Alkatrész suli 19. rész – NYAKLÁNC ALAPOK

A nyaklánc alap lényege, hogy az elkészült medált szerelőkarikával vagy medálvezetővel hozzárögzítsük és már hordható is legyen. Általában műbőr, valamilyen fonott zsinór, bársony vagy szalag az alapja, a végein végzáró elemmel, delfinkapoccsal és lánchosszabbítóval. A legtöbb esetben 40-50 cm körüli fix hosszal kapható.

 

Különböző nyaklánc alapok.

 

***Érdekesség***

A nyaklánc alapokon lévő alkatrészek több mint 90% ezüst színű. Arany vagy bronz alkatrészekkel ellátott alapokat csak elvétve találni a piacon.

***

Viaszolt pamutzsinór, hasított bőr, fonott, bársony, organza, kaucsuk stb… A különböző anyagok és persze a színek lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja az ékszeréhez és magához illő darabot.

 

Az ilyen- olyan nyaklánc alap sokaság közepette kiemelnénk ezt a típusú merev alapot. Különlegessége a többivel szemben, hogy merev, nem lóg és nem nyúlik meg az anyag, szépen felfekszik a nyakra. Vékony mind az alap mind a kapocs része, ennek köszönhetően kisebb méretű medáltartók is áthúzhatóak a kapocs részén. Tartósabb is hiszen egy erős acélsodrony szál helyezkedik el egy színezett műanyag tokban.

 

Merev nyaklánc alapok.

 

***TIPP***

Előfordulhat, hogy a nyaklánc alap végén lévő kapocs szélesebb mint a medálvezető amit áthúznánk rajta. Ilyenkor egyszerűen nyissuk meg a szerelőkarikát amin a kapocs lóg, vegyük le a végzáróról, húzzuk át a medáltartót majd utána mehet vissza a kapocs a helyére 😉

*****

Az alkatrész suli korább részeit elolvasva megismerhetőek a legfontosabb alkatrészek melyekre szükségünk van az ékszerek készítése során 🙂 Érdemes minket facebook, instagram és pinterest oldalainkon is követni 😉