk bele. Ez alól kivételt képez a csavaros kampó amit a csavar része miatt nem lehet kihúzni, illetve a műanyag alkatrészek amit soha ne süssük ki a gyurmával együtt mert elolvad.
Műgyantából készült ékszerek: Töröljük át a felületet majd ahova az alkatrészt ragasztanánk finom csiszolópapírral csiszoljuk meg egy kicsit. Ezután portalanítsuk majd jöhet a ragasztás. Itt is érdemes valamivel felvinni a ragasztót és az alkatrészt is enyhén beragasztózni. Súlyozzuk le a kötési időre vagy csipesszel fogassuk össze az összeragasztandó felületeket.

Nem szeretnék ékszerragasztót venni, használhatok helyette általános hobbi vagy pillanatragasztót?
Mindenki azt használ amit szeretne maximum a végeredmény nem lesz tartós, esetleg csúnya lesz vagy tönkremegy a felhasználandó alap és az alkatrész. A hobbi ragasztó nem ragaszt meg mindent, a pillanatragasztó rondán megmarja a felületet, megkeményíti és akár tönkre is teheti.

 

Aki kedvet kapott és lecserélni ragasztóját ide kattintva elérheti webáruházunkban az ékszerragasztót 😉
Facebook és instagram oldalainkat követve senki nem marad le az új cikkekről, hírekről és érdekességekről.