Alkatrész suli 14. rész – VÉGZÁRÓ

A múlt heti alkatrész suli részben a gyöngykupakokkal foglalkoztunk. Akkor említettük, hogy az újabb fajta gyöngykupakok hosszúkás alakjuk révén már bőrszálak, zsinórok vagy szalagok végeire valók. Jöjjenek tehát a…

 

VÉGZÁRÓ ELEMEK

 

A gyöngykupak és a végzáró között az a különbség, hogy a végzáró elembe ékszerragasztóval lehet beragasztani a kívánt zsinórt. A formája úgy van kialakítva, hogy a különböző bőrszálak és szalagok illeszkedjenek bele, tehát a gyöngykupakkal ellentétben nem illik a gyöngy alakjára. Végén egy akasztó található amihez szerelőkarikával lehet rögzíteni a kívánt ékszeralkatrészt. Nem csupán karkötőhöz vagy nyaklánchoz lehet felhasználni. Egyedi bojtokhoz nélkülözhetetlen amiből csodás fülbevaló, kulcstartó de akár táskadísz is kreálható.

 

4 típusa van a végzáróknak.

A kupak amiből tényleg ezer és egy méret, szín, díszítés kapható a piacon. Van amelyiket kapoccsal együtt árulják, ezekbe tehát csupán be kell ragasztani a kívánt zsinórt és száradás után már használható is. Hátránya, hogy delfinkapoccsal kombinálják, így akinek ez nem megfelelő az mindenképp a kapocs nélküli verziót válassza. Ha több vékony szálat szeretnénk beleragasztani akkor előtte dróttal vagy cérnával szorosan tekerjük össze és úgy ragasszuk be az alkatrészbe.

 

Ragasztható végzáró elem.

 

A spirál ami egy darab drótból spirálisan és szorosan feltekert végzáró elem. A vége akasztóként vissza van hajlítva, ehhez lehet a megfelelő kapcsot, köztest vagy fülbevaló alapot hozzárögzíteni.

 

Spirális végzáró elem.

 

A lapos verzió ahogy a nevéből is kiderül nem henger alakú. Minden esetben kisebb a magassága és nagyobb a szélessége, ezáltal laposabb. Szélesebb szalagokhoz, bőrszalagokhoz vagy zsinórokhoz ideális választás.

 

Lapos végzáró.

 

Végül a szalagkapocs ami kinézetre egy hosszú csőre hasonlít aminek a teljes hosszán egy vékony rés található. A nyitott végén bele kell húzni a szalagot vagy szövött gyöngyékszert, majd fogóval lezárni azt. Amit belehúzunk az alkatrészbe annak a vége mindig legyen szélesebb mint a rés, ezáltal fennakad rajta.

 

Szalagkapocs

 

*** TIPP ***

Ragasztásnál ügyeljünk rá, hogy ne nyomjunk túl sok ragasztót a végzáróba, ugyanis a zsinór kinyomhatja a ragasztót amit utólag macerás nyomtalanul és szépen letakarítani a külsejéről és a zsinórról. Jó megoldás egy darab papírra kinyomni egy kis adag ragasztót, majd azt fogpiszkálóval eloszlatni az alkatrész belső felületén.

 

Inspirációra vágysz ékszerkészítés előtt? Kövess minket instagram és pinterest oldalunkon.
Webáruházunkban minden alapanyag beszerezhető egy csodás új ékszer elkészítéséhez 😉