Beton színezése pigmentporral!

A beton ékszerek bár önmagukban remekül mutatnak, sokan szeretnék időnként színesebbé varázsolni. Utólag akril vagy krétafestékkel lefesthető, no de mi van olyankor ha valaki kifejezetten a beton színét szeretné megváltoztatni és arra vágyik, hogy az egész beton színes legyen? A pigmentpor segítségével ez is lehetséges és többé nem vágyálom a beton színezése 🙂

 

Beton színezése pigment porral.

 

Azt azért fontos tudni, hogy a beton ékszer festése még pigmentporral sem lesz tökéletes. A beton por sötét alap színét ugyanis megváltoztatni bár valamennyire meglehet, de igazán világos vagy épp fehér bármennyire is szeretnénk, soha nem lesz. A nálunk kapható pigmentporokból is valamelyik megszínezi és van olyan, ami csak plusz effekt hatást biztosít a betonnak.

Az ékszerbeton festésénél nagyon fontos, hogy a porhoz keverjük hozzá a pigmentet, és az csak ezután a szokásos 5:1 arányban a vizet (hogyan öntünk beton ékszert? ide kattintva elérhető a leírás). A pigmentek leírásában mindig szerepel, hogy a kötőanyaghoz (jelen esetben a betonporhoz) mennyi pigmentet érdemes maximum keverni. Tehát ha azt írják, hogy 10% lehet a pigment és 90% a kötőanyag akkor 90g betonhoz maximum 10g pigmentet keverhetünk. Ennél kevesebb lehet, na de több? Mi történik akkor ha a megadott mennyiségnél többet használunk? A színek/ effektek egyértelműen intenzívebbek lesznek, azonban az anyag gyengébb minőségű lehet, könnyebben porlik, nehezebbek szárad meg, műgyanta esetén rugalmasabb lehet stb… Ezért igyekezzünk a megadott mennyiségeket betartani.

 

Beton színezése fedő hatású pigmenttel.

 

A pigmentporok közül a gyöngyház és metáleffekt hatásúakkal tudjuk megszínezni a betont, ezek ugyanis fedő hatásúak. Azonban mivel nem víztiszta anyagról van szó, ezért elfedi a pigmentek csillogását és a színük egy részét. Ha intenzívebb színt szeretnénk elérni akkor használjuk a maximális mennyiséget ami az arányok szerint felhasználható. A fluoreszkáló pigmentet nem érdemes a betonnal összekeverni mert gátolja a feltöltődést és így az után világító hatását. A gyémántfényű pigment szintén nem érvényesül összekeverve ezzel az anyaggal. Ezt a két pigmentet a szilikon formába vékonyan szórjuk szét (vagy egy kis fejű ecsettel oszlassuk el) majd óvatosan a már kikevert betonmasszát öntsük bele a formába. Száradás után kivéve jól látható, hogy ezek a típusú pigmentek a készre száradt medál tetején hozzátapadtak a beton felületéhez, ezáltal érdekesebbé varázsolva a kész ékszereket.

 

Különleges hatású pigmentek, betonnal kombinálva.

 

Az alábbi felső két fotón jól látszik, hogy a gyöngyház (1) és metál (2) színű pigmentek milyen szépen és egységesen befestik és elfedik a betonpor eredeti színét. Mi ezeknél a mintadaraboknál 10 g betonhoz 0,1-0,3 g pigmentet használtunk fel. Tehát a maximálisan felhasználható 10% töredékét és így is szép eredményt értünk el. Az alsó két képen összehasonlítunk egy rosszul és jól elkészített beton ékszert a gyémántfényű (3) és fluoreszkáló (4) pigment porokkal elkészítve. Mind a két esetben a bal oldali mintadarabnál az ékszerbetonhoz lett keverve a pigment, a jobb oldalinál pedig a formába lett beleszórva. Látható, hogy ennél a két típusnál az utóbbi megoldással érdemes dolgozni, ha azt szeretnénk, hogy csillogjon vagy világítson a sötétben az adott darab.

 

Különböző típusú pigment porok ékszerbetonnal keverve.

 

JÓ TUDNI!
Pigment használata előtt takarjuk le a munkafelületet, használjunk egyszer használatos műanyag vagy szilikon eszközöket amit mosogatószeres vízben mossunk el, ezáltal biztosan megtisztítjuk a rátapadt pigmenttől. Ha van akkor használjunk mérleget, vagy mércés poharat a megfelelő arányok szerinti kikeveréshez. A nálunk kapható pigmentporok ugyan az egészségre nem károsak de ne lélegezzük vagy nyeljük le. Használjunk maszkot színezés közben, szembe kerülve pedig bő vízzel mossuk ki!

Pinterest oldalunkon számos inspiráló fotó található beton ékszer készítésével kapcsolatban 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?