Ragasztó kisokos: mit, mivel és hogyan ragasszunk!

Szükség van ragasztóra, de mégis melyikre és mikor? Mit ragaszt és mit nem? Sokszor nem egyértelmű, vagy hiába van ráírva, hogy mire jó az adott ragasztó, mégsem ragasztja azt amit elvileg kéne. Megmutatjuk tehát, hogy a nálunk kapható ragasztók mit ragasztanak és mit nem.

 

Ragasztók: mit, mire és hogyan.

 

ÉKSZERRAGASZTÓ

Ez az a ragasztó amivel nem lehet mellélőni mert mindent összeragaszt mindennel. Fém alkatrészhez műanyag, fém, üveg? Nem probléma bátran használjuk hozzá. Mini üvegcsébe fém, termény, műanyag? Ahhoz is tökéletes. Üveglencsés technikához, fém vagy műanyag kapocs bőr vagy zsinór ragasztásához kiválóan alkalmas. Apró strasszköveket is beragaszthatunk vele fém alapba, de ha eltört egy alkatrész akkor használhatjuk. Olyan mint egy pillanatragasztó csak még jobb és tartósabb.
Használata: Érdemes portalanítani és zsírtalanítani a felületet ami annyit jelent, hogy töröljük át egy tiszta papírtörlővel amit ragasztani szeretnénk. Ezután vigyünk fel egy kevés ragasztót, ha nem egyenletes a felület akkor ragasztózzuk be mind a két felületet, majd erősen nyomjuk össze. A teljes száradási idő 12-15 óra.
Előnye: Mindent megragaszt, extra erős ragasztó.
Hátránya: 12 óra a teljes száradási ideje. Eléggé büdös, a bőrhöz érve irritációt okozhat (acetont tartalmaz), illetve gyúlékony. Nagyon folyik ezért használat után rögtön vissza kell rá tenni a kupakot.

 

BARKÁCSRAGASZTÓ

Könnyű kis vízbázisú, általános hobby ragasztó. Leginkább fa, papírok vagy fára papír esetleg fára vékony textil ragasztására alkalmas. Ékszerek készítésénél csak és kizárólag üveglencsés technikához alkalmas. Fém alapba ragasztható barkácsragasztóval: üveglencse, mintás üveglencse vagy műgyanta kaboson.
Használata: Érdemes használata előtt portalanítani és zsírtalanítani a felületet. Mindig az alapot ragasztózzuk be, a teljes felületet vékony rétegben. Nyomjuk össze erősen, majd hagyjuk teljesen megszáradni ami kb 1-2 óra
Előnye: Könnyű a használata, gyerekek is bátran ragaszthatnak vele.
Hátránya: Ékszerkészítésnél csak üveglencsés technikához jó, máshoz ne használjuk mert tartósan nem tudja, vagy egyáltalán nem tudja az az alkatrészhez a különböző anyagokat megragasztani. A teljes felületet be kell ragasztózni, ellenkező esetben nem ragaszt rendesen.

 

SŰRŰ GÉLPASZTA (HEAVY BODY GÉL)

Sűrű, átlátszóra száradó paszta ami alkalmas ragasztása, stencilezésre, textúrák létrehozására stb… Bármilyen felületen könnyedén megtapad, színezhető, rugalmasra szárad. Tökéletes megoldás üveglencsés technikához, végekbe bőr vagy zsinór ragasztáshoz stb…
Használata: A portalanított és zsírtalanított felületre egyenletes rétegben kenjük fel a ragasztandó vagy díszítendő felületre. Gyorsan dolgozzunk mert hamar szárad. Felkenés után (ami történhet ecsettel/spatulával/stb…) erősen nyomjuk össze az összeragasztandó darabokat és hagyjuk teljesen megszáradni ami maximum 1 óra.
Előnye: Nem csak ragasztásra hanem díszítésre, dekupázsolásra, 3D hatások elérésére is kiváló.
Hátránya: Csak ecsettel vagy spatulával használható, gyorsan szárad.

 

ARANYOZÓ RAGASZTÓ

Tökéletes megoldás ha fémfüstöt/ aranyfüstöt vagy pigmentet, esetleg csillámport szeretnék valamire ráragasztani. Ezzel a ragasztóval fémre, fára, üvegre, műanyagra, betonra, bőrre stb… ragaszthatjuk az arany, ezüst vagy réz színű fémfüstöt amivel még izgalmasabb kinézetet varázsolhatunk egy- egy ékszernek.
Használata: A portalanított és zsírtalanított felületre ecsettel kenjük fel a ragasztót és hagyjuk száradni 30 percig. A ragasztó átlátszóra szárad. Ezután a ragadós felületre vigyük fel az arany füstöt, pigmentet vagy csillámport. Fémfüst esetén a tartósság érdekében használjuk az aranyozó lakkot.
Előnye: Könnyű a használata és tökéletesen felragasztja bárhova a füstfóliát.
Hátránya: Csak és kizárólag fémfüst felragasztásához jó. Kizárólag ecsettel használható. Muszáj megvárni a fólia felragasztása előtt a minimum 30 perces száradási időt, különben nem lesz szép a végeredmény.

 

Facebook és instagram oldalunkon rendszeresen megosztunk friss ötleteket, az új áru érkezését stb….

Vélemény, hozzászólás?