PIGMENT POR: így színezd vele a modellező anyagokat

A pigment por egy fantasztikus anyag. Használatával bármilyen színt és effekt hatást adhatunk a készítendő ékszereknek. Az alábbi leírásban ezeket a különböző típusú pigmenteket fogjuk bemutatni. Melyik mit színez, vagy épp mit nem? Most kiderül!

 

GYÖNGYHÁZ HATÁSÚ PIGMENT

Prémium mica pigment, amely megszínezi a műgyanta mellett az ékszerbetont és raysin öntőport is. A színek egymással keverhetőek (4. és 5. kép), illetve más típusú pigmentekkel összekeverve különleges hatású ékszereket készíthetünk (3. kép). Egyedül a foszforeszkáló pigmenttel nem lehet keverni. Ennek oka, hogy a gyöngyház hatású pigment fedő és ehhez hozzákeverve a nem fedő hatású foszforeszkáló pigment elveszik a másik pigmentben, továbbá gátolja az után világító hatását. Javasolt keverési arány: maximum 10% pigment + 90% kötőanyag. Műgyanta esetén a két komponens összekeverése után adjuk hozzá a pigmentet, beton és öntőpor színezésekor a porhoz adagoljuk a kívánt mennyiséget, és mindig nagyon alaposan keverjük el.

Jó tudni: A fehér/ ezüst színű, illetve nagyon világos pigment por nem képes megszínezni az ékszerbetont!

 

Gyöngyház hatású pigmentpor modellező anyagokba keverve.

 

FÉMES HATÁSÚ PIGMENT

Prémium mica fém színű pigment por, amely megszínezi a műgyanta mellett az ékszerbetont és raysin öntőport is. Más pigmentekkel (kivéve foszforeszkáló, lásd feljebb a gyöngyház pigment leírásban az okokat) összekeverve új színeket és különleges hatású ékszereket készíthetünk (3. kép). Javasolt keverési arány: maximum 10% pigment + 90% kötőanyag. Műgyanta esetén a két komponens összekeverése után adjuk hozzá a pigmentet, beton és öntőpor színezésekor a porhoz adagoljuk a kívánt mennyiséget, és mindig nagyon alaposan keverjük el.

 

Metál hatású pigmentpor, különböző modellező anyagokban.

 

GYÉMÁNT CSILLOGÁSÚ PIGMENT

Üvegalapú  csillám pigment, 10-60; 40-200 és 60-400 mikron szemcséjű. Ettől nagyon magas a fényvisszaverő képessége. Ezzel a típusú pigmenttel színezni nem lehet, ugyanakkor önmagában és a többi pigmenttel keverve még különlegesebb és csillogóbb hatás érhető el (2. és 5. kép). Műgyantával tökéletesen keverhető, a végeredmény pedig egy káprázatosan csillogó ékszer lesz. Miért jobb mint a sima csillámpor? Mert kisebb szemcseméretének köszönhetően nem süllyed le a műgyanta aljára, nem sűrűsödik egy pontban össze. Továbbá a végeredmény köszönhetően annak, hogy üvegalapú, ezerszer csillogóbb bármilyen csillámpornál! Javasolt keverési arány: maximum 10% pigment + 90% kötőanyag.

 

Káprázatos csillogás, a gyémánt hatású effektpigment használatával!

 SÖTÉTBEN VILÁGÍTÓ PIGMENT

Ipari minőségű foszforeszkáló pigment por, amely akár a 250 Celsius foknak is ellenáll. Műgyantával tökéletesen keverhető, a végeredmény teljesen más színű lesz nappali és esti fényben, így tulajdonképpen két ékszert kapunk. Gyémántfényű pigmenttel keverve még különlegesebb hatás érhető el. És ami a legfontosabb, a foszforeszkáló pigment ha feltöltődött a természetes vagy lámpafénytől akkor világít a sötétben (1. 2. és 4. kép). Nem összekeverendő a fluoreszkálóval ami csak UV fény alatt világít! Javasolt keverési arány: maximum 20% pigment + 80% kötőanyag.

Jó tudni: Ékszerbetonhoz és öntőporhoz ne keverjük hozzá se a gyémántfényű, se a fluoreszkáló pigmentet, mert ezekben az anyagokban elveszik a csillám/ fluoreszkáló por. Ugyanakkor ha a szilikon formába előre eloszlatunk egy vékony réteget, majd erre öntjük rá ezeket a modellező anyagokat, megtapad a felületükön. Erről bővebben a beton színezésekor írtunk, ami ide kattintva elérhető.

 

Fluoreszkáló pigmentpor.

 

 

***

A cikkben szereplő mintadaraboknál minden esetben kb 10-12 g modellező anyaghoz 0,1- 0,2 g pigmentet kevertünk. Már ilyen kis mennyiséggel is szép eredményt lehet elérni. DE!! Az alábbi kockákon szeretnénk bemutatni, hogy ha 90% kötőanyaghoz 10% pigmentet keverünk (azaz a maximális mennyiséget) akkor milyen is lesz a végeredmény. A bal szélső ékszerbeton, a középső raysin (kerámia) öntőpor, a jobb szélső műgyanta. A kockákhoz a gyöngyház hatású korall pigmentport használtuk.

 

Beton, öntőpor és műgyanta színezése pigmentporral.

 

***

FIGYELEM!

A pigment port ne nyeljük és ne lélegezzük be! A bőrre vagy szembe került port vízzel ki kell öblíteni! Használata közben mindig viseljen kesztyűt, porvédő álarcot és védőszemüveget! Gyermekektől távol tartandó!
A munka befejeztével az egyszer használatos eszközöket dobjuk ki, a szilikon formákat és eszközöket pedig alaposan mossuk el mosogatószeres langyos vízzel.

***

Facebook és instagram oldalainkat követve mindig időben lehet értesülni az új termékekről, cikkekről, hírekről 😉