Karácsonyi gyöngycsillag készítése

A gyöngycsillag az egyik legnépszerűbb dekorációs ötlet karácsony előtt. Remekül mutat karácsonyfán díszként, koszorú közepén, de ablak elé belógatva 3-4 darab szintén szuper megoldás. Elkészítése nem igényel különösebb kézügyességet és túl sok időt sem. Gyerekekkel is remek időtöltés a csillag készítés, akár ajándékba is. Összeszedtük a legfontosabb információkat ami alapján gond nélkül neki lehet kezdeni a csillagok elkészítésének.

 

Tippek és trükkök a gyöngycsillag elkészítéséhez.

 

A GYÖNGYÖK KIVÁLASZTÁSA
Az alapra bármilyen gyöngyöt felfűzhetünk, legyen az műanyag, fa, ásvány, üveg vagy fém gyöngy. Ettől függetlenül igen népszerűek a műanyag és fa gyönggyel készített darabok. Ennek oka, hogy se a műanyag se a kisebb fa gyöngy nem nehéz, ezért nem lesz súlya a csillagnak. Illetve a gyerekek is ezeket tudják a legkönnyebben használni. A műanyag és fa gyöngyöket érdemes szalma gyönggyel kombinálni. Mindkettőhöz remekül illik, az ünnepek egyik közkedvelt gyöngye a szalma 😉

 

MÉRET ÉS SZÍN
Szépen mutat ha kisebb és nagyobb gyöngyöket is használunk, illetve ha harmonizáló színeket választunk. Ne ragadjunk le egy színnél mert a végeredmény túl egyhangú lesz. Ha nem tudunk dönteni akkor nem lehet mellényúlni az arany vagy ezüst és egy másik szín kombinációjával.

 

Gyöngyök a gyöngycsillaghoz.

 

MENNYISÉG
Az egyik legfontosabb kérdés, hogy mégis hogyan számoljuk ki, mennyi gyöngy szükséges az alapra? A jobbik eset ha több gyöngy marad, hiszen azt fel lehet használni, ha viszont kevesebb lett beszerezve akkor nem lehet befejezni a csillagot. Nyilván mindenki annak örülne ha pont annyit venne amennyit egy- egy csillaghoz fel tud használni. Mi most ebben fogunk segíteni.

Döntsük el, hogy mekkora csillagot szeretnénk készíteni, illetve ha elkészült hogyan zárjuk le a végeit. Ha például 8 cm-es csillagot választunk és a végeket visszahajtjuk akkor máris kevesebb gyöngyöt kell beszereznünk, hiszen a visszahajlítás csak akkor sikerül ha azon a részen nincs gyöngy, csak a drót alap.

 

SZÁMOLJUNK
Az alap közepe össze van forrasztva, ez kb 4 mm-t vesz el a teljes hosszból. 8 cm = 80 mm. 80 – 4 = 76 mm. Mivel középen van a forrasztás ezért érdemes megfelezni a teljes hosszt. Azaz nem 76 mm számolni hanem 38-al. Szeretnénk a végeket visszahajlítani, erre érdemes kb 5-6 mm számolni. 38 – 5 = 35 mm egy rész. Webáruházunkban minden gyöngynél megadjuk a teljes méretét, épp ezért igazán könnyű kiszámolni, hogy hány szem gyöngyből jön össze a 35 mm. Vegyünk például 5 db 6 mm nagyságú és 1 db 4 mm nagyságú gyöngyöt. Ez így összesen 34 mm, azaz maradt 6mm a vég visszahajlítására. Összesen 8 db 35 mm hosszúságú szakaszunk van, tehát 8 * 5 = 40 db 6 mm és 8 * 1 = 8 db 4 mm nagyságú gyöngyre lesz szükségünk a csillaghoz.

 

Így számoljuk ki, hogy hány darab gyöngyre lesz szükségünk.

 

LEZÁRÁS
A csillag végeit három módszerrel tudjuk lezárni:
Kúpos fogó segítségével visszahajtjuk a drótot. Ügyeljünk rá, hogy azon a részen ahol hajlítunk, ne legyen gyöngy.
Stoppert teszünk a drót végre és lapos fogóval erősen összenyomjuk.
– Az utolsó szem gyöngyöt ékszerragasztóval oda ragasztjuk. A teljes száradási idő kb 12-15 óra, addig a csillagot ne mozgassuk.

 

TOVÁBBI TIPPEK
– A forrasztásnál előfordulhat, hogy a drót elcsúszik ezért nem egyforma a drót két vége. Ragasztásnál ás stoppernél mindig vágjuk le a maradékot, hiszen emiatt az egyik vége hosszabb lesz.
– Ha egy egységre felfűztük a gyöngyöket, mindig zárjuk le, és csak utána kezdjük el csinálni a következőt.
– A gyöngyöket gyöngykupakkal is díszíthetjük, ettől ünnepibb lesz a végeredmény.
– Ha hurokkal zárjuk a véget akkor elég abba belefűzni a szalagot vagy zsinórt a fellógatáshoz. Minden más esetben ragasszuk a végéhez.
– Nem muszáj mind a 8 ágra ugyan azokat a gyöngyöket fűzni, remek megoldás ha 4-4 ágat másképp díszítünk.
– Vékony ékszerdróttal és plusz gyöngyökkel fűzhetünk díszítés az egyes ágak közé is.

 

GYÖNGYCSILLAG KÉSZÍTÉSE (ahogy mi szoktuk)

Hozzávalók:
drótcsillag alap
– gyöngyök
– gyöngykupak
– stopper
– lapos fogó
– csípő fogó

1. Válasszuk ki a gyöngycsillagot és döntsük el milyen színekkel és anyagokkal szeretnénk dolgozni, hogyan szeretnénk a végeket lezárni. Számoljuk ki, hogy melyik méretű gyöngyből, mennyi darabra lesz szükségünk.
2. Az egyik ágra az alábbi sorrendben felfűzzük a műanyag gyöngyöket: ezüst 3 mm, ezüst 4 mm, ezüst 6 mm, gyöngykupak, fehér 10 mm, gyöngykupak, ezüst 6 mm, ezüst 4 mm, ezüst 3 mm, stopper a végére.
3. A második ágra is gyöngyöket fűzünk: 3 db ezüst 3 mm, 1 db ezüst 4 mm, 1 db ezüst 6 mm, 2 db ezüst 4 mm, 3 db ezüst 3 mm, stopper a végére.
4. A stoppert nagyon alaposan és erősen nyomjuk össze. Erre azért van szükség mert alapvetően nem ilyen vastagságú dróthoz találták ki. Épp ezért ha nem nyomjuk rá kellőképp, leeshet.
5. Ezt felváltva addig ismételjük, míg az összes ágra gyöngy nem kerül.
6. Csípőfogóval csípjük le a felesleges drótvéget.
7. Kész vagyunk, ragasztóval ragaszthatunk szalagot akasztónak az egyik végre, de ez elhagyható, a csillag akasztó nélkül is szépen fenn marad a fán.

Gyöngycsillag elkészítésének lépései.

Még több csillag ötlet pinterest oldalunkon található. Érdemes kattintani 😉