Alkatrész suli 22. rész – ÉKSZERDRÓT

Az ékszerdrót egy olyan alkatrész ami önmagában elegendő ahhoz, hogy ékszereket vagy más alkatrészeket készítsünk belőle. Érdemes megtanulni az alapokat hiszen a drótból gyönyörűen befoglalható bármilyen ásvány, kagyló, de szebbnél- szebb karkötőket, medálokat és fülbevalókat lehet tekerni ebből az alapanyagból.

Általában sárgarézből készül az ékszerdrót és utána tovább színezik bármilyen színre. A vastagabb drótból készülnek az alapok amit aztán a vékonyabb drótszállal körbetekerve lehet összefogni. Ebből a szuper anyagból akár horgolni is lehet, de bizonyára sokan készítettek gyerekkorukban gyöngyállatkákat amit előszeretettel vékony drótra fűztek fel a szorgos kis kezek. És igen drótból több ékszeralkatrész is elkészíthető. Mi most hármat fogunk bemutatni.

 

ÉKSZERDRÓTBÓL SZERELŐKARIKA, SZERELŐPÁLCA, FÜLBEVALÓ ALAP

 

Szerelőkarika

1. A drótot szorosan tekerjük rá egy szabályos henger alakú tárgyra. Attól függően, hogy mekkora méretű karikát szeretnénk készíteni, válasszunk kisebb vagy nagyobb átmérőjű alapot amire tekerünk.
2. Így egy spirált kapunk, erről csípjük le a kiálló részeket.
3. Ezután csípjünk le csípőfogóval egyforma karikákat a spirálból. Mindig a vége fölötti résznél csípjünk, ahogy a képen is látszik.
4. Így kapunk egy karikát, aminek a végeit két fogóval szépen illesszünk egymás mellé.
5. Kész is van a tökéletes szerelőkarika 🙂

 

Ékszerdrót amiből könnyedén szerelőkarika készíthető.

 

Szerelőpálca

1. Fogjuk meg a szerelőpálcát és kúpos fogóval 90° fokban hajlítsuk meg a végétől kb másfél centire.
2. A hajlítástól kb fél centire, a fogó végével a hajlítás irányába szintén hajlítsunk rajta, de csak egy egészen picit.
3. Most csípjünk le a maradékot (ha van) az utolsó hajlításnál. Tehát ami e felett van, az felesleges és nincs rá szükség.
4. Az utolsó hajlításhoz helyezzük oda a fogót, ügyeljünk rá, hogy a kúpos fogó közepéhez kerüljön a pálca vége.
5. Kezdjük el a 90° fokos hajlítás irányába tekerni a fogót.
6. Amikor teljesen odatekertünk, már majdnem kész vagyunk. Lapos fogóval igazítsunk még rajta, csukjuk össze teljesen a szemet.
7. Kész a tökéletes szem 🙂 Ide kattintva pinterest oldalunkon elérhető még jó pár szerelőpálca hajlítási képes útmutató.

 

Szemes szerelőpálca készítése ékszerdrótból.

 

Fülbevaló alap

1. Vágjunk le egy darab drótot és hajtsuk ketté. Attól függően, hogy mekkora alapot készítenénk a levágott drót lehet kisebb vagy nagyobb. A ketté hajtott drótot szorosan nyomjuk össze.
2. A hajtott résznél fogjuk meg egy kúpos fogóval, egészen a végén. Hajlítsuk körbe a fogón, így egy szabályos szemet kapunk.
3. Helyezzük a már szemes drótot egy szabályos henger alakú tárgyhoz. Most fogjuk a fülbevaló hurok részét elkészíteni, tehát ha nagyobb hurkot szeretnénk akkor nagyobb átmérőjű alapot válasszunk ami köré a drótot tekerni fogjuk.
4. A drót szemes része felénk nézzen, a hengeren a drót nagyobbik részét a másik irányba kezjük el hajlítani a henger köré.
6. A drót két végét ami egymás mellett van, csípjük le egyforma hosszra, a pici szemet is középen csípjük el.
7. Igazítsuk készre a fülbevalókat, kész is vagyunk 🙂

 

Így lehet ékszerdrótból fülbevaló alapot készíteni.

 

Ennyi volt tehát az alkatrész suli, reméljük sokan és sokat tanultatok 🙂 Érdemes minket facebook és instagram oldalainkon követni ahol mindig közzétesszük az új cikkeket és érkező árukínálatot.