Szerszám ismertető- 3D LAKK

A 3D lakk egy igazán különleges, ragasztóként is használható díszítő lakk. Érdemes tudni, hogy alapvetően scrapbook technikához találták ki – a papír különleges mintáinak kiemelésére -, azonban szép lassan elterjedt az ékszerkészítők között is. Elsősorban üveglencsés technikához érdemes használni, mert minden papírhoz alkalmazható, hibátlanul és foltmentesen ott tartja a lencsét, azonban dekorációs célokra is alkalmas. Lássuk hát, hogy hogyan is használjuk a 3D lakkot!

 

Üveglencsés technikához:
Aki esetleg most ismerkedne ezzel a technikával, annak mindenképp ajánljuk, hogy olvassa el leírásunkat, ahol kielemezzük a különböző ragasztókat és papírokat.

A papír legyen teljesen vízszintes felületen, erre cseppentsünk egy csepp 3D lakkot– a csőrös fej nagy segítségünkre lesz ebben. A cseppre helyezzük rá a tiszta üveglencsét. Látható ahogy a lakk szétterül a lencse alatt. Kis nyomással segítsünk rá, hogy a lencse alatt teljesen szétterüljön a kötőanyag. Ezután már csak meg kell várni, hogy a lakk megszáradjon és körbevágható a lencse.

 

3D lakk használata üveglencsés technikánál.

 

A már papírra ragasztott lencse alapba ragasztása szintén pofonegyszerű és ehhez is használható a 3D lakk. Ugyanúgy, ahogy az előző folyamatnál, itt is elég egy csepp lakk az alap közepébe, majd erre mehet rá a mintás üveglencse. A lakkal természetesen műgyanta vagy kerámia kaboson, gomb, stb… is beragasztható az üveglencsés alapba.

 

Mintás üveglencse alapba ragasztása 3D lakk segítségével.

 

 

Díszítésekhez:
Mivel a 3D lakk elsősorban díszítésre alkalmas, ezért például a kész betonból, öntőporból vagy akár műgyantából kiöntött darabokat is különlegesebbé varázsolhatjuk vele. A csőrös fejnek köszönhetően apró pontokat, de akár hosszabb csíkokat is húzhatunk a sima felületre. A csíkok a medál szélén is futhatnak (amivel például egy karácsonyi ékszernél a cukoríróval díszített mézeskalácsra emlékeztető hatást érhetünk el), tehát a felhasználásnak csak és kizárólag a képzeletünk szabhat határt.

 

Megszáradt lakk festése akrilfestékkel.

 

A por- és zsírtalanított darabokat (töröljük át egy tiszta papírtörlővel a díszíteni kívánt ékszeralapot) helyezzük vízszintes felületre. A díszítés előtt egy kis darab papíron végezzünk próbanyomást, hogy ráérezzünk arra, hogy a kívánt pöttyhöz vagy csíkhoz mennyire szükséges megnyomni a tubus oldalát. Díszítsük az alapot, majd tegyük félre megszáradni. A száradási idő függ a lakk vastagságától (kb 30 perc- 1 óra a teljes száradási idő kisebb vastagság esetén). Honnan tudjuk biztosan, hogy megszáradt ? A száradás előtt opálos színű, száradás után viszont átlátszó lesz. Ha tovább szeretnénk cifrázni a díszítést, akkor a megszáradt lakkot utólag le is festhetjük akrilfestékkel. A másik szuper megoldás, ha száradás előtt például csillámport vagy pigment port szórunk a még ragacsos felületű lakkba. Amire ebben az esetben mindenképpen figyeljünk oda, hogy a pöttyözés/ csíkozás után várjunk 5-10 percet – ekkor még nem szárad meg teljesen a lakk (azaz ragacsos a felülete), ugyanakkor a lakkra szórt csillám (vagy egyéb anyag) már nem fogja összenyomni a lakkot és így az nem veszít a 3D hatásából. Ne sajnáljuk a csillámot, szórjuk be nyugodtan a teljes felületet, hogy mindenhova jusson. Hagyjuk pár percig a díszítőanyagot a lakkon, majd szórjuk le róla. A lakk mellé szóródott csillámmal most ne foglalkozzunk, tegyük félre az ékszert míg teljesen meg nem szárad. A teljes száradási idő letelte után vegyük elő újra az ékszert és ecsettel söpörjük le a mellészóródott csillámot. Ilyenkor már nem ragad bele az ecset szőre a lakkba, tehát bátran megtisztíthatjuk a felületet.

 

3D lakk díszítése csillámporral.

 

***FONTOS***
A csőrös fejet használat után egy vékony tűvel tisztítsuk ki. Ezzel megakadályozható, hogy beleszáradjon a vékony fejbe a lakk.

 

A tubus kitisztítása használat után nagyon fontos!

 

Tetszett ez a rész? Akkor olvasd el a többi szerszám ismertetőt is, amelyek ide kattintva érhetőek el. Érdekel a többi webáruházunkban kapható ragasztó használata? Ebben az esetben ajánljuk a ragasztó kisokos elolvasását!
Kövess minket facebook és instagram oldalainkon, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkekről és új termékekről.