Ékszerek készítése műgyantából

Mi is az az epoxi gyanta?

Az epoxi gyanta a hőre keményedő műgyanták közé tartozik. Elterjedését annak köszönheti, hogy igen széles körben felhasználható és kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, mint pl vegyi ellenálló képesség, jó tapadás, kicsi zsugorodás. Nem véletlenül terjedt el az építőiparban és természetesen ezen tulajdonságainak köszönhető, hogy az ékszerkészítésben is egyre szélesebb körben hódít.

Na de hogyan is álljunk neki a műgyanta ékszer készítésének? Először is, minden esetben érdemes elolvasni a dobozon található tájékoztatót. A munkára fel kell készülni, a munkafelületet letakarni, papírtörlőt odakészíteni és természetesen gumikesztyűt húzni. A két komponensű műgyantánál nagyon fontos a pontos adagolás, minden esetben tartsuk be az arányokat. Mércés poharat vagy mérleget is lehet használni. A nálunk kapható gyors kötésű gyanta adagolása a következő: 2 rész A komponenshez adjunk hozzá 1 rész B komponenst. Egy kis mérőedénybe adagoljuk ki az anyagot. Ez lehet egyszer használatos műanyag edény vagy szilikonból készült többször is használható. Ezután 2, de inkább 5 percig alaposan keverjük össze a két komponenst. Nem érdemes túl gyorsan keverni, mert akkor buborékos lesz az elegy. Nem kell kapkodni, hiszen a teljes kötési idő 12-24 óra. Ha esetleg nagyon buborékos lett, akkor le lehet rakni egy kb 5 percre, hogy a buborékok kijöjjenek belőle. A végeredménynek víztiszta színe van és buborékmentes. Pigmenttel a formába öntés előtt, de akár utólag is színezhető.

És hogy milyen formát használjuk? Szilikonnal érdemes dolgozni, ebből ugyanis könnyedén kijön a megszilárdult műgyanta, mivel igen rugalmas. Megfordítjuk és kinyomjuk belőle az elkészült darabot. Ha netalántán mégis műanyag forma mellett döntenél, mindenképp használj formaleválasztó folyadékot.

A szilikon formába egy fa spatula vagy keverőkanál segítségével apránként adagoljuk a gyantát, segítsünk elterülni az anyagnak a formában. Ha beletettünk egy alap réteget, lehet beleszórni csillámot, gyöngyöt, medált, szárított virágot. Mindezt formába öntés előtt is megtehetjük, de akkor a teljes kikevert anyag csillámos, gyöngyös stb.. lesz. Ezután mehet rá a gyanta, míg tele nem lesz a forma. Ha végeztünk, tegyük félre egy fénytől védett, biztonságos helyre. Arra még érdemes odafigyelni, hogy a forma mindenképp vízszintes felületre kerüljön, különben ferdén szárad meg benne a gyanta. A biztos száradás érdekében mindenképp várjunk egy napot mielőtt kiszedjük a formából.

A kész darabokat még utólag is lehet dekorálni például dróttal, vagy ráragasztott medállal.  

Webáruházunkban természetesen beszerezhető egy komplett két komponensű műgyanta készlet, mérőedények és keverőkanál, illetve szebbnél- szebb és érdekesebb szilikon öntőformák, amiket többször is újra lehet használni. A formák használatáról, tárolásáról itt írtunk bővebben.