Műgyanta az alapoktól: Védőfelszerelés és ezek fontossága

A műgyantázás csodálatos és igen sokoldalú világába szeretnénk bevezetni az érdeklődőket, egészen az alapoktól. Ezzel a sorozattal minden részben körbejárunk és részletesen bemutatunk egy-egy témát.
A sorozat első részében a nélkülözhetetlen védőfelszereléseket és fontosságukat mutatjuk be. Hogyan használjuk, miért van ezekre szükség, milyet válasszunk stb…

Sokan nem tudják vagy azt gondolják nem szükséges a hobbi gyantázáshoz, de a védőfelszerelés elengedhetetlen, hogy egészségünket megóvva dolgozhassunk. Ugyan a hobbi és az ipari gyanta eltér egymástól, ne felejtsük el, hogy a hobbi gyanta is egy vegyi anyag. Nincs olyan erős szaga mint az iparinak és kevésbé toxikus, de ebből is felszabadulnak ártalmas gázok, és ezek rendkívül veszélyesek. Belélegezve szédülést, fejfájást, rosszullétet stb… okozhatnak. Rosszabb esetben bőrirritációt, viszketést, kiütést stb… amik akár csak hetekkel később múlnak el. Sok esetben azonnal nem is jelentkeznek ezek a mellékhatások, csak több órával később. Ilyenkor az ember nem a gyantára gyanakszik, nem gondolja, hogy ettől lett kiütése, vagy dagadt be a szeme. Mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a gyengébb vagy erősebb mellékhatásokat? Használjunk megfelelő védőfelszerelést!

***

FONTOS!!! Amíg nem használunk gyantát nem tudhatjuk, hogy allergiásak vagy érzékenyek vagyunk e rá. Ha az első néhány öntést védőfelszerelés nélkül végezzük, legyünk nagyon körültekintőek. Amennyiben az öntés közben, vagy után mellékhatásokat észlelünk, mihamarabb szerezzük be a leírásban szereplő maszkokat és kesztyűt, illetve forduljunk orvoshoz. Gyanta allergia és érzékenység esetén, sajnos előfordulhat, hogy minden védelem ellenére is, le kell mondanunk erről a hobbiról. Ezen kívül terhesen soha ne öntsünk, hiszen károsodhat a magzat, illetve kisgyerekkel se ezt a hobbit válasszuk (főleg mert a legtöbb védőfelszerelés nem kapható gyerek méretben).

***

Speciális légzésvédő maszk:
A kétrétegű textil vagy orvosi maszk, pormaszk gyanta öntés közben nagyjából annyit ér, mintha nem is lenne rajtunk semmi. A legjobb a szerves gázok/ gőzök ellen egy cserélhető szűrőbetétes félálarc, vagy teljes arcot védő álarc. A szűrőket bizonyos használat után cserélni kell (ha már szagokat érzünk a maszkban, akkor tanácsos cserélni). A maszk felvétele sem mindegy, hiszen ha valahol eláll az arcunktól akkor nem véd majd megfelelően. A maszkokhoz adnak pontos felvételi utasítást, ezt kövessük és gyakoroljuk be. Ezek a típusú maszkok általában állíthatóak, így mindenki kényelmesen a fejméretéhez tudja igazítani.

Pormaszk:
A keményre kötött gyanta csiszolása során használjuk (tehát öntés közben semmiképp se!). A gyanta csiszolása nagy porral jár, aminek belélegzése ugyan olyan veszélyes mint az öntés közbeni felszabaduló vegyi anyagok belélegzése. Ebben az esetben ne a gőzök/ gázok elleni maszkot használjuk, mert nem erre való, és a porral akár tönkre is tehetjük/eltömíthetjük a szűrő részét. Ugyanakkor ha cserélhető betétes védőmaszkunk van, kapható hozzá porszűrő is. Ilyenkor elég külön azt beszerezni, és lecserélni a különböző munkafolyamatok megkezdése előtt.

 

Védőfelszerelés műgyanta öntéshez.

 

Védőszemüveg:
Alapvetően nem valószínű, hogy a szemünkbe fröccsen a gyanta, de jobb megelőzni ennek a lehetőségét. Egy egyszerű műanyag védőszemüveget válasszunk.

Kesztyű:
Munka közben bármennyire is óvatosak vagyunk, biztos, hogy mellécsöppen a gyanta, amibe akaratlanul is belenyúlhatunk. A bőrön keresztül a kémiai anyagok könnyedén felszívódhatnak és máris kész a baj. Ezt megelőzendő, mindenképpen viseljünk tehát kesztyűt. Ügyeljünk rá, hogy nitrilkesztyű legyen, és semmiképp se műtőskesztyű. Miért is? A műtőskesztyű ahogy a nevében is szerepel, műtétekre való, épp ezért szemmel nem látható lyukak találhatóak rajta, amik az orvosoknak műtét közben megkönnyítik a tapintást, a gyanta viszont könnyedén átmegy rajta. Ha munka közben bármilyen okból levesszük a kesztyűt, ne vegyük újra vissza, használjunk újat helyette.

Kötény/ munkaruha
Érdemes hosszú ujjú felsőt használni, hogy ott se érintkezzünk véletlenül a gyantával. A kötény szintén hasznos, ha fröccsenne, félrefolyna a gyanta. A tiszta és biztos munkához nem létszükséglet, de hasznos.

***

Mit tegyünk ha a bőrünkre, szemünkbe került a gyanta?


Ha bőrre került a gyanta, száraz papírtörlővel töröljük le, majd bő szappanos vízzel mossuk le. Ha ennek ellenére irritációt vagy elváltozást veszünk észre, forduljunk orvoshoz. Abban az esetben ha a szemünkbe fröccsent a gyanta, azonnal bő vízzel öblögessük kb 15-20 percig, a vizet pedig folyamatosan cseréljük közben. Utána pedig mindenképp forduljunk orvoshoz.
Fontos, hogy a bőrre került gyantát semmiképp ne alkohollal vagy acetonnal mossuk le. Ezek ugyanis feloldják a gyantában lévő kémiai anyagokat,
ami így könnyebben felszívódik.

***

HOL GYANTÁZZUNK?

Ez is nagyon fontos és vehetjük védőfelszerelésnek, mert nem mindegy milyen körülmények között öntünk vegyi anyagokat. A legjobb az, ha egy külön, jól szellőző helyiségben dolgozunk. Amennyiben megoldható ne ott, ahol életvitelszerűen élünk, ahol élelmiszert tárolunk, alszunk stb… Ahogy már korábban is említettük, a tárhálósodási folyamat közben szabadulnak fel az egészségünkre ártalmas toxikus anyagok. Emiatt tanácsos az öntést egy külön szobában végezni.

A munkafolyamat közben cseréljük a levegőt szellőztetéssel, vagy ventilátorral. Ezen kívül ha már nem öntünk, ne tartózkodjunk egy légtérben az éppen kötő gyantával. A védőfelszerelést minden munka után vagy előtt ellenőrizzük, ha szükséges cseréljük.

Mit tegyen az, aki nem tudja megoldani, hogy külön légtérben lévő, zárható helyen öntsön? Mert kicsi a lakás, vagy nincs szabad hely stb? Ha lehet, ilyen esetben legyen külön munkaasztal, ügyeljünk rá, hogy öntés közben rajtunk kívül senki ne tartózkodjon a helyiségben (vagy legyen rajta is védőfelszerelés), illetve minél többször cseréljük a levegőt. Kinti helyen, pl. erkélyen vagy kertben ne öntsünk, mert a magas páratartalom tönkreteszi az öntvényeket (de erről egy későbbi, gyantákat bemutató részben bővebben is beszélünk majd). A száradó mintadarabokat zárjuk külön, akár egy szekrény is jó megoldás lehet erre.

***

Reméljük senkit kedvét nem vettük el a gyantázástól. Ez egy fantasztikus és rendkívül sokoldalú hobbi. De nagyobb előkészületet és odafigyelést igényel mint azt sokan elsőre gondolnák. Vigyázzunk magunkra, ne a maszk vagy a kesztyű árán spóroljunk, hiszen ez akár hosszú távon is egészségünk rovására mehet. Ne dőljünk be az előre beállított képeknek/ videóknak, ahol mindenféle védelem nélkül öntenek, sok esetben ez csak a jó fotó vagy felvétel idejéig igaz. Gyantázzunk biztonságosan, hogy minél tovább kedvünket lelhessük benne.

***

Kövess minket facebook és instagram oldalainkon, illetve facebook csoportunkban, ahol segítünk eligazodni a műgyantázás világában minden kezdőt 🙂