Alkatrész suli 12. rész – KULCSTARTÓ ÉS KARABINER

A kulcstartó és karabiner alapokról sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni, holott igen gyakran a kezünk ügyébe kerülnek ezek az alkatrészek. Rengeteg forma, méret áll a rendelkezésünkre amit elsőre sokan nem is gondolnának.

 

ALKATRÉSZ SULI

 

 

KULCSTARTÓ ALAP

A sima mezei kulcskarikát nyilván mindenki ismeri és szereti. Ehhez kisebb vagy nagyobb méretű szerelőkarikával lehet hozzákötni a kívánt medálokat. Hogy ne legyen unalmas kapható különböző alakú verzió is például szív, csillag stb… Ugyan úgy működnek mint a karika, csak egy kis csavarral a formájuk nem a megszokott.

A másik igen népszerű kulcstartó alap a karika valamilyen lánccal. Van a sima láncos, a kígyóláncos, illetve a lapos lánccal ellátott. A lánc elválasztja a mintadarabot a karikától. Előbbi végére kerül a dísz, utóbbira a kulcsok. A kígyó és lapos láncos változatnál nem mindig a hagyományos kulcskarikát kapjuk. Gyakoribb, hogy egy könnyebben nyitható alappal látják.

Kapható még olyan kulcstartó ami gravírozott felülettel van ellátva. Valamilyen formájú és méretű táblácska fából vagy fémből ami a karikához vagy annak a végén lévő lánchoz van rögzítve. Illetve előfordul még a fényképtartóval ellátott kulcskarika. Ez manapság nem annyira divatos, inkább a 90-es években volt népszerű, így ha valaki ilyesmit keresne első útja ne egy gyöngyön boltba vezessen 😉

 

Kulcstartó alapok.

 

KARABINER

A karabiner úgyszintén használható kulcstartóként, de táskadíszekhez, látványosabb ékszerekhez is elővehetőek. A legegyszerűbb karabiner tulajdonképpen úgy néz ki mint egy nagyobb méretű delfin kapocs. Akinek ez nem lenne elég az válassza a díszesebb verziót, hiszen abból is akad bőven a piacon. Szintén ide sorolható a karika alakú de mégis karabinernek nevezett benyomható karika. Kör alakja van amit a zár részén ha megnyomunk behajlik és ráakasztható a dekoráció, illetve ezzel a mozdulattal akár a táska zárjához is rögzíthetjük.

Ennek a továbbgondolt változata a forgófejes karabiner. Az alja 360° fokban körbe fordul és nem csavarodik meg a dísz amit hozzá rögzítünk.

Kapni még olyan alapokat ami forgófejes és lánc vagy karika van az alján, esetleg mindkettő. Rengeteg különböző méret és forma közül lehet választani.

 

Karabiner alapok.

Korábbi alkatrész suli részeket az alábbi oldalon lehet elolvasni. Érdemes minket pinterest, facebook és instagram oldalainkon is követni 😉