Üveglencsés ékszer kisokos 2. – fotó ragasztása lencse alá

Korábban már volt egy írásunk a témában, de a fotókról akkor nem esett szó. Aki fogott már a kezében fényképet tudja, hogy mennyire más a felülete mint a papíroknak. Pont ezért a ragasztása sem annyira egyszerű. Vajon jó hozzá az ékszerragasztó, barkácsragasztó vagy 3D lakk? Leteszteltük, hogy melyik alkalmas fényképpel kombinált üveglencsés ékszer készítésére.

Ékszerragasztó
Tökéletes választás. Nem kell belőle sok, elég egy csepp. Szépen ráragasztja a lencsét a matt és a fényes felületű fotóra is. Tökéletes átlátszó és nem töri meg a képet. Kb fél óra alatt megszárad annyira, hogy könnyedén körbe lehet vágni a lencsét, majd az alapba ragasztani. Ami plusz pont, hogy ez szárad meg a leggyorsabban és nem fényesíti ki a matt papírt. Tesztünkön az ékszerragasztóval voltunk a legelégedettebbek 🙂

3D lakk
Elsőre úgy tűnt, hogy szépen ráragasztotta a matt és a fényes fényképekre is a lencsét. Azonban egy óra száradás után a fényes fényképen a lakk csúnyán megrepedezett. Kicsit lassabban száradt meg mint az ékszerragasztó, kb 45- 55 perc. A matt fotóról pár óra után levált a lencse, tehát a végeredmény nem tartós és nem is szép. A 3D lakk tehát alkalmatlan arra, hogy a fotóra ragasszuk vele az üveglencsét.

Barkácsragasztó
Sajnos a barkácsragasztó cserben hagyott minket, nem tudtuk vele hibátlanul ráragasztani a lencsét a fényképre. Egy óra száradás után is mozgatni lehetett a lencsét, csúszkált. A fényes fotót némileg megmattította és még nehezebben akart megmaradni a lencse rajta mint a matt felületűn. Ugyan a lencsék nem pottyantak le a fényképekről, de tökéletesen nem is ragadtak rá, így előfordulhat, hogy rövid idő alatt megadja magát és leesik.

Ami egyáltalán nem jó
Pillanatragasztóval soha nem próbálkozzunk. Rondán megtöri a képet, de akár szét is marhatja. Szintén alkalmatlan a szalvéta ragasztó és lakk. A fotó felülete nem kompatibilis ezekkel az anyagokkal, nem tudjuk velük ráragasztani a lencsét. Kipróbáltuk a fotóragasztót is, de azt kell, hogy mondjuk ez a ragasztó elsősorban a fotók albumba ragasztására való, az üveglencsét szépen ezzel sem lehet felragasztani.

 

A TESZT GYŐZTESE AZ ÉKSZERRAGASZTÓ

 

És akkor lássuk lépésről- lépére, hogyan is tudjuk a fényképre ráragasztani az üveglencsét, majd az egészet a medál alapra.

  • Nyomjunk egy csepp ragasztót a fotóra. A lencse méretétől függ, hogy a csepp mekkora, ezt több ékszer elkészítése után ráérzésre lehet tudni 😉
  • A cseppre helyezzük rá a megtisztított lencsét. Erre azért van szükség, hogy ne legyen poros, szöszös vagy ujjlenyomatos.
  • Erősen nyomjuk le a lencsét, hogy szétterüljön a ragasztó, kijöjjön a légbuborék és a felesleges kötőanyag, ha sokat nyomtunk a papírra. Ez a lépés különösen fontos a fotók esetében, itt ugyanis sokkal szembeötlőbb ha buborék marad a lencse alatt, ráadásul rondán meg is törheti a képet.
  • Kb 30- 40 perc után (de várhatunk akár egy órát is) megszárad annyira, hogy egy éles kis ollóval körbe lehet vágni a lencsét és a foglalatba ragasztható. Mindenféleképpen várjuk ki ezt a száradási időt. Ha előbb kezdjük el körbe vágni, a lencse csúszkálhat, a körbevágás csúnya lesz. Az üveglencsés medál alapba szintén egy cseppel ragasszuk be a képen lencsét, majd hagyjuk teljesen megszáradni a ragasztót ami kb 12 óra.

 

Üveglencsés ékszer készítése.

 

***TIPP***

Buborékok maradtak a lencse alatt? Körbevágás után óvatosan nyomd ki a széle felé a légbuborékokat. Mivel ilyenkor a ragasztó még nem kötött meg 100%-ig ezért itt még korrigálható, hogy szép legyen a végeredmény.

 

Az üveglencse ékszerek fotóval való kombinálása még személyesebbé teszi ezeket az ékszereket, akár a közelgő anyák napjára is tökéletes választás 😉
Aki mégis maradna a hagyományos papírnál az nézzen el pinterest oldalunkra ahol összegyűjtöttünk pár üveglencse alá beragasztható képet.