Ékszerek készítése bőrhatású gyurmából

Ha gyurmából/ bőrhatású gyurmából készítünk ékszert akkor először mindenképpen tisztítsuk és takarjuk le a munkafelületet. Vízszintes, sima felületen dolgozzunk. Célszerű alátétet használni. A gyurmából vágjunk le egy kis darabot, és kézzel gyúrjuk kicsit át. A kemény gyurma a kéz melegétől felpuhul és formázható lesz. Ha ezzel megvagyunk, nyújtófával nyújtsuk ki, minél vékonyabbra. Ellentétben a többi süthető gyurmával, a bőrhatású gyurmát nem szükséges sütés előtt készre formázni. Ez azért lehetséges mert ez a típus sütés után vágható, varrható, hajlítható stb… Azaz az anyag sütés után még bőven tovább alakítható. Épp ezért sütés előtt ezt a gyurmát csak nyújtani kell.

 

A bőrhatású gyurmát elég csupán kinyújtani.

 

Ha kinyújtottunk a bőrhatású gyurmát, többféle képen lehet díszíteni, most két egyszerűbbet mutatunk. Az így kapott és kisütött lapokból szintén igen egyszerűen lehet majd látványos ékszereket készíteni. Tehát bár már többször is leírtuk, de nem lehet elégszer hangsúlyozni mennyire fontos, hogy vékonyra nyújtsuk ki a gyurmát. A bőr hatás ugyanis csak így érvényesül, illetve csak a vékony lapot lesz könnyű vágni és varrni. Az egyik ilyen kinyújtott gyurmára egy másik színből (amit már kézzel átgyúrtunk) csippentsünk le kis darabokat és helyezzük a lapra. Tegyünk a tetejére sütőpapírt és nyújtsuk át a lapot, egészen addig míg a lecsippentett darabok teljesen belesimulnak az alapba. A sütőpapírra azért van szükség, hogy a kis darabok ne váljanak fel, ne tapadjanak a nyújtófára. Az így kapott foltos mintájú lapot tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Sima egyszínű gyurmát is kisüthetünk, ilyenkor csak nyújtsuk ki vékonyra és mehet is a tepsibe. Ha azt szeretnénk, hogy átmenetes vagy kétszínű legyen akkor sincs nehéz dolgunk. Kinyújtunk két különböző színű gyurmát azonos vastagságúra. Egy részét egymásra tesszük és sütőpapíron keresztül átmegyünk rajta a nyújtófával. Majd hajtunk rajta egyet és megint nyújtjuk, hajtunk és nyújtunk. Ha átmenetestre szeretnénk akkor addig hajtsuk és nyújtsuk míg el nem érjük a kívánt átmenetet. Ha csak azt szeretnénk, hogy a lap két színű legyen akkor pár hajtás után kész is vagyunk.

 

Pár egyszerű lépés és kész is a foltos vagy a kétszínű gyurmalap.

 

Következő lépés a sütés. Figyeljünk oda, hogy sütőpapírral kibélelt tepsiben süssünk ki a gyurmát. Fontos, hogy a sütő előmelegített legyen. 110° C fokon 30 percig kell sütni. Ne vegyük ki előbb, de tovább sem szabad sütni. Ha letelt a fél óra, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Ezután dolgozhatunk tovább.

 

A kisütött gyurma könnyedén hajlítható.

 

A sütés utáni gyurma mivel bőrhatású, ezért formázható. Bátran készíthetünk belőle akár karkötőt, mobiltartót, kis táskát stb… mert nem lesz kőkemény, így tehát karkötő esetén felveszi a csukló alakját. Bármit szeretnénk, mindig készítsünk sablont, amit aztán a gyurmán körberajzolunk, majd kivágunk. Medál esetén vagy ráragasztunk egy medáltartót ékszerragasztóval a kivágott gyurma hátuljára, vagy kilyukasztjuk. Ez történhet kézi fúróval, bőrlyukasztóval stb… Ezután már csak a megfelelő ékszeralkatrészeket kell rögzíteni az alaphoz, és kész is vagyunk. Aki nem szeretne sablonnal bajlódni, kapja elő a mintalyukasztóit. Ha nagyon vékonyra kinyújtottuk a gyurmát akkor bizony mintalyukasztóval is kivághatunk belőle különböző formákat.

 

A bőrhatású gyurma, sütés után vágható.

 

Szintén vékonyra kell nyújtani akkor is, ha varrni szeretnénk a már kisütött gyurmát. Ezt kézzel de akár varrógéppel is megtehetjük. Kézi varrás előtt bőrlyukasztóval vagy kézi fúróval lyukasszuk elő az anyagot. Ezen kívül még számos lehetőség rejlik a bőrhatású gyurmában. Tulajdonképpen csak a fantáziánk szabhat határt a dekorálásában és felhasználásában.

 

Kézi varrás előtt, lyukasszuk ki az anyagot.

 

Aki még több ötletre és tippre vágyik a bőrhatású gyurmával kapcsolatban, látogasson el pinterest oldalunkra ahol számos remek elkészítési útmutatót gyűjtöttünk össze.