Alkatrész suli 11. – SZALAGVÉG

A szalagvég ahogy a nevében is benne van eleinte kifejezetten a szalagokhoz lett kitalálva. Használata megakadályozta, hogy a szalag foszlani kezdjen, mivel lefogja a végeket. Kis karomban végződik ami összenyomáskor beleakad az anyagba, ennek köszönhetően ragasztás nélkül használható. Manapság természetesen már nem csak szalagokat fogunk össze ezzel az alkatrésszel. Zsinórokat, vékony bőrszálak, sőt van, hogy tollak kerülnek bele.

A szalagvég mindegy, hogy kicsi vagy nagy, több ponton összenyomható vagy sem de minden esetben szalagvég néven fut. Ettől függetlenül azért van négy olyan típust amit megkülönböztethetünk egymástól. Ezekkel fogunk most megismerkedni.

Az ELSŐ típusba az egészen kicsi szalagvégek tartoznak. Ezeknek általában két füle van. A méretét a fülek közötti rész szélessége adja. Tehát ha 2 mm-es szalagvéget keresünk akkor a két fül közötti rész szélessége az ami 2 mm. Ez azért fontos mert értelemszerűen egy túl vastag zsinór nem igen fog beleférni, jó tudni tehát, hogy hol mérjük a szélességét az alapnak. Fektessük a kívánt bőrszálat a fülek közötti részbe. Először az egyik, majd a másik fület hajtsuk rá a középső részre. Fontos, hogy ne egyszerre nyomjuk rá a füleket, mert középen összeakadnak és csúnya lesz a végeredmény, a zsinór pedig kicsúszhat. Sima belső felületű fogóval dolgozzunk, az nem teszi tönkre az alkatrész színezését. A zsinórok és szalagok mellett a kisebb szalagvégekbe szokták a tollakat is összefogni.

 

Kis méretű szalagvég.

 

A MÁSODIK fajtába szintén a kisebb szalagvégek tartoznak. Az elsőhöz képest ez annyival tud többet, hogy van rajta egy plusz fül. Helyezzük a szalagot a fülek közötti részbe, majd hajtsuk rá a középső fület ami szépen lefedi teljes hosszában a középső részt. Ezután jöhetnek az oldalsó kis fülek, először az egyik és csak utána a másik. A végeredmény szebb, mert nem látszik a szalag vagy zsinór vége amit össze szeretnénk fogni, és biztonságosabb is, jobban tart.

 

Biztonságos szalagvég.

 

Az első kettőbe tehát a kisebb 2-4-6 esetleg 8 mm-es szalagvégek tartoznak. Érdekesség, hogy 10mm-ig kettesével nő a szélessége (2,4,6,8,10) ennek az alkatrésznek, azonban 10 fölött már igen gyakori a páratlan szélességű szalagvég és nem feltétlenül kettesével nő a mérete(13,25 stb..)

Nézzük a HARMADIK típust amibe 6 mm-től a 40-50 mm szélességig kaphatóak szalagvégek. Ellentétben az előzőekkel ebbe csak bele kell helyezni a szalagot vagy zsinórt és rányomni a füleket. Itt is ügyeljünk rá, hogy sima belső felületű fogóval nyomjuk össze az alkatrészt.

 

Így használjuk a szalagvéget.

 

A NEGYEDIK szalagvég egy igazi kuriózum, az utóbbi egy- két évben lett igazán felkapott és népszerűsége robbanásszerűen nő. Legyező alakjának köszönhetően elsősorban fülbevalókhoz szokták használni, de igazán egyedi medál is készíthető belőle. Különlegessége, hogy formájának köszönhetően az ebben összefogott pamacs, toll, szalag, anyag darabkák vagy zsinór is legyező alakban fog szétterülni. Karkötő és nyaklánc alapok végeire pont ezért nem szokták használni, mivel ott előnyös tulajdonságát nem igen lehet kihasználni.

 

Legyező alakú szalagvég.

 

 

 

Amire a szalagvégek használatakor mindenképp ügyeljünk, hogy megfelelően fogjuk le az alkatrészt és a benne lévő anyagot. Ez egy kézzel is könnyedén kivitelezhető (lásd fenti képek) de kezdőként nem biztos, hogy rögtön sikerülni fog. Tanácsos fogó nélkül gyakorolni a megfelelő tartást vagy első alkalommal venni plusz egy- két alkatrészt tartaléknak. A végeken mindig van egy kis akasztó, ehhez szerelőkarikával könnyedén rögzíthető kapocs, köztes vagy fülbevaló alap.

 

Szalagvég szerelékezése.