Életfa ékszer készítése

Az életfa ékszerek nagyon népszerűek hiszen elkészítésük egyszerű és a végeredmény szemnek és léleknek egyaránt gyönyörködtető látvány. Csupán ékszerdrót, ásványgyöngy és fogó szükséges egy ilyen mutatós ékszerhez. Ráadásul az életfa az ókori kelta druidák szerint összekötötte az alsó és a felső világot. A gyökerek az alvilághoz kapcsolódtak, az ágak pedig a felső világba törtek. A fa törzse összekapcsolta ezt a két világot és ezáltal lehetővé tette, hogy az Istenek kommunikáljanak az Életfával. Mindemellett az életfa erőt, bölcsességet és hosszú élettartamot is szimbolizál. Továbbá az újjászületést is jelképezi.

 

Alapanyag:
ékszerdrót 1 mm
– ékszerdrót 0.4 mm
ásvány chips
– csípő, kúpos és lapos fogó
– bármilyen henger alakú pohár, kupak stb… aminek a segítségével a kör alap elkészíthető.

 

Elkészítés:

1. Döntsük el mekkora ékszert szeretnénk és ennek megfelelően keressük egy kis poharat, kupakot stb… ami köré majd a vastagabbik drótot tekerjük. Ez lesz az egész alapja.

2. Az alap méretétől függően vágjunk le egy darab drótot, mi egy kb 20-22 cm darabbal dolgoztunk. Tekerjük a kupak köré kézzel a drótot, majd hurkoljuk össze és húzzuk meg erősen. Az egyik végét kúpos fogóval tekerjük fel karikába, ha túl hosszú csípőfogóval csípjük vissza. A másik végét lapos fogóval tekerjük körbe a kialakított akasztó alatt. Érdemes a végeket a fogóval összenyomni, hogy ne álljon ki és akadjon bele valamibe vagy, hogy ne karcolja meg a bőrt.

+TIPP: Ha valaki nem szeretne bajlódni az alap kör elkészítésével, használjon kör alakú köztest, vagy karika fülbevaló alapot!

 

Életfa ékszer alap elkészítésének lépései.

 

3. Kb 12-15 db 15 cm hosszú darabokat vágjunk le a 0.4 mm vastagságú ékszerdrótból. A levágott darabokat fogjuk össze és középen kezdjük el összetekerni, jó szorosan. A könnyebb munka érdekében lapos fogót használjunk a tekeréshez. Ez a rész alkotja majd a fa törzsét. Kicsit lehet rajta jobbra- balra igazítani, hogy göcsörtösebb legyen a végeredmény.

4. Próbáljuk oda a kör alapba a fát, és a vékony drótokat kettes- hármas csoportokban rendezzük el. Ezek lesznek a gyökér és lombkorona részei.

 

A vékony drótok összetekerésével készíthető el az életfa törzse.

 

5. A gyökérzetet készítjük el először. A két vagy három szálat (attól függ hogyan rendeztük el) tekerjük össze, majd csavarjuk rá a kör alapra. Ha túl hosszú a drót csípőfogóval csípjük le a felesleges részt, és lapos fogóval nyomjuk a végeket össze. Esetleg állítsuk be úgy a drótot ahogy szeretnénk, ahogy természetesebb hatást kelt.

 

Életfa gyökér elkészítése.

 

6. A lombkorona elkészítése szintén úgy indul, hogy egy kicsit tekerünk az egymás melletti szálakon. Ezután csak egy drótszállal dolgozunk, ráhúzunk pár szem ásvány chips gyöngyöt, és a drót végét az alapra tekerjük. A felesleget lecsípjük és a végét fogóval összenyomjuk. Ezt addig ismételjük míg el nem fogynak a drótszálak. Ásvány helyett használható kis méretű műanyag, fa vagy akár fém gyöngy is.

7. Fogóval érdemes még kicsit igazítani a fa törzsén, gyökér vagy lombkorona részén, és kész is az életfa ékszer. Az akasztóhoz szerelőkarikával hozzárögzíthetünk medálvezetőt, fülbevaló alapot vagy kulcstartó alapot, így az elkészült darabot bárhogyan felhasználhatjuk 😉

 

Életfa ékszer lombokoran elkészítése.

 

Pinterest oldalunkon számos ötletet összegyűjtöttünk, képeket és további leírásokat ami alapján elkészíthetőek ezek a mesés ékszerek.