Alkatrész suli 13. rész – GYÖNGYKUPAK

A gyöngykupak elsősorban a gyöngyök díszítésére, kiemelésére szolgál. Manapság szó szerint minden variáció megtalálható a piacon. Lehet kicsi, közepes vagy nagy méretű. Áttört, filigrán, finom díszítésű vagy nagy, nehéz és gazdagon díszített. Arany, ezüst, esetleg bronz színű. Különleges mintájú vagy egészen egyszerű. Mindenki megtalálja a számára és a gyöngyre tökéletesen passzoló darabot.

Különböző gyöngykupakok.

A gyöngykupakot lehet csak a gyöngy egyik oldalára, vagy akár mindkettőre tenni, kinek hogyan tetszik jobban. Természetesen ahogy a trendek és az igények változtak úgy lett egyre több különlegesebb formájú gyöngykupak, ami már nem kifejezetten a gyöngy kiemelésére szolgál.

Rengeteg olyan hosszúkásabb kupak kapható ami már kifejezetten zsinórok / bőrszálak végeire való, azaz végzáróként funkciónál. Ezek között a legismertebb a tulipános gyöngykupak mely alakja miatt kapta ezt a nevet. A kupakba a szálakat egyszerűen ékszerragasztóval bele kell ragasztani, könnyű, tiszta és ízléses megoldás 🙂 Ugyan ezzel a megoldással készíthet magának bárki bojtot 🙂 Bőrszálból vagy gyöngyből is különleges lesz a végeredmény. Egyet azonban ne felejtsünk el, mivel ez kupak és nem végzáró ezért a végén egy lyuk és nem akasztó található (tulajdonképpen a hosszúkásabb gyöngykupak és a végzáró között nagyjából ennyi a különbség 😉 ) Mindez azért lényeges mert ha a szálak beragasztása előtt nem vezetünk át a kupakos egy fűzőszálat/ drótot/ sodronyt/ szerelőpálcát stb… akkor nem tudjuk hozzá rögzíteni a kívánt alkatrészt. Ezt a lépést tehát semmiképp ne hagyjuk ki.

Hosszúkás gyöngykupak

Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretet?

Ez alapvetően egy nehéz kérdés mert nyilván mindenkinek más tetszik jobban és más hatást lehet elérni egy nagyobb mint egy apróbb gyöngykupakkal. De azért az biztos, hogy ha nagyobbat választunk mint a gyöngy, akkor egy jó részét elfedi. Egy kisebb méret jobban kiemeli a gyöngyöt, keretet ad neki. Az sem mindegy, hogy a nagyobb méretnél egy vagy esetleg több milliméterrel nagyobb e az adott darab. Érdemes több típust hozzá próbálni a gyöngyökhöz, hiszen sokat hozzáad az ékszer végső kinézetéhez a különböző forma, minta vagy szín 😉

 

A kupakokról nagyjából ennyit fontos tudni. Nem különösebben nehéz a használata, ugyanakkor érdemes nem megfeledkezni erről a szuper dekoratív alkatrészről 😉

ALKATRÉSZ SULI KORÁBBI RÉSZEI

  1. rész: Szerelőkarika
  2. rész: Fülbevaló alapok
  3. rész: Kapcsok
  4. rész: Szerelőpálca
  5. rész: Gyűrű alapok
  6. rész: Stopper és stopper takaró
  7. rész: Csomófogó és drótvédő
  8. rész: Köztes, köztes elem
  9. rész: Medáltartó, medálvezető
10. rész: Kitűző alapok
11. rész: Szalagvég
12. rész: Kulcstartó és karabiner

Ide kattintva elérhetőek a részek. Kövess minket facebook, instagram és pinterest oldalunkon is 😉