De mi is az az édesgyökér bőr?

Most biztos értetlenül néztek magatok elé, hogy micsoda zagyvaság ez… édesgyökér bőr ? Nos igen, furán hangzik, de mindjárt megmagyarázzuk miről is van szó.

Ez egy vastag és merev bőralap amely az édesgyökér nevű növényből készült és bőr réteg veszi körbe. Növényi festékkel, hőre festett. Hazánkban is igen kedvelt alapanyag, legismertebb ilyen típusú bőralap regalize márkanéven fut. Az ékszerkészítők is nagyon szeretik mert kezdők de profik is fantasztikus ékszereket tudnak belőle készíteni. Mindig kitalálnak egy újabb anyagot amivel érdemes rá dolgozni. De az igazi titka abban rejlik, hogy egy örök darabot lehet belőle készíteni amit nők, férfiak, fiatalok és idősebbek is szívesen hordanak.

A nálunk kapható bőr, nem a jól ismert regalize márkájú, de ugyancsak jó minőségű, remek alapot ad egy leendő ékszernek. Lássuk csak mik a különbségek és az előnyök, illetve hátrányok.

A : regalize bőr

B : nálunk kapható bőrKeresztmetszet

Jól látszik, hogy az A jobban össze van préselve, ezáltal merevebb. Ennek ellenére könnyen vágható ollóval, élesebb késsel vagy speciális bőrvágó szerszámmal. Mivel merevebb ezért kissé nehézkesen veszi fel a csukló alakját, nehezebb betörni.

Ezzel szemben a B kevésbé van összepréselve, a keresztmetszeti fotón is jól látható, hogy nem annyira tömör, jobban látszódnak a rostok. A közepe keményebb, nehezebben vágható. Erős ollóval de inkább élesebb késsel ajánlott méretre vágni. Bár a közepe keményebb, a széle puhább és ezáltal rugalmasabb aminek köszönhetően könnyebben felveszi a csukló formáját. Kényelmesen lehet hajlítani, nem kell megvárni míg betörik a bőr. Amint beleragasztjuk a mágnes kapocsba és megszárad, már használható is. Ez a típusú bőr pár milliméterrel nagyobb az átmérőjű, nem annyira lapos mint a regalize, inkább henger alakú.

Nézzünk pár mintadarabot.

A legegyszerűbb – Ahogy korábban már írtuk, a méretre vágás ollóval (leginkább szabóolló ajánlott) vagy éles késsel történhet. Válasszuk ki az ízlésünknek leginkább tetsző kapcsot. Ékszerragasztóval érdemes dolgozni mert extra erős, átlátszóra szárad és se a fémalkatrészt se a bőrt nem teszi tönkre. Egy keveset tegyünk a kapocs egyik végébe, majd mehet bele a bőr. Az édesgyökér remekül díszíthető fém köztesekkel amiből rengeteg különböző fajta kapható, így mindenki megtalálja a számítását. Ha biztosra akarunk menni akkor egy csepp ékszerragasztóval rögzítsük, hogy véletlenül se csúszkáljon a karkötőn. Persze az alap önmagában is jól néz ki, főleg ha egy metálos színűt választottunk. A másik végét is ragasszuk a kapocsba. Ne kapcsoljuk össze a végeket, száradás közben elengedhet a ragasztó és kicsúszhat a bőr a kapocsból. Rakjuk félre pár órára, esetleg egy estére és másnap már lehet is hordani.Bőr karkötő köztessel

Viaszolt zsinórral kombinálva – Ezt a karkötőt fokozhatjuk ha viaszolt pamutzsinórt tekerünk rá. Az első lépés változatlan, azaz ragasszuk az édesgyökér bőr egyik végét a kapocsba. Ezután egy ponton ékszerragasztóval ragasszuk hozzá a zsinór végét a karkötő alaphoz. Ajánlatos úgy ragasztani, hogy a ragasztási pont a belső részre kerüljön, azaz hordás közben ne látszódjon, így esztétikusabb. Egy csipesszel fogjuk össze a zsinórt a bőrrel amíg szárad. Tekerjük rá szorosan, majd a másik végét is ragasszuk a bőrhöz. Díszíthetjük a karkötő csak a rátekert zsinórral, de remekül mutat úgyis ha a zsinórok közé ráhúzunk a bőrre egy vagy két köztest majd megint mehet a pamutzsinór és végül a másik végre is rá lehet ragasztani a kapcsot. Bőr karkötő pamutzsinórral.

Bőr és gyöngy – A következő karkötőhöz már gyöngyöket is használtunk. Itt a zsinór és a köztes közé csiszolt gyöngyökből készült gyűrűket fűzünk fel. Aki nem talál otthon csiszolt gyöngyöt az dolgozhat tekla vagy kásagyönggyel is. A végeredmény így is úgy is mesés lesz. Cérnára, damilra vagy akár vékony drótra fűzzünk fel egy vagy többféle színű gyöngyöt, mérjük az édesgyökér alap köré. Ha körbeéri kössük össze és dolgozzuk el a damil végeit a gyöngyökbe. Készíthetünk egy vagy több gyöngygyűrűt is. Ha többet fűzünk akkor érdemes nagyobb és kisebb méretűekből is gyűrűt fűzni. Bőr karkötő gyöngy gyűrűvel.

Ékszerdróttal dekorálva – Persze nem csak zsinórokkal vagy gyönggyel lehet körbeölelni a karkötőt. Ékszerdróttal is csodásan mutat és különleges lesz a végeredmény. Szerencsére ezt bármikor rátekerhetjük a bőrre, akár a kapocs beragasztása után is. A szép végeredmény érdekében 1 vagy 1,2 mm vastagságú drótot használjunk, ez jobban érvényesül a vastagabb bőrön. Ha már eleve van köztes az alapon és azon is áttekerjük a drótot az igazán egyedivé teszi a karkötőnket. De persze ezerféleképpen tekerhetjük a drótot, érdemes kísérletezgetni, hiszen ha nem tetszik akkor lehet újra próbálkozni, a bőr alapunk nem sérül az újabb rátekerésektől. Sőt ennek köszönhetően akár havonta változtatható, hogy hogyan kanyarodik a karkötőn a drót. Használjuk hát ki ezt a lehetőséget.Amire mindenképp érdemes odafigyelni, hogy a drót vége legyen visszahajtva, nehogy megsértse a bőrünket vagy ruhánkat. Bőr ékszerdróttal díszítve.

Akik szoktak fűzni azok az interneten számos mintát találhatnak erre a típusú édesgyökér alapra. Érdemes körbenézni, többek között a pinteresten.

Így a végén felmerülhet mindenkiben a kérdés, hogy miért csak karkötőkről beszéltünk végig? Az édesgyökér bőr keménysége miatt alapvetően karkötő alapnak lett kitalálva, minták és ötletek ezrei készültek el azért, hogy minél változatosabb karkötőt gyárthasson magának bárki. Készítsétek hát el ti is egyik ötletünket és lépjetek be ennek a fantasztikus bőrnek a rajongói táborába.

Aki kedvet kapott látogasson el webáruházunkba ahol minden fontos alapanyag beszerezhető a fenti karkötők elkészítéséhez.