Műgyanta az alapoktól: Eszközök gyantázáshoz

Ha már megvan a gyanta és beszereztünk minden védőfelszerelést is, akkor a következő fontos kérdés, hogy milyen eszközök szükségesek a gyantaöntéskor. Lássuk a listát…

* Mérleg
A pontos munkához elengedhetetlen, hogy legyen mérlegünk. Mindenképp olyat válasszunk amin akár 0,1-0,001 pontosságig tudunk grammot mérni. Jó megoldás ha van egy nagyobb konyhai, és egy kisebb ékszermérlegünk.

* Keverőedény/ Mérőedény/ Öntőedény
Lehet műanyagból, de akár szilikonból is ha többször újra szeretnéd használni. Érdemes átlátszót és mércéset választani. Ha átlátszik az edény látható, hogy sikerült e megfelelően összekeverni a két komponenst. A mércézett edény pedig az anyag kimérésekor lesz nagy segítségünkre. Öntéshez remek választás, a bevonatos papír pohár aminek a szélét ha meghajtjuk, könnyebben tudunk vele vékonyan sugárban önteni. Ráadásul, ellentétben a műanyag edényekkel, nem reped és törik meg.

* Spatula, kanál, pipetta stb…
Az anyag összekeveréséhez mindenképp egy merev, fából, műanyagból vagy akár szilikonból készült spatulát/ kanalat használjunk. Mivel ez a művelet percekig is eltarthat és lényeges, hogy alaposan keverjük át az anyagot, ezért fontos, hogy merev legyen és keverés közben ne hajolgasson el az eszköz. A szilikonba töltéshez használhatunk kisebb fejű kanalat, vékony szilikon pálcát stb.. Legjobb megoldás erre a célra, a pipetta vagy fecskendő. Könnyedén felszívhatjuk ezekkel a gyantát, és egészen kicsi formába is egyszerűen beleadagolhatjuk a megfelelő mennyiséget.

* Alátét
A munkafelületet mindenképp takarjuk le, mert ha valahova odacseppen a gyanta és megköt, azt utána igen nehéz eltüntetni. Használhatunk újságpapírt vagy sütőpapírt, de akár takarófóliát vagy szemeteszsákot is. Ha nagy területen vagy nagyobb darabon dolgozunk, akkor ragasszuk is le a papírt/ fóliát, hogy ne mozduljon el. A munka végeztével csak hajtsuk össze és mehet is egyben a kukába. Kisebb öntéseknél egy két lap újságpapír vagy egy szilikon alátét is bőven elegendő. A szilikon alátét nagy előnye, hogy nem mozdul el, illetve az erre helyezett forma sem mozog. Ráadásul könnyedén takarítható és újra használható.

* Zsebsárkány/ öngyújtó illetve hőlégfúvó vagy hajszárító
A felszíni buborékok eltüntetéséhez használjuk. A szilikon formába öntött gyanta felszínén, menjünk végig vele gyorsan. Ne használjuk túl sokat mert tönkretehetjük vele a gyantát, és ezzel az öntvényt is. Ezen kívül ügyeljünk rá, hogy ha a gyantába apró tárgyat, vagy virágot teszünk, az megéghet a lángtól. Nem épp ideális de hőlégfúvó vagy hajszárító is használható buborékok ellen. Bizonyos technikáknál pl színek összemosásánál, tengerpartos képek stb… nagyon hasznos tud lenni mindkettő.

* Csipesz, tárolók stb…
Ha virágot, apró tárgyakat, csillámot vagy flittert tennénk/ szórnánk a gyantába, mindenképp a megfelelő eszközöket használjuk, hogy megkönnyítsük a munkánkat. Virágok és kis medálok esetében hegyes vagy hajlított fejű csipeszt használjunk. Ezzel könnyedén meg tudjuk fogni/ tartani/ gyantába helyezni a kívánt darabot. Csillám vagy flitter esetében apró fejű fém kanalat érdemes használni. Így kis adagokban tudjuk a gyantába szórni a dekorációt és a takarítása is egyszerű. A díszítő elemeket tartsuk rendezetten, hogy ne törjenek vagy színeződjenek el. Jó megoldás erre egy átlátszó, csavaros kis tégely.

* Csiszolóvászon, polírozópaszta
A csiszolás és polírozás részre most nem térnénk ki, a későbbiekben részletesen be fogjuk mutatni. De ezek is fontos, és sokszor elkerülhetetlen eszközök a gyantázás legvégén!

 

Eszközök műgyanta öntéshez

 

*TIPP
Írjunk jegyzetet a gyantaöntés végén. Jegyezzük fel az anyagmennyiséget, a színkeverést, öntési folyamatokat stb…. Bármikor jól jöhet, ha újra ugyan azt öntenénk és nem szeretnénk megint kiszámolni a gyantamennyiséget, színkeveréskor, különböző technikáknál stb….

Kövess minket facebook és instagram oldalainkon, illetve facebook csoportunkban, ahol segítünk eligazodni a műgyantázás világában minden kezdőt 🙂
Még nem olvastad a Műgyanta az alapoktól első két részét? Akkor kattints ide, és pótold be!