Alkatrész suli 15. rész – TÁVTARTÓ

A távtartó egy igen hasznos alkatrész ha az ember több soros nyakláncot vagy karkötőt készítene. Ennek segítségével sokkal esztétikusabb a végeredmény, illetve attól függően, hogy melyik típusát használjuk a végek eldolgozása is egyszerűbbé válik.

 

AZ ALKATRÉSZ SULI: TÁVTARTÓ

Ahogy tehát az előbb említettük két fajtája van. Az egyiket az ékszer végeire lehet elhelyezni, a másik fajtát fűzés közben alkalmazhatjuk, kifejezetten a gyöngyök közé kell kerülnie.

Amelyiket a végekre használjuk általában lapos, egyik végén egy a másikon kettő, három, négy vagy még több akasztó található. Az egyedüli akasztóhoz kell rögzíteni a kapcsot, a másik végén lévőkhöz pedig a lánc vagy karkötő sorait. Mivel az egyes akasztók között szabályos távolság van, ezért a kész ékszer sorai között is ugyan olyan egységnyi távolság lesz. A nagyobb gyöngyök szépen elférnek egymás mellett, a végek eldolgozása az ékszer készítésekor emiatt sokkal könnyebb. Az alábbi képen remekül látszik, hogy a távtartónak köszönhetően a nyaklánc vége sokkal szellősebb és átláthatóbb, az egyes szálak nem gabalyodnak össze. Ahol nincs távtartó ott jól láthatóan nehezebb a kapocshoz rögzíteni a végeket.

 

Távtartó végekhez.

 

***TIPP***

Érdekesség, hogy ezt az alkatrészt akár lógós fülbevalók készítéséhez is fel lehet használni. Ilyenkor ahova a kapcsot tennénk oda kerül fülbevaló alap. A többihez pedig szerelőpálcával vagy karikával a gyöngyöket, medálokat vagy láncot lehet rögzíteni.

*****

 

A fűzhető távtartó tekinthető akár köztesnek is (Nem tudod mi a köztes? Kattints ide a részletekért), hiszen a gyöngyök/ zsinórok közé kerül felfűzéskor. Funkcióját tekintve ugyan arra szolgál mint fentebb bemutatott társa. Elválasztja egymástól egyforma távolságra a sorokat. Nagy segítség letisztult nyakláncok vagy karkötők készítésekor. Érdemes körbenézni a piacon hiszen már ebből is rengeteg forma kapható, a díszítésről nem is beszélve. Bátran nyúljunk hát ehhez az alkatrészhez ha gyorsan egyszerű, de szép ékszert szeretnénk készíteni.

 

Fűzhető távtartó.

 

Most kezded az ékszer készítést? Nem igazodsz el az alkatrészek világában? Az alkatrész suli korábbi részeinek elolvasása után minden kérdésedre választ kapsz 😉

Érdemes minket facebook és instagram oldalainkon is követni.