Szerszám ismertető: GYÖNGYFŰZŐ TŰ

Aki már készített gyöngyből ékszert biztos, hogy bosszankodott mert nehezen ment át a fűzőszál a gyöngyön, vagy annyira vékony, hogy nem látni hol van, esetleg gumis damillal dolgozott és nyeklik- nyaklik nehéz vele dolgozni. Minden ilyen és hasonló problémára remek megoldás a gyöngyfűtő tű.

 

ÍGY VÁLASSZUNK TŰT MAGUNKNAK

Többféle méretű és vastagságú tű kapható. Ha csak karkötőt, nyakláncot, gyűrűt stb… fűznél akkor elég a kisebb méretű tű. Abban az esetben ha gyöngyszövésre adod a fejed érdemes a nagyobb/ hosszabb méretű tűt megvenni. Miért árulnak gyöngyszövéshez hosszabb tűket? Mert így könnyedén, akár egy mozdulattal átszőhetőek a gyöngyök, ezek a tűk ugyanis akár 10 cm hosszúak is lehetnek. A gyöngyfűző tű vastagságát számozással jelölik a gyártók. Minél nagyobb a tű száma, annál vékonyabb. Tehát a 12-es méretű, vékonyabb mint a 10-es. Ez a képen is remekül látszik, a jobb oldali tű a 12-es, a bal oldali a 10-es és szemmel látható a különbség, jóval vékonyabb a 12-es tűnél. Fontos tudni, hogy minél hosszabb vagy vékonyabb a tű, annál gyorsabban és könnyebben hajlik meg és törik el. A vastagabbak keményebbek és ebből kifolyólag tartósabbak.

 

Gyöngyfűző tű, különböző vastagságban.

 

BEFŰZÉS

Többféle megoldás is létezik ha a fűzőszálat a gyöngyfűző tűbe szeretnénk fűzni. A legkézenfekvőbb és legismertebb nyilván a tűbefűző amit sokan szeretnek alkalmazni ha nem boldogulnak. Másik remek megoldás leginkább damiloknál, ha laposfogóval összenyomjuk a végét ami így könnyedén átfűzhető a tű fokán. Egyre népszerűbb és legegyszerűbb megoldás a Big eye azaz nagy lyukú gyöngyfűző tű. Ennek a típusnak a különlegessége, hogy mindkét vége össze van forrasztva és a közepe egy nagy lyuk azaz ez a tű foka, amibe tényleg bárki és bármilyen vastagságú fűzőszálat fűzhet.

 

Nagy lyukú gyöngyfűző tű.

 

A szerszám ismertető korábbi részeit is érdemes elolvasni, több fogót és különlegesebb ékszerkészítési eszközt is bemutattunk már. Facebook és instagram platformunkat követőek semmiről nem maradnak le, legyen szó új cikkről vagy áru érkezéséről 😉