Ragasztó kisokos: mit, mivel és hogyan ragasszunk!

Te sem igazodsz el a sokféle ragasztó között? Mikor melyiket érdemes vagy kell használni? Segítünk eligazodni a ragasztók labirintusában és bemutatjuk, hogy a Hobbi ékszer webáruházban kapható ragasztók mit és hogyan ragasztanak.

 

ÉKSZERRAGASZTÓ

Ez az a ragasztó amivel nem lehet mellélőni mert mindent összeragaszt mindennel. Fém alkatrészre vagy alkatrészbe bármit bele vagy ráragaszt. Tökéletes választás ha pl kapocsba szeretnék bőröket vagy zsinórokat ragasztani, vagy kis üvegbe a parafadugót, vagy fém alapba strasszkövet stb… Mindemellett tartós és szép lesz a végeredmény. Nem tesz kárt az alkatrészben, nem marja el és nem színezi el. Olyan mint egy pillanatragasztó csak az ékszerragasztó még jobb és tartósabb. Üveglencsés technikánál is elővehetjük DE!!!! csak gyári vagy fotópapírra nyomtatott papírhoz használható ebben az esetben.
Használata: Érdemes portalanítani és zsírtalanítani a felületet ami annyit jelent, hogy töröljük át egy tiszta papírtörlővel amit ragasztani szeretnénk. Ezután vigyünk fel egy kevés ragasztót, ha nem egyenletes a felület akkor ragasztózzuk be mind a két felületet, majd erősen nyomjuk össze. A teljes száradási idő 12-15 óra.
Előnye: Mindent megragaszt, extra erős ragasztó.
Hátránya: 12 óra a teljes száradási ideje. Eléggé büdös, a bőrhöz érve irritációt okozhat (acetont tartalmaz), illetve gyúlékony. Nagyon folyik ezért használat után rögtön vissza kell rá tenni a kupakot.

 

BARKÁCSRAGASZTÓ

Könnyű kis vízbázisú, általános hobby ragasztó. Mi elsősorban üveglencsés technikához ajánljuk. Ezen felül tartósan nem lehet vele alkatrészre vagy alkatrészbe ragasztani! Vagy nagyon gyorsan szétesik amit ezzel ragasztunk, vagy össze sem ragasztja, tehát üveglencsés technikán kívül jobb ha elfelejtjük a használatát.
Használata: Érdemes használata előtt portalanítani és zsírtalanítani a felületet. Mindig az alapot ragasztózzuk be, a teljes felületet vékony rétegben. Nyomjuk össze erősen, majd hagyjuk teljesen megszáradni ami kb 1-2 óra
Előnye: Könnyű a használata, gyerekek is bátran ragaszthatnak vele
Hátránya: Ékszerkészítésnél csak üveglencsés technikához jó, máshoz ne használjuk mert tartósan nem tudja, vagy egyáltalán nem tudja az az alkatrészhez a különböző anyagokat megragasztani. A teljes felületet be kell ragasztózni, ellenkező esetben nem ragaszt rendesen.

 

ARANYOZÓ RAGASZTÓ

Tökéletes megoldás ha fémfüstöt/ aranyfüstöt vagy pigmentet, esetleg csillámport szeretnék valamire ráragasztani. Ezzel a ragasztóval fémre, fára, üvegre, műanyagra, betonra, bőrre stb… ragaszthatjuk az arany, ezüst vagy réz színű fémfüstöt amivel még izgalmasabb kinézetet varázsolhatunk egy- egy ékszernek. Fémfüst ragasztásán kívül ne is vegyük elő, mert mást nem ragaszt.
Használata: A portalanított és zsírtalanított felületre ecsettel kenjük fel a ragasztót és hagyjuk száradni 30 percig. A ragasztó átlátszóra szárad. Ezután a ragadós felületre vigyük fel az arany füstöt, pigmentet vagy csillámport. Fémfüst esetén a tartósság érdekében használjuk az aranyozó lakkot.
Előnye: Könnyű a használata és tökéletesen felragasztja bárhova a füstfóliát.
Hátránya: Csak és kizárólag fémfüst felragasztásához jó. Kizárólag ecsettel használható. Muszáj megvárni a fólia felragasztása előtt a minimum 30 perces száradási időt, különben nem lesz szép a végeredmény.

 

Ragasztó fajták webáruházunkból

 

3D LAKK

Némileg kakukktojásról van szó, mert ez nem ragasztó. Ennek ellenére üveglencsés technikához ez a Nr1. Minden papírnál alkalmazható, hibátlanul és foltmentesen ott tartja a lencsét. A már mintás üveglencsét is beton biztosan a medál alapba lehet vele rögzíteni. Kevés is elég belőle, így borsos ára ellenére hosszú évekig használható. Még a mini üvegcsékbe a parafadugó beragasztható vele, de komolyabb és nehezebb alkatrészek ragasztásakor ne használjuk. Ellenben ha beton vagy műgyanta ékszer felszínére egy kis extra dekorációt szeretnék akkor a 3D lakk nem hagy cserben. Háromdimenziós hatású, így pontszerűen egyes motívumok kiemelésére vagy pontozásra is alkalmas. A végeredmény áttetsző kis csepp lesz. Száradás előtt szórható rá csillám vagy fémfüst, száradás után pedig festhető.
Használata: Érdemes használata előtt portalanítani és zsírtalanítani a felületet. Az üveglencsés papír közepére mérettől függően elég egy csepp belőle. Nyomjuk rá a lencsét a papírra és ezzel a lakk szét is terül a lencse alatt a papíron. Kb egy óra száradás után ugyan így beragasztható az alapba is.
Előnye: Könnyű a használata, kevés is elég belőle.
Hátránya: Ékszerkészítésnél csak üveglencsés technikához jó. Ezen felül még dekorációs célra alkalmas.

 

BETONRAGASZTÓ

Különleges ragasztó, kifejezetten betonból készült ékszerek ragasztásához. Segítségével az eltört beton ékszereket/ dísztárgyakat könnyedén összeragaszthatjuk, illetve fémalkatrészeket ragaszthatunk betonhoz. Speciális, kifejezetten betonhoz való ragasztó, ezért máshoz nem használjuk.
Használata: A ragasztandó felületet nedvesítsük meg vízzel, vigyük fel a ragasztót é szorosan nyomjuk össze. Tapadási idege 5-8 másodperc, a teljes száradási idő 3-6 óra!!!
Előnye: A beton ragasztás szempontjából elég nagy kihívás lehet, ennek a ragasztónak köszönhetően azonban könnyedén javítható vagy látható el szerelékkel.
Hátránya: Betonon kívül más anyaghoz nem használható.

 

 

FONTOS!!!
A különböző ragasztókat mindig a leírás szerint kell használni, illetve minden esetben tartsuk be a megadott száradási időt.

 

 

Érdemes minket facebook és instagram oldalainkon követni. Ha tetszett egy cikk oszd meg ismerőseiddel és olvasd el a többit is, ide kattintva!