Alkatrész suli 10. – KITŰZŐ ALAPOK

Kitűző alapok

 

Sokan nem is tudják, hogy még a kitűző alapokból is igen széles a választék a kreatív piacon. Különböző méretek és formák elégítik ki a kabátjukra díszeket gyártó emberek igényeit. Tartsatok hát velünk, az alkatrész suli 10. része is sok érdekes tudnivalót tartogat 🙂

Érdekes, hogy míg a legtöbb alkatrésznél a különböző alapoknak más- más nevük van (pl fülbevalónál golyós és francia kapcsos fülbevaló alap) addig a kitűző alapok tulajdonképpen nincsenek megkülönböztetve egymástól más névvel. Szinte mindegyiknek kitűző alap a neve, egy kivételével, a bross tű.

 

Egyszerű kitűző alap

Ezzel biztosan mindenki találkozott már. Az egészen aprótól a hatalmas méretig kapható minden alap alkatrész színben. Nagy előnye, hogy a hátulján lévő lyukaknak köszönhetően nem csak ragasztani, hanem fűzni/varrni is lehet. Létezik belőle egy biztonsági záras verzió. Ennél nem csak beakasztjuk a tűt hanem utána a beakasztós részt körbe tekerve le is zárjuk azt (pirossal bekarikázott rész a fotón). Aki gyakran elhagyja a kitűzőjét annak ezt a verziót ajánljuk.

 

Kitűző alapok.

 

Tányéros

Kör az alapja amire a üveglencse, kaboson, gomb stb.. ráragasztható. Van belőle sík felületű, enyhén homorú és peremes is. Előfordul, hogy a hátulján a kitűző alapon kívül krokodil csipesz is található. Szélesebb gallérú kabátokhoz kényelmesebb azzal használni, jól mutat, hogy a szélére van felcsíptetve a kitűző. Szitás, azaz fűzhető/ varrható típusa is van amihez cérnával hozzáölthető a különböző alakú és méretű gyöngy.

 

Tányéros kitűző alap.

 

Hurkos

Elsősorban lazább kötésű pulcsikhoz és kardigánokhoz ajánlott, lévén elég vastag tűből van hajlítva az alap. Előfordul, hogy egyáltalán nincs rajta hurok, ha valaki horgol akkor ezt a típust neki találták ki. Ezeknél a hurok nélküli alapoknál előszeretettel tesznek ragasztható tányéros alapot a szélére, ezzel plusz díszítési felületet biztosítva. Az 5-6-7 hurkos verzió a leggyakoribb és ismertebb. Szerelőpálcával és karikával rögzíthető hozzá gyöngy, medál vagy lánc. Szuper romantikus és steampunkos darabok készíthetők ezzel a kitűző alappal.

 

Hurkos kitűző.

 

Bross tű

Egy hosszú vastagabb tű aminek a másik fele díszíthető részben végződik. Ezen lehet tányéros ragasztható felület, kisebb- vagy nagyobb fűzhető rész, esetleg egy hurok amihez hozzá lehet rögzíteni egy lelógó díszt. A tű általában egy egyszerű tokban van, de megesik, hogy ezt a tokot díszesebb gyöngybe rejtik el.

 

Bross tű.

 

Beszúrós alap

Két részből áll, a beszúrható tűből ami egy kisebb- vagy nagyobb ragasztható tányéros részben végződik. A tűt át kell szúrni a kabáton/ blézeren és erre kerül az alap másik fele ami rögzíti a kitűzőt és megakadályozza, hogy leessen. Jelvényekhez használják a leggyakrabban mert elég strapabíró darab.

 

Kitűző alapok.

 

Az alapra való ragasztáshoz mindig ékszerragasztót érdemes használni. Speciális a fém alkatrészekhez lett kifejlesztve, ezért nem teszi tönkre, színezi el vagy marja meg az anyagot. Extra erős, nem esik szét a végeredmény, biztosan tart minden helyzetben.

 

Érdemes visszaolvasni korábbi alkatrész suli részeinket. Ha pedig még több ötletre vágynál, pinterest oldalunkon ezúttal is összegyűjtöttünk pár inspirációs képet és leírást, az e heti témával kapcsolatban.